Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO/ VIDEO: În Munții Apuseni, întâlnire între ”Fiii satului” la 30 de ani de când localitatea nu mai există

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În Munții Apuseni, un fost locuitor din Geamăna organizează o întâlnire a celor care au fost nevoiți să-și părăsească locurile natale din Apuseni din cauza sterilului din iazul Valea Șesei, care le-a inundat și acoperit cu totul localitatea.

Foștii locuitori ai satului Geamăna din Munții Apuseni se întâlnesc, pentru prima dată după 30 de ani de la dispariția localității, într-un cadru festiv care să le amintească de vremurile în care locuiau în zona acoperită acum de sterilul de la uzina companiei Cupru Min. Inițiativa aparține unui fost locuitor al satului, Eugen Nicoară, care locuiește în prezent la Bucium Izbita și care nu a uitat, la fel ca și ceilalți foști locuitori din Geamăna, de farmecul locurilor natale. Evenimentul este programat în perioada 11 – 12 august 2018.

”Ne-am gândit că ar fi frumos să ne întâlnim după atâția ani, să facem un fel de sărbătoare a fiilor satului, chiar dacă satul nostru nu mai există. Am vorbit cu mai mulți prieteni care s-au anunțat și sper că vom ajunge la 100 de participanți. I-am chemat la mine, la pensiune, în Bucium Izbita, unde le ofer tot ce au nevoie. Vom povesti multe și ne vom aminti de vremurile când trăiam la Geamăna”, a spus Eugen Nicoară. Acesta a completat că, dacă până în anii 90, foștii locuitori erau exclusiv în România, în prezent mulți locuiesc în străinătate.

YouTube video

”Ne vom întâlni la Bucium, apoi a doua zi mergem la Geamăna, unde vom servi un balmoș moțesc. Vom face și un tur al iazului și vom ajunge și la Vința”, a completat Eugen Nicoară. Acesta spune că, împreună cu familia, au fost nevoiți să își părăsească locuința în anul 1989.

”Tata nu a vrut să plece până când nu a intrat apa în casă”, a precizat fostul locuitor al satului dispărut din Apuseni. Schimbarea la faţă a zonei a început în anul 1977, când Nicolae Ceauşescu a decis să dea drumul exploatării de cupru de la Roşia Poieni. La început, locuitorii şi-au imaginat, probabil, că se vor îmbogăţi, însă n-a fost chiar aşa. La începutul anilor 1980, au fost expropriate de statul român peste 300 de familii din Geamăna. În 1986, când a început deversarea sterilului, trăiau aici peste 1.000 de persoane.

YouTube video

Acum, în căsuţele moţeşti, răsfirate de-a lungul a câţiva kilometri, în jurul lacului în care ajunge tulbureala de steril de la cariera de cupru, mai trăiesc mai puţin de 20 de suflete. Cei care au plecat și-au părăsit nu doar locuințele, ci și morții îngropați în cimitirul satului. Dintre edifiicile fostei localități se mai vede în prezent doar turla bisericii ortodoxe.

[nggallery id=5991]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Alegeri locale 2024: Anunț privind desemnarea prin tragere la sorţi a președintelui Biroului electoral de circumscripție județeană nr. 1 Alba și a locțiitorului acestuia, precum și a președinților birourilor electorale de circumscripție comunală, orășenească și municipală și a locțiitorilor acestora

Unirea Ziarul

Publicat

în

Alegeri locale 2024: Anunț privind desemnarea prin tragere la sorţi a președintelui Biroului electoral de circumscripție județeană nr. 1 Alba și a locțiitorului acestuia, precum și a președinților birourilor electorale de circumscripție comunală, orășenească și municipală și a locțiitorilor acestora A N U N Ţ În conformitate cu dispoziţiile Hotărârii nr. 34H/19.04.2024 a Biroului Electoral […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea