Ştirea zilei
FOTO-VIDEO: Priveliști de basm la Barajul și Lacul Oaşa din județul Alba. Locul din Munții Șureanu unde poposesc turiștii înainte de Poarta Raiului sau Transalpina
Priveliști de basm la Barajul și Lacul Oaşa din județul Alba. Locul din Munții Șureanu unde poposesc turiștii înainte de Poarta Raiului sau Transalpina
Lacul se află la o altitudine de 1.255 de metri, are o suprafață de 441 de hectare și o capacitate de 136 milioane de metri cubi de apă (capacitatea de umplere este de 0,93 la sută), fiind cel mai mare dintre lacurile de acumulare amenajate pe cursul râului Sebeș.
Barajul Oașa, amplasat în Defileul Oașei, a fost construit din anrocamente cu mască de beton armat și funcționează din anul 1979. Are înălțimea la coronament de 91 de metri, lățimea maximă la bază de 250 de metri (în zona taluzului), lățimea la coronament este de 10 metri, iar lungimea maximă ajunge la 300 de metri.
Barajul e o construcţie impresionantă şi cine ştie când se va mai naşte din mâinile constructorilor o astfel de bijuterie… Pentru ridicarea debitului a fost captat şi râul Ciban, iar atunci când s-a decis ridicarea barajului a fost ales acest tip de construcție deoarece balastul din zonă prezenta un procent ridicat de mică, devenind impropriu pentru a fi folosit la prepararea betonului necesar pentru un eventual baraj arcuit.
La un an după ce s-a inaugurat Barajul Oașa a fost pusă în funcțiune centrala subterană Gâlceag, care valorifică potențialul energetic al apei din Lacul Oașa. Cu ajutorul Stației de pompare Gâlceag, acumularea de la Oașa primește apele râului Cugirul Mare, stăvilite de barajul de la Canciu. Râul Valea Frumoasei aduce în Lacul Oașa afluenții săi – Tărtărău, Curpătu, Sălanele, Smida și Valea Mare.
Barajul de la Oaşa este punctul de plecare a două trasee montane ce urcă spre Vârful Cindrel din masivul muntos cu acelaşi nume. Peisajul din jurul barajului te lasă fără cuvinte, lacul fiind unul dintre cele mai importante obiective turistice din această zonă, care impresionează turiştii prin versanţii acoperiţi cu întinse păduri de brad, care se oglindesc în apele lacului.
Ambele maluri care înconjoară lacul pot fi străbătute atât pe jos, cât şi cu maşina. Pe malul drept – Oaşa Mare – zărim Transalpina, sau Drumul Regelui, iar cel stâng poartă numele de Oaşa Mică; de aici se vede cel mai înalt pisc al Munţilor Şureanu – Vârful lui Pătru, care ajunge la o înălţime de 2.130 de metri. Turiştii sunt atraşi de frumuseţea zonei, de drumeţii, dar şi de pescuit – cei mai căutaţi peşti sunt păstrăvul, cleanul şi crăietele.
Aproape de Barajul Oaşa se află Mănăstirea Oaşa, o oază de linişte şi viaţă duhovnicească. Peisajul din vecinătatea Lacului Oaşa este impresionant în orice anotimp. E fermecător albastrul apei vara, deopotrivă ne încântă albul zăpezii ce-l acoperă iarna şi nu putem să nu remarcăm bogăţia de culori a naturii la venirea toamnei.
Dacă iubiţi natura şi mergeţi pe Valea Frumoasei nu ezitaţi să poposiţi la Barajul Oaşa, unde vă aşteaptă o privelişte de basm. Şi dacă aţi ajuns la munte trebuie să aveţi parte şi de farmecul nopţilor petrecute în natură, la o cabană, aproape de frumuseţea fără asemănare a pădurii.

Ştirea zilei
FOTO| ACCIDENT rutier GRAV pe A1 Sibiu – Boița: Un bărbat a decedat, iar altul este grav rănit, după un carambol cu șase autovehicule
FOTO| ACCIDENT rutier GRAV pe A1 Sibiu – Boița: Un bărbat a decedat, iar altul este grav rănit, după un carambol cu șase autovehicule
Un accident rutier grav a avut loc duminică noaptea, pe autostrada A1, unde șase autovehicule au intrat în coliziune, un bărbat a fost rănit, iar altul a decedat după ce a căzut de pe pod.
Din primele informații, mai multe autoturisme au fost implicate într-un accident rutier pe autostrada A1 Sibiu – Boița la km 227+800, unde inițial două autoturisme au fost implicate într-o tamponare.
Evenimentul rutier s-a petrecut pe sensul Sibiu-Boița, fiind închis la km 237, iar traficul a fost deviat pe DN1.
Potrivit ISU Sibiu, în accident au fost implicate 6 autovehicule și 9 persoane.
În urma evaluării medicale 7 persoane nu au avut nevoie de îngrijiri medicale, refuzând transportul la spital.
O persoană de sex masculin în vârstă de 27 de ani a fost preluată de echipajul SAJ și transportată la UPU Sibiu.
Cea de-a 9 persoană implicată în accident de aproximativ 48 de ani, a căzut de pe pod, prezentând leziuni incompatibile cu viața, medicul declarând decesul acesteia.
Ştirea zilei
VIDEO| Proiect al unei hidroturbine pentru zonele izolate, realizat de un bărbat din județul Alba. Sistemul poate oferi independența energetică totală
VIDEO| Proiect al unei hidroturbine pentru zonele izolate, realizat de un bărbat din județul Alba. Sistemul poate oferi independența energetică totală
Florin Fleșeriu, un bărbat din județul Alba, a postat un videoclip în care prezintă un proiect al unei hidroturbine, care ar putea fi un real ajutor în zonele izolate, un sistem care ar putea oferi independența energetică totală.
Una din cele mai comune aplicații în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică a unei locuințe este cea care utilizează o hidro-turbină electrică.
Pentru deservirea consumatorilor dintr-o locuință, sistemul va folosi un generator hidro (turbină hidro) care trebuie să producă tot necesarul de energie electrică. Acești consumatori au nevoie de circa 13,5 KWh pe zi timp de 7 zile pe săptămâna sau aproximativ un consum de 326 KWh/luna.
Sistemul are o autonomie de o zi, adică bateriile pot furniza energia necesară timp de 24 ore chiar dacă nu există niciun aport de energie de la turbina hidro.
Pentru acesta aplicație este nevoie de câteva componente principale: Turbină hidro, Grup de acumulatori (baterii reîncărcabile) la 6 V, Regulator de încărcare a bateriei, Invertor de curent continu (12V) -curent alternativ (220V), Lămpi economice de curent continuu, Echipamente și conectori pentru subansamble.
Estimările sunt făcute în baza unor valori ipotetice iar realizarea și implementarea lor necesită o proiectare riguroasă pentru optimizarea performanțelor și costurilor (care pot suferii ajustări importante) specifice fiecărei locații.
Beneficile sistemului sunt excepționale. Pe lângă faptul că acest sistem furnizează energie ecologică, oferă independența energetică totală. Este soluția de a obține energie electrică gratuită.
Costurile aferente echipamentelor folosite sunt cuprinse între 5.000 și 10.000 de euro, în funcție de tipologia și dimensiunea fiecărei aplicații, respectiv numărul de consumatori din locuință.
Ştirea zilei
UPDATE FOTO VIDEO| ACCIDENT FEROVIAR la Șard: O șoferiță la volanul unui BMW a fost lovită de un tren. Intervin pompierii cu o autospecială și un echipaj pentru prim ajutor
UPDATE FOTO VIDEO| ACCIDENT FEROVIAR la Șard: O șoferiță la volanul unui BMW a fost lovită de un tren. Intervin pompierii cu o autospecială și un echipaj pentru prim ajutor
Un accident feroviar a avut loc duminică seara, în localitatea Șard, unde o șoferiță care se afla la volanul unui BMW a fost lovită de un tren, în timp ce trecea calea ferată.
Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine în localitatea Sard, scurtătura peste Ampoi, pentru asigurarea măsurilor PSI ca urmare a unui accident feroviar.
Din informațiile preliminare primite prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri 112 ar fi vorba despre un autoturism lovit de tren, fără victime. Traficul feroviar este blocat.
În cadrul evenimentului au intervenit o autospecială pentru stingere cu apă și spumă și un echipaj pentru prim ajutor.
UPDATE, 0ra 20.30: Un tren de călători ce se deplasa pe ruta Alba Iulia – Zlatna, a intrat în coliziune cu un autoturism în localitatea Șard.
În tren se aflau 8 persoane, niciunul dintre aceștia nu a avut nevoie de îngrijiri medicale, iar în autoturism se afla doar șoferul, care după evaluarea făcută de către echipajul de prim ajutor medical a refuzat transportul la spital.
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
Tradiții și obiceiuri de Sfinții Trei Ierarhi, Vasile, Grigore și Ioan: Cine va lucra în această zi, nu-i va merge bine „în ale casei”
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
Postul Paștelui 2023, cel mai lung și aspru post din an: Interdicții, durată, zile de dezlegare la pește. Obiceiuri și tradiții
-
Curier Județeanacum 16 ore
O grotă misterioasă a fost descoperită în județul Alba, la peste 1.000 de metri altitudine
-
Ştirea zileiacum 7 ore
UPDATE FOTO VIDEO| ACCIDENT FEROVIAR la Șard: O șoferiță la volanul unui BMW a fost lovită de un tren. Intervin pompierii cu o autospecială și un echipaj pentru prim ajutor
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
29 ianuarie: Ziua Internațională a Automobilului. De la primul Motorwagen la mașinile moderne fără șofer
-
Curier Județeanacum 14 ore
Mesajul mamei Emmei, fetița din județul Alba pentru care s-au adunat banii necesari unui tratament în străinătate
-
Ştirea zileiacum 12 ore
Alba Iulia a ajuns de POVESTE: Știrile PRO TV, reportaj despre stâlpii din mijlocul trotuarului. Ce spun autoritățile locale?
-
Actualitateacum 11 ore
FOTO| Pasiunea rar întâlnită a celui mai bogat om din Cluj. Milionarul deține cea mai mare colecție privată de LEGO din lume