Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO| Mănăstirea Oașa, refugiul sufletesc într-un loc mirific, mărginită de brazi falnici, cu vedere spre cer și priveliștea unui lac care taie respirația

Publicat

în

Mănăstirea de la Oașa, refugiul sufletesc într-un loc mirific, mărginită de brazi falnici, cu vedere spre cer și priveliștea unui lac care taie respirația

„Ce fericire să simți ritmurile naturii, să simți primăvara pământul reavăn, fărâmicios, să vezi cum plesnesc mugurii” (Părintele PANTELIMON de la Mănăstirea Oașa)

La o distanță de aproape 70 km de Alba Iulia, pe același traseu care duce spre pârtiile de schi de la Șureanu, se află celebra și splendida mănăstire Oașa, cuprinsă între păduri de brad, de molid și malurile lacului cu același nume.

Așezată pe malul lacului de acumulare Oaşa, la o altitudine de 1350 m, Mănăstirea Oaşa se află pe Valea Frumoasei, care desparte masivul Şureanu (2140 m) de masivul Cindrel (2250 m). Este una dintre cele mai izolate mănăstiri din ţară, aflându-se la o depărtare de 40 km de cea mai apropiată localitate, Şugag. Pe această vale trece „Transalpina”, drum ce traversează masivul Parâng (2519 m).

Electrica Furnizare Discount

Biserica veche a mănăstrii fost construită de scriitorii Mihail Sadoveanu și Ionel Pop și datează din anul 1943. A fost însă mutată şi reconstruită între 1982-1983 pentru a fi salvată, aflându-se iniţial pe locul unde acum se află lacul de acumulare Oaşa. Din 1987, când a fost sfinţită de episcopul Emilian Birdaş, biserica a slujit ca locaş de cult pentru puţinii enoriaşi care au rămas în colonia Fetiţa, de pe Valea Frumoasei. Această colonie era alcătuită din muncitorii și familiile lor, ce au participat la ridicarea barajului din Valea Frumoasei a râului Sebeș și astfel alcătuirii lacului de acumulare Oașa.

Nu departe de mănăstire a fost relocată cabana lui Sadoveanu, unul dintre locurile preferate de cuoscutul scriitor.

Lacul Oașa a luat naștere odată cu construirea barajului cu același nume, în anul 1979. Aici, s-a dorit construirea unui baraj din beton, cât mai solid, în vederea unei susțineri de cât mai lungă durată. Detaliile tehnice au fost studiate îndelung până la stabilirea unei formule ideale pentru zona în care se dorea amplasarea barajului. Lacul rezultat în urma construcției are în prezent o suprafață de 460 de hectare și un volum de 136 mil. metri cubi. De o frumusețe răpitoare, lacul Oașa împreună cu peisajele din jur reprezentau încă din vremea inaugurarii un punct de atracție turistică îndeosebi pentru locuitorii din zonă.

Un alt moment important în istoricul lacului este cel din anul 1980, când se decide construirea unei centrale subterane de tip cavernă, în vederea valorificării potențialului energetic al lacului.

Lacul Oașa este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din zona datorită peisajelor superbe și poziționării privilegiate. Barajul este punctul de plecare a două trasee montane spectaculoase către vârful Cindrel, dar și locul ideal pentru pasionații de pescuit întrucât lacul Oașa găzduiește numeroase exemplare de păstrăv și craiete.

Revenind la biserica mănăstirii, pentru a nu fi pierdut locaşul de cult, dar şi pentru deosebita frumuseţe a locului, IPS Andrei Andreicuț a hotărât în anul 1990 înfiinţarea Mănăstirii Oaşa cu obşte de maici, aducând mai multe surori de la Mănăstirea Dintr-un Lemn, Vâlcea. Datorită însă accesului dificil şi a condiţilor de trai grele, în special iarna, începând cu anul 2000 a devenit mănăstire de călugări, transferându-se obştea de la schitul Izvorul Poşaga de pe Valea Arieșului. De asemenea, călugării de aici sunt toţi intelectuali, care au trecut printr-o şcoală de însingurare monahală şi au fost, apoi, iniţiaţi în Filocalie. Filocalia este o culegere cu texte scrise de 25 Sfinţi Părinţi. Numele ei se traduce prin “iubirea de frumuseţe divină”. Pe lângă această pregătire duhovnicească a călugărilor, aceștia posedă și pregătire intelectuală, majoritatea venind în mănăstire după ce în prealabil au ocupat funcții înalte sau au absolvit diverse facultăți.

Biserica centrală a Manăstirii Oaşa este închinata Adormirii Maicii Domnului, hram prăznuit în ziua de 15 august, şi Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, hram prăznuit în ziua de 27 iulie.

Sfântul Pantelimon este sărbătorit din anul 303, anul morţii sale, pe data de 27 iulie. S-a născut în anul 284 în oraşul Nicomidia. Tatăl sau Evstorghie era păgân, iar mama sa era creştină. A reuşit să-l aducă la dreapta credinţă şi pe tatăl sau, iar după moartea acestuia şi-a împărţit toată averea saracilor şi, pentru că nu primea plata pentru tratamentele pe care le făcea, el este numit „doctor fără de arginţi”.

An de an, Mănăstirea Oaşa găzduieşte tabere de tineret pe diferite teme, căutând să răspundă astfel numeroaselor întrebări, frământări şi nevoi ce caracterizează vârsta căutărilor. Ceea ce s-a încetăţenit acum ca o tradiţie, a început acum aproape 25 de ani, în 1995, când tânara obşte de la schitul Poşaga, formată din ascorişti timişoreni porniţi pe calea nevoinţei monahale, a început să organizeze tabere de vară pentru băieţi‚ avându-l în centru pe „Bătrânul” lor de suflet, Părintele Teofil Părăian, de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus. De asemenea, după moartea părintelui Teofil, la Oașa au rămas alți părinti care să răspundă nevoilor oamenilor.

Unul dintre părinții care a făcut chiar și subiectul unui reportaj este părintele Pantelimon, un fost student la Arte. Acest părinte  s-a născut în 1976, nu a avut parte de o educaţie religioasă, dar a ajuns la credinţă atunci când i-a întâlnit pe părintele Iustin, pe Alina şi Adrian Lemeni. Acest lucru se întâmpla chiar în prima zi de facultate, fiind student la Facultatea de Arte Plastice. Astfel, după absolvirea facultății, a intrat în mănăstire.

Un al părinte renumit este părintele Sava, un american care s-a convertit de la catolicism la ortodoxie, și din bancher a devenit călugăr în România.

Publicitate

Ştirea zilei

ANGAJĂRI la IPJ Alba: Opt posturi de personal contractual scoase la concurs, prin încadrare directă

Publicat

în

ANGAJĂRI la IPJ Alba: Opt posturi de personal contractual scoase la concurs, prin încadrare directă

Inspectoratul de Poliție Județean Alba organizează concursuri în vederea ocupării unui număr de 8 posturi vacante de personal contractual, din care două posturi la Serviciul Rutier (operator controlor date și referent Compartimentul Secretariat, Documente Clasificate și Arhivă), un post la Serviciul Criminalistic (referent – Compartimentul Secretariat, Documente Clasificate și Arhivă), un post la Poliția Municipiului Aiud (referent – Compartimentul Secretariat, Documente Clasificate și Arhivă), unul la Poliția Orașului Teiuș (referent – Compartimentul Secretariat, Documente Clasificate și Arhivă) și 3 posturi la Serviciul Logistic (referent – Compartimentul Secretariat, Documente Clasificate și Arhivă, bufetier și îngrijitor).

Persoanele care doresc să se înscrie, în vederea participării la concursuri, pot să o facă până la data de 29.10.2021, inclusiv, în zilele lucrătoare, în intervalul orar 09,00 – 13,00.

Înscrierea se va realiza pe post, iar candidații vor prezenta și vor depune dosarul de concurs, în volum complet, cu excepția fișei de aptitudine în muncă, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Alba.

Electrica Furnizare Discount

Informații complete cu privire la posturile existente, condițiile de participare, documentele necesare și modalitățile de desfășurare a concursurilor se regăsesc pe site-ul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, secțiunea Carieră – Posturi scoase la concurs https://ab.politiaromana.ro/ro/cariera/posturi-scoase-la-concurs.

Citește mai mult

Ştirea zilei

18 octombrie| LISTA ACTUALIZATĂ a claselor din județul Alba care trec în ONLINE, din cauza infectărilor cu COVID-19 în rândul elevilor sau profesorilor

Publicat

în

LISTA ACTUALIZATĂ a claselor din județul Alba care trec în ONLINE, din cauza infectărilor cu COVID-19 în rândul elevilor sau profesorilor

CLICK AICI PENTRU A VEDEA CARE CLASE DIN JUDEȚUL ALBA ÎȘI DESFĂȘOARĂ ORELE ÎN MEDIUL ONLINE

Noul ordin al miniștrilor Educației – nr. 5.338/01.10.2021 și Sănătății – nr. 1.082/01.10.2021 care prevede măsurile de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 a intrat în vigoare din data de 1 octombrie.

Principala reglementare introdusă în noul ordin este următoarea:

Scenariul de funcționare al unității/ instituției de învățământ pe parcursul anului școlar/ universitar se va actualiza în funcție de cazurile confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă/ grupă/ unitate de învățământ/ conexă.

Electrica Furnizare Discount

Așa că, cele două scenarii care erau până acum construite în jurul pragului de infectare de 6/1000 de locuitori, se transformă, potrivit noului ordin comun, în următoarele situații:

Scenariul 1
  • participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de prevenire, indiferent de rata de incidență cumulată, până la suspendarea cursurilor cu prezență fizică, pe baza cazurilor confirmate într-o grupă/ clasă/ unitate de învățământ.
  • o unitate de învățământ în care niciun elev nu este confirmat pozitiv SARS-CoV-2, deci nicio grupă/ clasă nu este în sistem online
Scenariul 2
  • participarea zilnică în sistem online a elevilor, cu aplicarea dispozițiilor art. 6, în funcție de cazurile confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă/ clasă/ unitate de învățământ, respectiv suspendarea cursurilor cu prezență fizică la nivelul grupei/ clasei/ unității de învățământ.
  • dacă într-o unitate de învățământ, chiar și un singur elev este confirmat pozitiv SARS-CoV-2, o grupă/ clasă se află în sistem online. Elevii din grupele/clasele unde nu este confirmat niciun elev pozitiv SARS-CoV-2 vor continua cursurile cu prezență fizică
  • dacă unitățile de învățământ în care numărul claselor care se află în sistem online este mai mic decât 50% din totalul grupelor/claselor din unitatea de învățământ, elevii din grupele/clasele unde nu este confirmat niciun elev pozitiv SARS-CoV-2 vor continua cursurile cu prezență fizică.
  • în cazul în care 50% din numărul total de grupe/clase din unitatea de învățământ își desfășoară activitatea în sistem online, întreaga unitatea de învățământ va avea cursurile suspendate pentru o perioada de 14 zile.

În această situație, școlile au primit o adresă de la Ministerul Educației prin care sunt obligate să raporteze către inspectoratele școlare, iar acestea să publice la rândul lor, zilnic, pe site-uri, lista acestor clase cu activitatea suspendată.

Citește mai mult

Ştirea zilei

OFICIAL| 10.141 de cazuri noi de COVID-19 și 261 de decese, în ultimele 24 de ore. 1.764 de pacienți internați la ATI

Publicat

în

Luni, 18 octombrie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România.

Până astăzi, 18 octombrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.467.401 cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 5.830 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

1.245.422 de pacienți au fost declarați vindecați.

Electrica Furnizare Discount

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 10.141 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 145 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
Distribuția pe județe a cazurilor per total și a celor noi o regăsiți în tabelul de mai jos.

Județ Număr de cazuri confirmate(total) Număr de cazuri nou confirmate Incidența  înregistrată la 14 zile
Alba 27027 161 8,31
Arad 31833 224 8,51
Argeș 35337 401 7,45
Bacău 33815 190 4,40
Bihor 37380 322 7,01
Bistrița-Năsăud 16805 125 5,45
Botoșani 19302 125 4,65
Brașov 53467 537 8,01
Brăila 17469 101 7,06
Buzău 17693 366 6,30
Caraș-Severin 15172 81 5,32
Călărași 14308 113 6,70
Cluj 73119 371 8,96
Constanța 56992 678 8,49
Covasna 10098 38 3,65
Dâmbovița 28635 291 6,22
Dolj 38340 279 7,40
Galați 35517 521 6,31
Giurgiu 15455 208 8,78
Gorj 12315 99 4,22
Harghita 10663 77 3,89
Hunedoara 28618 141 6,31
Ialomița 15133 164 8,83
Iași 59209 336 8,54
Ilfov 61853 365 17,03
Maramureș 26992 44 4,65
Mehedinți 12824 121 8,01
Mureș 29771 89 5,31
Neamț 25597 140 5,73
Olt 20883 196 6,90
Prahova 49377 479 9,18
Satu Mare 17786 69 3,40
Sălaj 14593 60 6,94
Sibiu 32974 147 6,81
Suceava 33381 116 4,36
Teleorman 19738 98 7,88
Timiș 73481 569 10,44
Tulcea 10898 75 5,69
Vaslui 22491 221 5,73
Vâlcea 20896 236 6,49
Vrancea 14179 40 4,35
Mun. București 256281 2546 16,42
Din străinătate** 1620 6  
Cazuri noi nealocate pe județe  

 

18084*

-1425  
 TOTAL 1.467.401 10.141

*Referitor la „cazurile noi nealocate pe județe”, facem precizarea că numărul acestora este determinat de modificările aduse platformei electronice prin care sunt raportate și centralizate rezultatele testelor pentru noul coronavirus. Astfel, conform noii metodologii, centrele de testare introduc în mod direct rezultatele testelor realizate, urmând ca de la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică să fie realizată ancheta epidemiologică și atribuite cazurile pozitive județului/localității de care aparțin persoanele infectate.
**În ceea ce privește cazurile din străinătate, acestea sunt cazuri ale unor cetățeni care au venit în România fiind infectați în alte țări. Aceste cazuri au fost cuprinse în totalul cazurilor noi nealocate pe județe.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, la nivelul Municipiului București și al județelor. Mai jos aveți graficul realizat în baza raportărilor primite de CNCCI de la Direcțiile de Sănătate Publică:

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 819 persoane au fost reconfirmate pozitiv. Distribuția pe județe a acestor cazuri o regăsiți în tabelul de mai jos.

JUDEȚ Probe pozitive la retestare
ALBA 26
ARAD 35
ARGEŞ 20
BACĂU 16
BIHOR 11
BISTRIŢA-NĂSĂUD 1
BOTOŞANI 12
BRĂILA 33
BRAŞOV 7
BUZĂU 52
CĂLĂRAŞI 7
CARAŞ-SEVERIN 2
CLUJ 14
CONSTANŢA 14
COVASNA 0
DÂMBOVIŢA 11
DOLJ 52
GALAŢI 19
GIURGIU 13
GORJ 14
HARGHITA 23
HUNEDOARA 11
IALOMIŢA 6
IAŞI 32
ILFOV 30
MARAMUREŞ 4
MEHEDINŢI 5
MUNICIPIUL BUCUREŞTI 159
MUREŞ 28
NEAMŢ 27
OLT 11
PRAHOVA 27
SĂLAJ 3
SATU MARE 1
SIBIU 2
SUCEAVA 22
TELEORMAN 37
TIMIŞ 16
TULCEA 6
VÂLCEA 4
VASLUI 5
VRANCEA 1
Total     819

Până astăzi, 42.042 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 17.10.2021 (10:00) – 18.10.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 261 decese (134 bărbați și 127 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Bacău, Bistrița-Năsăud, Bihor, Botoșani, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și Municipiul București.
Un pacient decedat a fost infectat în Austria și raportat de DSP Bihor.

Dintre cele 261 decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 10-19 ani, 1 la categoria de vârstă 20-29 ani, 3 la categoria de vârstă 30-39 ani, 7 la categoria de vârstă 40-49 ani, 21 la categoria de vârstă 50-59 ani, 59 la categoria de vârstă 60-69 ani, 99 la categoria de vârstă 70-79 ani și 70 la categoria de vârstă peste 80 ani.

231 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 21 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități, iar pentru 9 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.
Nu au fost raportate decese anterioare intervalului de referință.

Din totalul de 261 de pacienți decedați, 238 erau nevaccinați și 23 vaccinați. Cei 23 de pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între 50 și 80 de ani. 22 dintre pacienții decedați vaccinați prezentau comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 19.745. Dintre acestea, 1.764 sunt internate la ATI.

Din totalul pacienților internați, 491 sunt minori, 450 fiind internați în secții și 41 la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 10.008.631 de teste RT-PCR și 3.925.458 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 11.427 de teste RT-PCR (6.905 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 4.522 la cerere) și 23.183 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 138.567 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 17.757 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 57.451 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 169 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 7.454 de apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 17 octombrie, 3.434 sancțiuni contravenționale, în valoare de 608.185 lei.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 23.762 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.548 în Italia, 16.946 în Spania, 199 în Marea Britanie, 130 în Franța, 3.124 în Germania, 95 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 5 în SUA, 8 în Suedia, 145 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 75 în Elveția, 4 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 8 în Bulgaria, 23 în Cipru, 4 în India, 5 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 17 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 5 în Singapore, 5 în Tunisia, 10 în Republica Coreea, 2 în Bosnia și Herțegovina, 2 în Serbia, 5 în Croația și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă, Finlanda, Polonia, Kuweit și Nigeria. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 195 de cetățeni români aflați în străinătate, 37 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 5 în Irlanda, 2 în Elveția, 2 în Austria, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia, unul în Iran unul în Polonia, unul în Bulgaria și unul în Nigeria, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.
Notă: aceste date sunt obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, fie de la autoritățile competente din statele de reședință, în măsura în care aceste date fac obiectul comunicării publice, fie în mod direct de la cetățenii români din străinătate.

Le reamintim cetățenilor să ia în considerare doar informațiile verificate prin sursele oficiale și să apeleze pentru recomandări și alte informații la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor și este valabilă pentru apelurile naționale, de luni până vineri, în intervalul orar 08.00 – 20.00. De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

În continuare vă prezentăm situația privind infectarea cu virusul SARS – CoV – 2 la nivel european și global:

În intervalul 7 octombrie 2021 – 14 octombrie 2021, au fost raportate 38.930.639 de cazuri în UE / SEE. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Franţa, Italia, Spania și Germania.

Începând din 15 decembrie, CEPCB a întrerupt publicarea datelor privind numărul cazurilor confirmate și numărul cetățenilor decedați, atât în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția, Andorra, cât și la nivel global. Aceste raportări sunt actualizate săptămânal.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare