Rămâi conectat

Video

FOTO, VIDEO Drumuri agricole asfaltate, microcentrală eoliană și Wi-Fi gratuit în Ciugud, comuna care a accesat 20 de milioane de euro fonduri europene

Publicat

în

Drumuri agricole asfaltate, curent electric de la rețeaua eoliană, Wi-Fi gratuit și pistă pentru bicicliști în comuna Ciugud din județul Alba, care a accesat din 2007 aproximativ 20 de milioane de euro fonduri europene, suma reprezentând bugetul ei pe 150 de ani, potrivit primarului Gheorghe Damian.

Ciugud - judetul Alba01

Comuna Ciugud, situată la aproximativ 10 kilometri de Alba Iulia, este singura din județul Alba unde populația între cele două recensăminte – din 2002 și 2011 – a crescut, respectiv de la 2.700 la 3.200 de locutori, datorită ”condițiilor de viață create”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, a spus că în anul 2000, la primul său mandat, pentru a nu depinde de banii de la Consiliul Județean, respectiv de la Guvern, comunitatea avea nevoie de un motor financiar. În acest sens primul pas făcut a fost crearea unei zone industriale în locul unei pășuni. ”Am adus acolo apă, curent, am dezvoltat infrastructura, parcele după nevoile investitorilor și le-am redus impozitele pe clădiri la mai puțin de jumătate decât erau în Alba Iulia sau în altă parte. Au venit investitori și noi am încasat bani creându-ne, astfel, un motor financiar din care am putut dezvolta proiecte”, a explicat Damian.

Ciugud - judetul Alba11

Un nou pas spre dezvoltarea comunității a fost pregătirea pentru intrarea României în Uniunea Europeană și accesarea fondurilor europene, care sunt ”cei mai siguri” și ”cei mai ieftini bani”. Cu 20 de milioane de euro, ”prin parteneriate, Ciugudul a dezvoltat și comunitățile vecine”, fiind prima comună din țară care a implementat sistemul de plată online.

Totodată, este una dintre puținele așezări rurale în care iluminatul stradal este asigurat, în mare parte, cu ajutorul unor surse nepoluante. În cel mai mare sat din Ciugud, Șeușa, rețeaua stradală de iluminat funcționează cu ajutorul unei instalaţii eoliene şi a panourilor fotovoltaice, economisindu-se, lunar, 20.000 de lei. ”Tot prin bani europeni am reușit să construim o microcentrală eoliană și un grup de panouri fotovoltaice într-un parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara, un proiect de un milion de euro, finanțat de Guvernul Norvegiei. Energia electrică pentru iluminatul celui mai mare sat al comunei, Șeușa, este furnizată gratuit”, a mai spus Damian.

Ciugud - judetul Alba02

Instalaţiile care asigură captarea şi stocarea energiei verzi funcționează pe un deal din sat. Aici au fost amplasate șapte panouri fotovoltaice şi o instalație eoliană. În cadrul cercetării derulate de reprezentanţii Universităţii Politehnice din Timişoara s-a stabilit că viteza vântului este în jur de 11,5 metri/secundă, ceea ce înseamnă o valoare considerată optimă de specialişti.

Un alt proiect important a fost asfaltarea, în doar 4 luni, a 26 kilometri de drum agricol care deservește 1.500 de hectare și leagă trei comune, investiția ajutând la dezvoltarea a șapte ferme de animale.

Ciugud - judetul Alba05

Așezarea s-a urbanizat astfel încât oamenii nu mai au animale de tracțiune, Ciugudul devenind, însă, prima comună din România care a finalizat doi kilometri de pistă pentru bicicliști, lucru cu care nu se pot lăuda orașe sau municipii. Mai mult, pentru că încurajează ”tot ceea ce înseamnă protecția mediului”, se dorește accesarea fondurilor europene în vederea construirii unei piste pentru bicicliști care să lege municipiul Alba Iulia, de comuna Ciugud.

Ciugud - judetul Alba10

În urmă cu câțiva ani, internet Wi-Fi se găsea doar în fața primăriei, unde se adunau mulți copii și tineri. ”Făcând un studiu, am ajuns la concluzia că nu toți părinții copiilor au posibilitatea să plătească internet, ceea ce e foarte grav și discriminatoriu. Astfel, am luat decizia ca în fiecare părculeț, centru de sat, zone unde tinerii socializează să montăm un router”, a afirmat Damian.

Ciugud - judetul Alba08

Tot în Ciugud s-a finanțat cel mai mare proiect de infrastructură pe PNDR din județul Alba. ”Este vorba despre proiectul Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Ciugud-Berghin prin care noi am realizat vreo 47 km de rețea de apă, 43 km rețea canalizare, două stații de epurare, 10 stații de pompare, o stație de clorinare a apei și rezervoare pentru comuna Berghin, iar în urma acestui proiect Ciugudul a devenit licențiat ca operator pe stația de epurare. Astfel, reușim să furnizăm acest serviciu la jumătate de preț față de operatorul regional”, a mai explicat primarul.

Gheorghe Damian, care este primar de 16 ani, a spus că își dorește ca Ciugudul să arate cu un sat din Elveția, ”cu case îngrijite, care au o notă de eleganță”, multe zone verzi și grădini publice.

Ciugud - judetul Alba07

Noi investiții care vor fi realizate la Ciugud sunt un teren de golf, o grădiniță ultramodernă cu program prelungit și un pod peste râul Mureș, care ar scurta semnificativ distanța până la Alba Iulia.

Potrivit administrației locale, comuna Ciugud, ce are șase sate, este campioană la nivel național, în mediul rural, la atragerea fondurilor europene.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Video

VIDEO VIRAL/ ”Păruială” cu înjurături și spray paralizant, în trafic, la Alba Iulia, între un motociclist și un șofer de microbuz

Publicat

în

Un incident în trafic, produs la Alba Iulia, la începutul lunii august, filmat și postat pe Youtube, a devenit viral și a împărțit internauții în două tabere.

Concret, este vorba de cearta dintre doi conducători de autovehicule, respectiv dintre un motociclist și un șofer de microbuz care transporta marfă, cel din urmă reproșându-i celui de pe motocicletă (este adevărat, folosind cuvinte destul de dure), că a efectuat o manevră periculoasă.

Replica a fost, oarecum pe măsură, șoferul și-a primit la rândul lui înjurături și un jet de spray paralizant drept ”bonus”, când a deschis portiera (probabil cu intenția de a coborî să-l ”învețe minte pe motociclist”).

Elit - Gustul Desăvârșit

https://youtu.be/fQCCAxa22FY

Incidentul a fost filmat de conducătorul motocicletei, și postat pe youtube. Are peste 110.000 de vizualizări, însă nu a primit felicitări de la toți cei care l-au urmărit, mulți dintre comentatori criticându-i manifestarea. Pe de altă parte, mulți l-au felicitat


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Video

Carmangeria VLADE vă urează „Paște Fericit 2018”

Publicat

în

Întamplător, sau nu, am trecut și peste primul… Exact acum un an de zile ne-am reinventat pentru tine.

Adrian Comser a devenit Vlade! Pentru toate cele trecute dar, mai ales, pentru cele viitoare, vă mulțumim și vă dorim un PAȘTE FERICIT!

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Video

Video| Cum arată de la înălţime o comună cum toate ar trebui să fie. Comuna Ciugud, binecuvântată de Dumnezeu, iubită de soare

Publicat

în

Cum arată de la înălţime o comună cum toate ar trebui să fie. Comuna Ciugud, binecuvântată de Dumnezeu, iubită de soare

I se spune cel mai bogat sat românesc. În realitate, este o comună, dar o comună unde lucrurile se întâmplă și unde administrația locală vede în cetățean un partener. Oamenii au apă curentă, canalizare și gaze în fiecare gospodărie. Este Ciugud, comuna din Ardeal, în judeţul Alba.

Comuna Ciugud este situată la numai 10 kilometri de Alba Iulia, numără șase sate cu peste 3000 de suflete, iar cei care au vizitat locurile spun că încă de la intrare te surprinde cum Ciugudul îmbină foarte bine viața liniștită de la țară cu facilitățile pe care ți le oferă un oraș, un loc unde poți să alegi să te rupi de lume, dar și să stai conectat la ce se întâmplă, unde tradiţia se îmbină cu modernismul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totul a pornit acum 16 ani, dintr-un vis comun. În prezent, în Ciugud au fost investite sume de peste 16 milioane de euro din fonduri europene, sumă care reprezintă bugetul comunei pe mai bine de 100 de ani. Fiecare proiect realizat înseamnă de fapt o bătălie câştigată, o bătălie între realitatea iniţială a unei aşezări din mediul rural care avea nenumărate nevoi şi  credinţa că viaţa la ţară poate fi altfel: “fără depopulare, fără case părăsite, fără terenuri agricole lăsate în plata Domnului, fără drumuri care să arate mai degrabă a poteci rudimentare, fără oameni împuţinaţi, bătrâni şi trişti“.ciugud

În 2017, comuna Ciugud are 30 de km de drum agricol asfaltat care leagă trei comune. Vatra comunei are trotuare modernizate şi rigole pentru apele pluviale. Toate acestea şi nu numai, au dus la extinderea activităţilor agricole, construirea de ferme şi ridicarea agriculturii la standarde înalte de performanţă.

Comuna are cămine culturale moderne, reţele de alimentare cu apă şi canalizare, staţii de epurare, o centrală eoliană care asigură iluminatul public.

Un alt lucru inedit pe care îl găsești la Ciugud este pistă de biciclete. Este bucuria copiilor și se întinde pe o distanță de doi kilometri, paralelă cu drumul asfaltat din localitate. Minusculul punct de pe hartă are şi sală de sport, teren de fotbal, spaţii de joacă pentru copii, internet wireless. Se pregăteşte de asemenea amenajarea unui teren de golf şi construirea unui pod peste Mureş pentru a facilita drumul spre Alba Iulia.

Nu poţi să nu remarci de asemenea Centrul de Informare Turistică de la Hăpria sau Biserica Ortodoxă de la Teleac.

Ciugudul este un punct de interes şi pentru investitorii români, dar şi străini care îşi desfăşoara activitatea în Parcul Industrial şi care asigură peste 700 de locuri de muncă.

Dar, să lăsăm imaginile să vorbească. În spatele pozelor stă o realitate pe care ne-ar plăcea să o vedem replicată și în alte sate românești, o realitate în care fondurile europene se văd la fiecare pas.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare