// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

FOTO, VIDEO. Lucrări în plină desfășurare la parcarea din fața gării CFR Alba Iulia: De 1 decembrie sunt așteptați aproape 200.000 de oameni, iar o parte vin cu trenul

Lucrările sunt în plină desfășurare la parcarea din fața stației CFR de la Alba Iulia, în condițiile în care până la 1 Decembrie, când se împlinesc 100 de ani de la unirea Transilvaniei cu România, nu mai este mult, iar în Orașul Marii Uniri sunt așteptați în cele patru zile aproape 200.000 de oameni. Ca în fiecare an, o parte dintre ei vin cu trenul.

Stiati ca statia CFR de la Alba Iulia a fost inaugurata la sfarsit de decembrie in anul 1868, iar primul tren care a oprit in gara, pe data de 22 decembrie, era tractat de o locomotiva Radna?

Istoria feroviara a orasului este insa mai degraba cunoscuta pentru ecartamentul Alba Iulia – Zlatna ce aduna peste un secol de istorie. Dupa inaugurarea primei gari CFR in oras, la 21 de ani mai tarziu a fost infiintata Societatea Caii Ferate Locale Alba Iulia – Zlatna, societate ce a pornit demersurile pentru realizarea unei linii feroviare locale cu ecartament ingust de 760 mm.

Linia cu ecartament ingust, cunoscuta si astazi drept o importanta bucata de istorie si cultura feroviara a zonei, a fost inaugurata intr-o dimineata de 22 septembrie, la 27 de ani dupa deschiderea primei gari din oras. Constructia a fost realizata de catre autoritatile Comitatului Alba, iar ecartamentul feroviar a servit in principal pentru unirea zonei miniere din Zlatna cu importantul oras Alba Iulia, scrie viziteazaalbaiulia.ro, site al Primăriei Alba Iulia.

Patrimoniul societatii Caii Ferate Locale Alba Iulia-Zlatna a intrat in patrimoniul statului in anul 1932 cand a fost rascumparat in schimbul sumei de 733.200 franci elvetieni. In anul 1977 directia regionala CFR Cluj-Napoca a decis normalizarea ecartamentului Alba Iulia – Zlatna, traseul normal fiind dat in folosinta incepand cu 23 August 1986 dupa 3 ani de lucrari.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419