Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Curier Județean

FOTO / VIDEO: Medalia „Centenarul Marii Uniri 1918-2018” a fost înmânată, marţi, elevului Ioan Mihai Lupşan, de la Şoala Gimnazială „Vasile Goldiş” din  Alba Iulia

Mondoc Adriana

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Medalia „Centenarul Marii Uniri 1918-2018” a fost înmânată, marţi, elevului Ioan Mihai Lupşan, de la Şoala Gimnazială „Vasile Goldiş” din  Alba Iulia

Marţi, la Şoala Gimnazială „Vasile Goldiş” din  Alba Iulia a avut loc un eveniment emoţionant. La propunerea întemeitorului Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, col. (r) Ioan Todericiu,  a avut loc înmânarea Medaliei „Centenarul Marii Uniri 1918-2018”, elevului Ioan Mihai Lupşan, pentru a fi oferită generaţiei 2068.

La eveniment au participat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Dumitru Fulea, viceprimarul Gabriel Pleşa, părinții lui Mihai Lupșan, primarul localităţii Cricău, Emil Lupșan, unchiul copilului, reprezentanţii unor asociaţii cultural-patriotice, elevi, profesori.

„În contextul Centenarului, şcoala noastră nu putea rămâne neimplicată în acţiunile desfăşurate în Capitala Marii Uniri. Patronul ei spiritual, politicianul «Vasile Goldiş», a avut un rol foarte important în actul reîntregirii neamului, fiind cel care a dat citire Rezoluţiei Unirii în cadrul Adunării Naţionale de la Alba Iulia. Cu aproximativ două săptămâni în urmă am primit cu entuziasm propunerea venită din partea întemeietorului Asociației Naționale Cultul Eroilor «Regina Maria», dl. col. (r) Ioan Todericiu, de a organiza împreună și de a găzdui evenimentul de importanță națională la care ați fost invitați să luați parte azi”, a spus directoarea Ramona Popa, după intonarea Imnului National.

„Am ales acest tânăr din comuna Cricău pentru că străbunicii lui au fost cei care au pregătit grupul de săteni din comuna Cricău, Tibru şi împrejurimi pentru a participa la Adunarea de la 1 Decembrie. I-a pregătit şi i-a sfătuit ce să facă şi cum să se comporte. Aşa erau vremurile. Deci, străbunicii lui au făcut acest copil. Bunicii şi părinţii lui sunt oameni de nădejde în comuna Cricău. (…) Această familie merită tot respectul şi încrederea pe care o acordăm pentru a duce mai departe mesajul nostru. Această medalie, Centenarul Marii Uniri,  încorporează în ea toate eforturile României de la 1918 până în prezent, şi bune şi mai grele, dar am trecut prin toate şi am ajuns aşa cum suntem astăzi”, a spus col. (r) Ioan Todericiu.

Ioan Todericiu, a remarcat că vârsta lui, 88 de ani şi vârsta lui Ioan Mihai Lupşan, 12 ani, fac, împreună 100!

„Pentru mine este o mare bucurie că am fost ales să primesc Medalia Centenarul Marii Uniri. Este un moment emoţionant şi o bucurie nemărginită, atât pentru mine cât şi pentru familia mea, dar şi pentru Şcoala Gimnazială «Vasile Goldiş»   ale cărei cursuri le urmez. Poate că acum mesajul nu l-am perceput în adevărata lui profunzime pentru că încă sunt copil, dar pe măsură ce anii vor trece voi găsi noi şi noi înţelesuri. Peste 50 de ani voi putea explica generaţiei de atunci cine am fost şi cine vom fi ca naţiune”, a spus emoţionat, Ioan Mihai Lupşan.

Evenimentul a continuat cu scurte cuvântări ale celorlalţi participanţi şi un scurt moment artistic pregătit de elevii Şcolii Gimnaziale „Vasile Goldiş” din Alba Iulia, dedicat acestui moment.

Foto: Ania Ciolacu

[nggallery id=6221]

YouTube video


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Locuitorii din Abrud, fără apă potabilă luni după-masa, din cauza unei avarii: Furnizarea, sistată pe două străzi din oraș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Locuitorii din Abrud, fără apă potabilă luni după-masa, din cauza unei avarii: Furnizarea, sistată pe două străzi din oraș Locuitorii din Abrud au rămas fără apă potabilă luni după-masa, din cauza unei avarii. Furnizarea a fost sistată pe două străzi din oraș. Citește și: DEER – Sucursala Alba anunță întreruperile de energie electrică programate pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea