Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO, VIDEO Grevă la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Alba. Angajații vor majorări salariale

Dragoş Suciu

Publicat

în

Aproximativ 100 de angajați ai Administrației Județene a Finanțelor Publice Alba au declanșat, marți dimineața, un protest spontan, în holul sediului din Alba Iulia, ca urmare a Ordonanței Guvernului prin care se vor majora doar salariile angajaților din structurile centrale.

greva la finante in Alba07Mai exact, salariații din Alba și-au încetat, temporar, activitatea deoarece Guvernul a decis o majorare de peste 50 la sută, de la 1 noiembrie 2015, doar pentru funcționarii publici și personalul contractual din aparatul propriu al Ministerului Finanțelor Publice, al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, al Agenției Naționale pentru Achiziții Publice și al Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili.

”Oamenii sunt nemulțumiți și au încetat, astăzi, munca în urma emiterii Ordonanței 47/2015 prin care au crescut drepturile salariale pentru angajații Ministerului de Finanțe, aparat propriu, ANAF și Direcția Marilor Contribuabili. Acest fapt i-a determinat să protesteze considerând că este o mare nedreptate pentru noi, cei din teritoriu, care contribuim la fel la colectarea impozitelor și taxelor și a sumelor la bugetul de stat consolidat. Este o mare nedreptate pentru noi, care am așteptat legea unitară a salarizării, să crească drepturile salariale, și nu s-a întâmplat acest lucru, și considerăm că este o discriminare, totală, legată de retribuția muncii. Este aceeași muncă efectuată atât de noi, în teritoriu, cât și de ei. Nu vedem de ce aceste creșteri au fost făcute doar pentru cei din cadrul Ministerului”, a spus Florin Oană, președintele Sindicatului Liber din cadrul Finanțelor Alba.

Florin Oană a precizat că angajații din teritoriu nu se așteaptă ca drepturile salariale să crească la fel ca și la centru, însă nu este corect ”să se facă o asemenea discrepanță”. Acesta a precizat că ”Ordonanța a fost făcută pe șest” și nu a fost comunicată nici la Comisia Economică de Dialog Social.

”Nu știm cât va mai dura acest protest. Va dura cât timp oamenii vor fi nemulțumiți”, a mai afirmat liderul Sindicatului.

Acesta a mai precizat că protestul va continua până va veni o ”informație de la nivelul Ministerului de Finanțe că se va face dreptate”. Florin Oană a mai afirmat că astfel de proteste spontane au fost declanșate și la București, Timișoara, Sibiu sau Cluj.

O persoană care lucrează în cadrul instituției din 1981 a afirmat că protestul spontan organizat astăzi este în ideea de a uniformiza sistemul de salarizare pentru tot personalul. ”Tot personalul care lucrează în județe face aceeași muncă. Poate chiar mai complexă, câteodată. Munca personalului din administrațiile județene este foarte importantă în colectarea veniturilor. Protestul este în asentimentul tuturor care lucrează în sistem. Vrem un tratament egal, nu discut mărirea salarială în procente. Nu vă pot spune cât va mai dura acest protest. Dacă suntem buni, și apreciați, suntem cu toții, dacă nu, nu”.

Un alt angajat a afirmat că ”din nou, cei care muncim, am fost dați la o parte, iar cei din cadrul Ministerului, respectiv din aparatul propriu, și-au dat mărirea peste noapte”. Un alt funcționar a precizat că în toate județele țării sunt oameni nemulțumiți și cer o mărire salarială, procentual, la fel ca și angajații din cadrul Ministerului deoarece sunt ”mult mai expuși”, ei fiind cei care colectează taxele și impozitele.

Protestul a început la ora 8.30, iar angajații spun că se va termina ”în funcție de semnalele din țară”.

Alianța Națională a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX a arătat, la sfârșitul săptămânii trecute, că majorarea de peste 50 la sută a salariilor de bază acordată de la 1 noiembrie 2015 angajaților din sectorul finanțe vizează doar salariații din structurile centrale, fapt pentru care, luni, toate sindicatele afiliate la SED LEX au organizat ședințe cu membrii de sindicat pentru a decide reacția la nivel național față de această decizie a Guvernului.

[nggallery id=1223]


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Maria Cioruța, albaiuleanca cu 4 copii care s-a înrolat în Armată la 42 de ani. Familia sa a stat 18 ani în Italia

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Maria Cioruța, albaiuleanca cu 4 copii care s-a înrolat în Armată la 42 de ani. Familia sa a stat 18 ani în Italia

Femeia din Alba Iulia, mamă a patru copii, care s-a înrolat în armată la vârsta de 42 de ani, împărtășește o poveste impresionantă. Familia Mariei a petrecut 18 ani în Italia și s-a întors în țară în 2017. Maria Cioruța, așa cum a fost prezentată de reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, a făcut cunoscută decizia sa de a se alătura armatei.

„Sunt Maria Cioruța, am 42 de ani, sunt din Alba Iulia și sunt mama a 4 copii. În acest an, am decis să mă alătur armatei. În 1999, am plecat în străinătate și am rămas acolo până în 2017, când, împreună cu soțul meu, am hotărât să ne întoarcem definitiv în țară. Chiar dacă am stat 18 ani în Italia, România a fost mereu pentru noi „acasă””, a declarat Maria într-un mesaj publicat pe Facebook.

 

După o lungă perioadă dedicată exclusiv familiei, Maria a simțit nevoia de a-și dedica timp și carierei. Ea menționează că influența fiicei sale, care studiază la Colegiul Militar din Craiova, a fost esențială în luarea acestei decizii.

„Faptul că fiica mea urmează colegiul militar din Craiova m-a apropiat de sistemul militar, pe care întotdeauna l-am admirat, dar nu cred că aș fi avut curajul să mă alătur dacă ea nu ar fi deschis acest drum. Desigur, fără susținerea familiei nu aș fi putut face această alegere”, a adăugat Maria.

Ea relatează că perioada de instrucție a fost intensă, implicând adaptarea la un program strict, purtarea uniformei și a bocancilor pe tot parcursul zilei, cunoașterea armamentului și efectuarea tragerilor.

„Am reușit să depășim toate acestea datorită instructorilor, o echipă de profesioniști și oameni dedicați, care ne-au susținut pas cu pas, ne-au înțeles, ne-au încurajat și ne-au ajutat să ne depășim limitele”, a subliniat ea.

Maria menționează cu mândrie și emoție momentul în care ea și fiica sa s-au regăsit „în uniformă într-o zi atât de importantă precum cea în care eu am depus Jurământul militar”. Ea se declară recunoscătoare și mândră de oportunitatea avută.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare