FOTO/VIDEO: „Centenarul Jandarmeriei ardelene”, expoziție dedicată Jandarmeriei Române, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

Pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la înființarea Jandarmeriei în Transilvania, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia a avut loc vernisajul expoziției „Centenarul Jandarmeriei ardelene”.

În deschiderea evenimentului, directorul muzeului, Gabriel Rustoiu a mulțumit jandarmilor pentru sprijinul acordat de-a lungul timpului la toate manifestările organizate.

ELIT

”Pentru noi este o onoare de a găzdui tocmai la Muzeul Național al Unirii această expoziție. Jandarmeria Română are o tradiție este mai veche decât însăși România, prin urmare pentru noi a fost o onoare să putem găzdui această expoziție. În cei 13 ani de când sunt la muzeu am avut o relație bună de colaborate cu Inspectorarul de Jandarmi al județului Alba. La toate manifestările noastre prezența jandarmilor a constituit o garanție a liniștii și ordinii publice (…) de aceea pentru mine este modul de a le mulțumi profesioniștilor din cadrul Inspectoratului Județean de  Jandarmi Alba și o datorie să le mulțumesc în acest mod”.

„Sunt fiu al locului, plecat de vreo 40 de ani și nu m-am mai întors. Dar, când la Inspectoratul General a luat decizia organizării unei expoziții itinerante privind sărbătorirea a 100 de ani de Jandarmerie Ardeleană, am făcut propunerea ca aceasta să înceapă la Alba Iulia, orașul meu de suflet, locul meu unde sunt rudele mele”, a spus directorul Traian Mârza, șeful Direcției Cabinet din cadrul Inspctoratul General al Jandarmeriei Române.

A încheiat șirul alocuțiunilor vicepreședintele CJ Alba, Dumitru Fulea: „Nu îmi rămâne decât să vă felicit pentru această manifestare și vă asigur de tot respectul și considerația mea personală și a Consiliului Județean Alba. Jandarmeria a fost, este și, cu siguranță, va rămâne alături de cetățean”.

Au fost prezentate drapele din timpul domniei regelui Ferdinand, regulamente și legi de funcționare, manuale, brevete și medalii primite de jandarmi, 8 uniforme de epocă din perioada 1850 – 1918.

La final, participanții au vizionat un film cu istoricul Jandarmeriei Române.

Expoziția poate fi vizitată la Muzeul Național al Unirii aproximativ 3 luni, iar apoi va fi mutată, pe rând, și în județe din restul Transilvaniei.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...