Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO-VIDEO| GALA VINURILOR 2014: Vezi care sunt cele mai bune 3 sortimente de vinuri alese să reprezinte judeţul Alba

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Gala Vinurilor 2014206Într-un cadru festiv, vineri, 16 mai, la Sala Unirii din Alba Iulia s-a desfăşurat “Gala Vinurilor 2014”. Trei sortimente de vinuri au fost alese să reprezinte oficial imaginea judeţului Alba, ca produs turistic. Este vorba despre Sauvignon Blanc Nec Plus Ultra al companiei Jidvei – la categoria producători mari, Cardinal Pinoit Gri de la Domeniile Boieru – la categoria producători mijlocii şi Traminer produs de Csiki Marton din Ciumbrud – la categoria producători mici, care au primit distincţia de „Vin al Judeţului Alba”.

Gala Vinurilor 2014209Dacă la primele două categorii, respectiv producători mari și mijlocii, vinurile au fost alese dinainte pentru calitățile sale deosebite și numeroasele premii internaționale obținute, la categoria micilor producători vinul lui Csiki Marton (foto stânga) din Ciumbrud  a câștigat un concurs organizat la care au participat 40 de mici producători din toate podgoriile judeţului (Alba Iulia, Aiud, Sebeş-Apold, Târnave), cu peste 80 de sortimente de vinuri.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Concursul dedicat micilor producători a avut loc vineri dimineață la Alba Iulia, în spaţiile de lângă Poarta III a Cetăţii Alba Carolina, iar vinul câştigător a fost desemnat de un juriu format din 7 reputați specialişti în domeniu, din țară și străinătate: Dorin Popa – preşedintele juriului, Rodica Părău, Florin Aldea, Zoltan Polgar, Aurelia Aldea, Francois Gerard, Vitalie Boghiu şi somelierul Radu Ilea.

Alte 4  sortimente de vinuri excepționale, trei  din Aiud, şi unul din Alba Iulia, au câștigat medalii de aur în cadrul concursului.  Este vorba despre  Sauvignon Blanc produs de Csiki Marton din Ciumbrud, cel care a primit şi distincţia de “Vin al judeţului Alba” cu Traminer,  Riesling italian al producătorului Gabriel Savu din Ciumbrud cu 97 puncte,  Sauvignon Blanc al micului producător Elena Anghel din Alba Iulia (94 puncte), şi Riesling Italian produs de Sallai Jozsef din Aiud (94 puncte).

De asemenea, au mai fost premiate alte 80 de sortimente de vinuri din judeţul Alba, cu medalii de bronz, argint și aur.

Gala Vinurilor 2014065Distincțiile au fost înmânate câștigătorilor de către președintele Asociației „Țara Vinului”, Ioan Stanciu şi preşedintele juriului Dorin Popa.

Vinul județului se va bucura de un design special creat și o etichetă distinctă, iar producătorii acestuia vor putea folosi licoarea în toate acțiunile lor de marketing.

Marele eveniment, Gala Vinurilor Alba 2014 a avut loc, începând cu ora 19.00, la Sala Unirii și a fost prezentat Gala Vinurilor 2014152de actorul Adrian Păduraru.
În cadrul Galei, cei prezenţi au avut parte şi de un recital de muzică jazz oferit de solista Laura Todică, Dragoş Tudor (chitară) şi Iulian Tuţ  (contrabas),  dar şi de un spectacol de dansuri de societate cu trupa “Fantasy Dance” din Sebeş. Bineînţeles, din cadrul Galei nu a lipsit degustarea de vinuri şi o prezentare a vinurilor câştigătoare oferită de somelierul Radu Ilea.

Au participat la gală vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Alin Cucui şi Florin Roman, cei 7 membri ai juriului, reprezentanți ai producătorilor de vinuri din județ, proprietari de pensiuni și hoteluri din rețeaua HORECA și alți invitați.

Gala Vinurilor. Alba 2014 a fost eveniment integrat festivalului Alba Jazz, desfăşurat în acest weekend la Alba Iulia. Astfel, în faţa Sălii Unirii au fost amplasate căruţe cu vânzare de vinuri, iar întregul program jazz-vin a purtat numele de Wine Jazz.

Aflată în acest an la a doua ediţie, Gala Vinurilor este un proiect ambiţios al autorităţilor judeţene prin care îşi doresc ca vinurile producătorilor locali să fie un  produs de promovare turistic al judeţului. „Funcţionând ca vector de imagine în strategia de promovare turistică a judeţului Alba (ca zonă viniviticolă premium a României), vinurile sunt esenţiale pentru definirea identităţii judeţului”, spun organizatorii.

[nggallery id=1724]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Video | Nicolae Furdui Iancu, o viață închinată cântecului popular, ANIVERSAT la 45 de ani de carieră!

Bogdan Ilea

Publicat

în

Video | Nicolae Furdui Iancu, o viață închinată cântecului popular, ANIVERSAT la 45 de ani de carieră! Nicolae Furdui Iancu își aniversează 45 de ani de la începutul carierei sale, în seara de Paște, 5 mai, la TVR 1. Cântece, dansuri și multe surprize, atât pentru artist cât și pentru public urmează să fie prezentate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea