Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO/VIDEO: „Centenarul Jandarmeriei ardelene”, expoziție dedicată Jandarmeriei Române, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la înființarea Jandarmeriei în Transilvania, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia a avut loc vernisajul expoziției „Centenarul Jandarmeriei ardelene”.

În deschiderea evenimentului, directorul muzeului, Gabriel Rustoiu a mulțumit jandarmilor pentru sprijinul acordat de-a lungul timpului la toate manifestările organizate.

”Pentru noi este o onoare de a găzdui tocmai la Muzeul Național al Unirii această expoziție. Jandarmeria Română are o tradiție este mai veche decât însăși România, prin urmare pentru noi a fost o onoare să putem găzdui această expoziție. În cei 13 ani de când sunt la muzeu am avut o relație bună de colaborate cu Inspectorarul de Jandarmi al județului Alba. La toate manifestările noastre prezența jandarmilor a constituit o garanție a liniștii și ordinii publice (…) de aceea pentru mine este modul de a le mulțumi profesioniștilor din cadrul Inspectoratului Județean de  Jandarmi Alba și o datorie să le mulțumesc în acest mod”.

YouTube video

„Sunt fiu al locului, plecat de vreo 40 de ani și nu m-am mai întors. Dar, când la Inspectoratul General a luat decizia organizării unei expoziții itinerante privind sărbătorirea a 100 de ani de Jandarmerie Ardeleană, am făcut propunerea ca aceasta să înceapă la Alba Iulia, orașul meu de suflet, locul meu unde sunt rudele mele”, a spus directorul Traian Mârza, șeful Direcției Cabinet din cadrul Inspctoratul General al Jandarmeriei Române.

A încheiat șirul alocuțiunilor vicepreședintele CJ Alba, Dumitru Fulea: „Nu îmi rămâne decât să vă felicit pentru această manifestare și vă asigur de tot respectul și considerația mea personală și a Consiliului Județean Alba. Jandarmeria a fost, este și, cu siguranță, va rămâne alături de cetățean”.

https://youtu.be/2FAxtReHzYo

Au fost prezentate drapele din timpul domniei regelui Ferdinand, regulamente și legi de funcționare, manuale, brevete și medalii primite de jandarmi, 8 uniforme de epocă din perioada 1850 – 1918.

La final, participanții au vizionat un film cu istoricul Jandarmeriei Române.

Expoziția poate fi vizitată la Muzeul Național al Unirii aproximativ 3 luni, iar apoi va fi mutată, pe rând, și în județe din restul Transilvaniei.

[nggallery id=7136]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă

Unirea Ziarul

Publicat

în

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă Părinții își pot înscrie copiii în clasa pregătitoare. Prima etapă de înscriere se va încheia pe data de 14 mai. Părinţii ai căror copii au frecventat grădinița şi care vor împlini 6 ani până la data de 31 august, inclusiv, au obligaţia de a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea