Rămâi conectat

Video

FOTO, VIDEO Drumuri agricole asfaltate, microcentrală eoliană și Wi-Fi gratuit în Ciugud, comuna care a accesat 20 de milioane de euro fonduri europene

Dragoş Suciu

Publicat

în

Drumuri agricole asfaltate, curent electric de la rețeaua eoliană, Wi-Fi gratuit și pistă pentru bicicliști în comuna Ciugud din județul Alba, care a accesat din 2007 aproximativ 20 de milioane de euro fonduri europene, suma reprezentând bugetul ei pe 150 de ani, potrivit primarului Gheorghe Damian.

Ciugud - judetul Alba01

Comuna Ciugud, situată la aproximativ 10 kilometri de Alba Iulia, este singura din județul Alba unde populația între cele două recensăminte – din 2002 și 2011 – a crescut, respectiv de la 2.700 la 3.200 de locutori, datorită ”condițiilor de viață create”.

Primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, a spus că în anul 2000, la primul său mandat, pentru a nu depinde de banii de la Consiliul Județean, respectiv de la Guvern, comunitatea avea nevoie de un motor financiar. În acest sens primul pas făcut a fost crearea unei zone industriale în locul unei pășuni. ”Am adus acolo apă, curent, am dezvoltat infrastructura, parcele după nevoile investitorilor și le-am redus impozitele pe clădiri la mai puțin de jumătate decât erau în Alba Iulia sau în altă parte. Au venit investitori și noi am încasat bani creându-ne, astfel, un motor financiar din care am putut dezvolta proiecte”, a explicat Damian.

Ciugud - judetul Alba11

Un nou pas spre dezvoltarea comunității a fost pregătirea pentru intrarea României în Uniunea Europeană și accesarea fondurilor europene, care sunt ”cei mai siguri” și ”cei mai ieftini bani”. Cu 20 de milioane de euro, ”prin parteneriate, Ciugudul a dezvoltat și comunitățile vecine”, fiind prima comună din țară care a implementat sistemul de plată online.

Totodată, este una dintre puținele așezări rurale în care iluminatul stradal este asigurat, în mare parte, cu ajutorul unor surse nepoluante. În cel mai mare sat din Ciugud, Șeușa, rețeaua stradală de iluminat funcționează cu ajutorul unei instalaţii eoliene şi a panourilor fotovoltaice, economisindu-se, lunar, 20.000 de lei. ”Tot prin bani europeni am reușit să construim o microcentrală eoliană și un grup de panouri fotovoltaice într-un parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara, un proiect de un milion de euro, finanțat de Guvernul Norvegiei. Energia electrică pentru iluminatul celui mai mare sat al comunei, Șeușa, este furnizată gratuit”, a mai spus Damian.

Ciugud - judetul Alba02

Instalaţiile care asigură captarea şi stocarea energiei verzi funcționează pe un deal din sat. Aici au fost amplasate șapte panouri fotovoltaice şi o instalație eoliană. În cadrul cercetării derulate de reprezentanţii Universităţii Politehnice din Timişoara s-a stabilit că viteza vântului este în jur de 11,5 metri/secundă, ceea ce înseamnă o valoare considerată optimă de specialişti.

Un alt proiect important a fost asfaltarea, în doar 4 luni, a 26 kilometri de drum agricol care deservește 1.500 de hectare și leagă trei comune, investiția ajutând la dezvoltarea a șapte ferme de animale.

Ciugud - judetul Alba05

Așezarea s-a urbanizat astfel încât oamenii nu mai au animale de tracțiune, Ciugudul devenind, însă, prima comună din România care a finalizat doi kilometri de pistă pentru bicicliști, lucru cu care nu se pot lăuda orașe sau municipii. Mai mult, pentru că încurajează ”tot ceea ce înseamnă protecția mediului”, se dorește accesarea fondurilor europene în vederea construirii unei piste pentru bicicliști care să lege municipiul Alba Iulia, de comuna Ciugud.

Ciugud - judetul Alba10

În urmă cu câțiva ani, internet Wi-Fi se găsea doar în fața primăriei, unde se adunau mulți copii și tineri. ”Făcând un studiu, am ajuns la concluzia că nu toți părinții copiilor au posibilitatea să plătească internet, ceea ce e foarte grav și discriminatoriu. Astfel, am luat decizia ca în fiecare părculeț, centru de sat, zone unde tinerii socializează să montăm un router”, a afirmat Damian.

Ciugud - judetul Alba08

Tot în Ciugud s-a finanțat cel mai mare proiect de infrastructură pe PNDR din județul Alba. ”Este vorba despre proiectul Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Ciugud-Berghin prin care noi am realizat vreo 47 km de rețea de apă, 43 km rețea canalizare, două stații de epurare, 10 stații de pompare, o stație de clorinare a apei și rezervoare pentru comuna Berghin, iar în urma acestui proiect Ciugudul a devenit licențiat ca operator pe stația de epurare. Astfel, reușim să furnizăm acest serviciu la jumătate de preț față de operatorul regional”, a mai explicat primarul.

Gheorghe Damian, care este primar de 16 ani, a spus că își dorește ca Ciugudul să arate cu un sat din Elveția, ”cu case îngrijite, care au o notă de eleganță”, multe zone verzi și grădini publice.

Ciugud - judetul Alba07

Noi investiții care vor fi realizate la Ciugud sunt un teren de golf, o grădiniță ultramodernă cu program prelungit și un pod peste râul Mureș, care ar scurta semnificativ distanța până la Alba Iulia.

Potrivit administrației locale, comuna Ciugud, ce are șase sate, este campioană la nivel național, în mediul rural, la atragerea fondurilor europene.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Video

Video

Ce nu se face în ziua de Paște. Tradiția pe care trebuie să o respecte toți credincioșii pentru noroc și sănătate

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Ce nu se face în ziua de Paște. Tradiția pe care trebuie să o respecte toți credincioșii pentru noroc și sănătate

Sărbătoarea de Paște este cea mai importantă sărbătoare creștină, care celebrează Învierea lui Iisus Hristos, la trei zile după răstignirea sa pe cruce. Această sărbătoare este sărbătorită în fiecare an în prima duminică după prima lună plină de după echinocțiul de primăvară. Legat de aceasta există numeroase tradiții și obiceiuri. Iată așadar ce nu se face în ziua de Paște, potrivit acestora.

Tradiții și obiceiuri de Paște
Sărbătoarea de Paște este un moment de bucurie și reînviere, care marchează începutul unei perioade noi și aduce speranță și lumină în viețile oamenilor. În această zi, creștinii participă la slujbe religioase, merg la biserică, împărtășesc, se întâlnesc cu familia și prietenii, și iau lumina sfântă, care are ca obiect lumina lui Hristos, pe care o duc la casele lor.

Această sărbătoare este asociată cu alte tradiții și obiceiuri, cum ar fi vopsirea ouălor, coacerea păștii sau friptura de miel. În unele locuri, se organizează procesiuni și reprezentări care realizează momentele crucificării și învierii lui Iisus Hristos. Sărbătoarea de Paște este un moment de reflecție, recunoștință și reînnoire a credinței creștine, care aduce speranță și lumină în lume.

– Există o varietate de tradiții și obiceiuri specifice ale sărbătorii de Paște, care diferă în funcție de cultură și țară. Unele dintre cele mai comune tradiții și obiceiuri de Paște includ:

  • Vopsirea ouălor: Acesta este unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri de Paște, care implică vopsirea ouălor în culori luminoase și alegerea unor modele și simboluri tradiționale.
  • Coacerea păștii: Pasca este un desert tradițional de Paște, care este copt într-o formă rotundă și este adesea decorat cu semne religioase.
  • Mersul la biserică: Este o tradiție comună pentru mulți creștini să meargă la biserică în ziua de Paște, pentru a participa la slujbele religioase speciale și pentru a sărbători Învierea lui Iisus Hristos.

Acestea sunt doar câteva exemple de tradiții și obiceiuri de Paște, iar lista poate continua în funcție de cultura și tradițiile locale. Toate aceste tradiții și obiceiuri au în comun dorința de a marca începutul unei perioade noi, de a celebra renașterea și speranța aduse de Învierea lui Iisus Hristos și de a petrece timpul împreună cu familia și prietenii.

Ce nu se face în ziua de Paște
Tot potrivit tradițiilor, obiceiurilor și superstițiilor, există și o seri de lucruri pe care nu este bine să le faci, pentru a nu fi urmărit de ghinion tot anul. Iată câteva dintre acestea:

  • ca să nu fii tot anul somnoros și ca să nu te prindă ploaia pe câmp, în această zi nu este bine să dormi
  • ca să nu transpiri tot anul, în ziua de Paște nu se mănâncă oul cu sare
  • pentru ca într-o gospodărie să nu fie ceartă tot anul, în ziua de Paște, pentru prima dată, pragul trebuie să fie trecut de un bărbat
  • pentru a fi mereu împreună, se spune că de Paște, toată familia trebuie să mănânce dintr-un ou, și nu din ouă separate. Capul familiei este cel care trebuie să spargă și să curețe oul, iar în prima zi ouăle trebuie să fie ciocnite cap în cap, iar în cea de-a doua
  • zi, ouăle se ciocnesc cap în dos, iar în ziua a treia de Paște, ouăle se ciocnesc dos în dos.

Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare