Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sănătatea și natură

FOTO-VIDEO: Ecograf mamograf de ultimă generaţie la spitalul din Alba Iulia. La fiecare 3 zile, o femeie din Alba este diagnosticată cu cancer la sân

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Începând din această săptămână, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba există unul dintre cele mai performante aparate de diagnosticare a cancerului la sân din lume. Ecograful de ultimă generaţie, în valoare de 120.000 de dolari, a fost donat joi oficial de către firma Avon România  Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, în prezenţa  oficialităţilor locale şi judeţene.

Aparatul ecograf marca Siemes le va permite medicilor oncologi din Alba să stabilească de acum încolo un diagnostic precoce şi să evaluaeze corect extinderea în organism a celulelor canceroase, fără metode invazive.

Aparatul uşurează totodată procesul de diagnosticare prin foarte buna diferenţiere a ţesuturilor şi recunoaşterea sigură a tumorilor, leziunilor, chisturilor şi a ţesutului normal. Astfel, pacienţii din judeţul Alba vor avea acces la un control specializat.

Numărul de paciente cu cancer de sân tratate în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba creşte de la an la an. Dacă în 2010 erau tratate 92 de paciente, în anul 2012 numărul pacientelor tratate la Alba Iulia a fost de 116. Potrivit medicilor secţiei de oncologie, în judeţul Alba, la fiecare trei zile o femeie este diagnosticată cu cancer la sân.

Ecograful a fost donat prin campania pentru Sănătatea Sânilor derulată de Avon.

La evenimentul festiv organizat în incinta spitalului au participat directorul general Avon Cosmetics România şi Republica Moldova, Răzvan Diraţian, senior manager comercial Marketing Avon Moldova şi România, Raluca Kişescu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, ec. Nicoleta Coşarcă,   şeful Departamentului Oncologie, dr. Răzvan Curcă, directorul medical al Spitalului,Dan Crainic,   preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman,  director îngrijri, dr. Monica Oneţiu, city managerul municipiului Alba Iulia, Nicolaie Moldovan, preşedintele Fundaţiei PAEM Alba, Vasile Voicu Bora.

Nicoleta Coşarcă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba: „Ceea ce s-a întâmplat astăzi vine în completarea strategiei noastre privind partea de oncologie”

„Evenimentul nostru este fericit pentru că încununează sau vine să sărbătorească și un an de la inaugurarea Secției de Oncologie. Toate lucrurile se întâmplă cu un anumit scop.  Faptul că v-am cunoscut pe dumneavoastră prin prietenul nostru Nicuşor Moldovan, căruia vreau să-i mulţumesc a fost o întâmplare fericită. Faptul că aţi avut încredere în noi de la prima noastră întâlnire şi că ne-aţi acordat credit, urmând ca ulterior noi să vă dovedim că merităm să ne ajutaţi în sensul acesta, este foarte important pentru noi, pentru spital, pentru oraş şi pentru judeţ, pentru că ceea ce s-a întâmplat astăzi vine în completarea strategiei noastre privind partea de oncologie şi noi sperăm ca un număr foarte mare de femei să beneficieze de tot ce încercăm să adunăm aici. Vă mulţumim încă o dată.”

Dan Crainic, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba – „Cu acest aparat putem face investigaţii imposibil de efectuat până acum”

„Vreau să mulţumesc companiei Avon pentru implicarea în acest proiect care s-a finalizat prin donarea unui ecograf de ultimă generaţie aş putea spune, cu care putem să facem investigaţii care până în acest moment erau imposibil de efectuat. În afară de funcţiile pe care le are orice ecograf normal acesta beneficiază de două funcţii speciale – funcția de elastografie și funcția de analiză ultrasonografică substanțe de contrast. Partea de elastografie folosește mai ales pentru diagnosticarea precoce și diferenţierea tumorilor mamare, crește confidența diagnosticului și elimină în același timp procedeele invazive. Deci, dacă examinăm cu acest aparat putem să-i spunem unei paciente să stea liniştită sau să meargă să facă mai departe altă procedură mai puţin plăcută pentru dânsa. .. Aparatul este din gama să zicem de vârf al brandului Acuson Siemens. El are postura şi de update iar pe viitor softul se poate îmbunătăţi.”

Răzvan Curcă – şeful Departamentului Oncologie din cadrul Spitalului: „Diagnosticul precoce este unul din localizările cu procentul cel mai mare de vindecări”

Acum un an şi o zi am reuşit să tăiem panglica la noua secţie de Oncologie(…) la care acum din fericire avem şi o dotare de aparatură suplimentară. În ceea ce priveşte cancerul de sân, este foarte important să avem un diagnostic precoce, iar aparatul acesta ne va ajuta în mod cert. Ar trebui punctat şi câteva lucruri şi anume în primul rând faptul că dacă îl diagnosticăm precoce este una din localizările cu procentul cel mai mare de vindecări, şi aş sublinia cuvântul VINDECĂRI. Dacă avem un cancer de sân incipient, şansa de vindecare depăşeşte 80%, cea ce este, cu tratamentele moderne de acum, foarte mult şi foarte bine.

În ceea ce priveşte amploarea problemei, cancerul de sân este prima localizare tumorală la femei. În judeţul Alba, la momentul actual  putem spune că diagnosticăm o femeie la fiecare trei zile cu un cancer de sân. Numărul de paciente cu cancer de sân pe care-l tratăm a crescut de la 92 în 2010 la 116 anul trecut. Deci este o localizare care creşte ca şi pondere.  Pe de altă parte reuşim tot mai mult să avansăm şi să rezolvăm tot mai multe cazuri la nivelul Spitalului Judeţean Alba”, a declarat dr. Răzvan Curcă.

Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel a adus mulţumiri partenerilor, în ceea ce priveşte dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba cu aparatură. ” Din fericire, cel puţin anul acesta, sunteţi chiar singurii parteneri ţinând seama de faptul că statul este separat de noi în proiectul acesta al dotării spitalului şi creării condiţiilor în spital. Mulţumirea pe care v-o adresez este şi o speranţă că o să fim parteneri în continuare şi o speranţă ca exemplul dumneavoastră să-l urmeze şi alte firme. Pe mine mă sperie ce am auzit de la Răzvan iar faptul că acum un an de zile am reuşit să facem să avem o secţie de oncologie absolut necesară ne obligă să ne gândim şi la alte secţii, mai avem mult de lucru”, a declarat Ion Dumitrel.

 „Sunt fericit că există firme ca voi, care se implică în ceea ce înseamnă social, care nu faceţi numai vânzare dar faceţi şi altceva pentru oameni din ceea ce adunaţi vânzând aceste produse”, a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.

Raluca Kişescu – senior manager comercial Marketing Avon România: „Temerea principală a femeilor de a merge la control este  că vor primi doar veşti rele”

În cei 10 ani ai campaniei pentru Sănătatea Sânilor, Avon a încercat pe de-o parte să informeze femeile în mod constant, că cel mai important lucru este să meargă la control, şi mergând la control să nu se aştepte că vor primi doar veşti rele, pentru că asta este temerea principală. Lucrurile nu trebuie privite aşa. Femeile pot merge la doctor şi să afle că sunt bine, iar asta este cea mai mare bucurie(…) În cadrul campaniei de anul acesta „Implică-te pentru femeile dragi din viaţa ta, mama, sora, prietena şi află că sunt bine”, pe lângă informarea femeilor avem şi un suport concret, respectiv o donaţie de aparatură medicală, ceea ce am făcut pe parcursul tuturor celor 11 ani. Am donat peste 2,7 milioane dolari în 7 centre oncologice din ţară. A venit şi rândul Spitalului Judeţean Alba şi ne bucurăm foarte tare, a declarat Raluca Kişescu.

Aflat în Oraşul Marii Uniri după aproximativ 5 ani, directorul Avon România a ţinut să precizeze  că a descoperit „un oraş extraordinar de frumos”, şi că este plăcut surprins de tot ceea ce s-a făcut aici. ” Încă o dovadă că se poate şi că oamenii cumva pot să schimbe şi să ajute la îmbunătăţirea lucrurilor pe plan local. Acelaşi lucru a spus şi despre Spitalul din Alba Iulia: „Am descoperit o echipă absolut minunată şi se vede că lucrurile se pot schimba cu toate că ştim câte greutăţi sunt în sistemul medical şi cât de multe mai sunt de făcut„.

Despre campania Avon, Răzvan Diraţian spune că este campania lor de suflet. „Sunt acele momente în care lăsăm totul deoparte, tot ce înseamnă interes comercial şi încercăm să ne implicăm în societate care sperăm să ajute şi să ajutăm să descoperim boala în fază incipientă astfel încât rata mortalităţii să scadă. În 2002, am promis să luptăm pentru sănătatea femeilor şi să strângem fonduri din vânzarea produselor cu fundiţă roz. Ne respectăm promisiunile şi întreg  profitul strâns din vânzarea de acestor produse este donat în proporţie de 100% campaniei pentru Sănătatea Sânilor, în vederea achiziţionării de aparatură medicală. Încercăm ca aceste donaţii să ajungă în locurile unde este nevoie. Cancerul la sân poate fi tratat şi chiar  vindecat dacă este descoperit la timp, iar noi, prin campaniile pe care le derulăm dorim să  le  facem pe femei să conştientizeze importanţa controlului anual”,  a precizat  Răzvan Diraţian, director general Avon Cosmetics România şi Republica Moldova.

Reamintim că, sâmbătă, la Alba Iulia se va desfăşura evenimentul social “Implică-te pentru ea. Află că e bine”, ce face parte din campania de conştientizare publică şi diagnosticare  precoce a cancerului la sân şi  este organizat de AVON Cosmetics  România. Vezi aici detalii despre eveniment.

[nggallery id=324]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea