Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO/VIDEO| Bucuria revederii se simte la Liceul Teologic „Gróf Majláth Gusztáv Károly” Alba Iulia. Elevii, așteptați cu brațele deschise pentru începerea cursurilor

Adela Spătar

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Bucuria revederii se simte la Liceul Teologic „Gróf Majláth Gusztáv Károly” Alba Iulia. Elevii au fost așteptați cu brațele deschise pentru începerea cursurilor.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Începutul de an școlar, a venit cu emoție și pentru elevii de la Liceul Teologic „Gróf Majláth Gusztáv Károly” Alba Iulia. Aceștia au fost așteptați cu drag, cu manuale pregătite și cu ceva dulce pentru cei mici. Printre flori și zâmbete, bucuria revederii s-a simțit din plin în inimile lor.

YouTube video

Scurt istoric

La Alba Iulia încă după fondarea episcopiei romano catolice din Transilvania (1009, regele Sf. Ştefan) au existat forme de învăţământ adecvate vremurilor, având rolul principal de a pregăti personal pentru cancelariile domneşti şi ecleziastice.

Primul principe transilvan, descendent al familiei Bathory şi cel care a făcut paşi concreţi în dezvoltarea învăţămîntului din Alba Iulia a fost Báthory István (1571-1576)

Urmaşul acestuia, principele Bathory Kristóf (1576-1581) ,a fost cel care a introdus în Transilvania ORDINUL CĂLUGĂRILOR IEZUIŢI.

Călugărul Leleszi János este fondatorul SEMINARUL IEZUIT din Alba Iulia, disciplinele fiind preponderent umane. Între anii 1579-1607 şcoala a funcţionat sub ordinul iezuiţilor. La sfârşitul secolului al XVII-lea exista deja MICUL SEMINAR , având ca elevi numai băieţi şi despre care există documente care atestă acest lucru.

Limba maghiară a fost introdusă, pe lângă cea latină si germană, şi în clasele superioare, ca disciplină de sine-stătătoare, din anul 1842. În timpul asediilor şi luptelor revoluţionare, GIMNAZIUL şi-a închis porţile, pentru ca, după cinci ani de repaus forţat, în anul 1853, la intervenţia EPISCOPULUI ROMANO-CATOLIC Haynald Lajos să fie redeschise, instituţia funcţionând cu opt clase şi doisprezece profesori.

Totodată, la iniţiativa episcopului Haynald, s-a introdus ca disciplină opţională şi limba română. Edificiul vechi al GIMNAZIULUI a fost demolat, în locul acestuia fiind construit  un adevărat palat – de către episcopul Gróf Majláth Gusztáv Károly în care, începând cu anul 1922, şi-a început cursurile Gimnaziul Principal ,, Majlath”- denumire care provine de la ctitor.(În această clădire funcţionează în prezent Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia)

În decembrie 1989, fosta Şcoala de Cantori şi-a schimbat statutul de şcoală particulară în cea de stat, în anul 2006 dobândind, în parte, vechea denumire: Liceul Teologic Romano-Catolic ,, GMGK”.

În Alba Iulia, învăţământul în limba maghiară a funcţionat în cadrul Liceului Teologic Romano-Catolic ,,GMGK”. În urma integrării în UE şi apariţiei noii legi a învăţământului, care obliga  funcţionarea instituţiilor cu un anumit efectiv de elevi, a apărut ideea alipirii secţiei maghiare de la Şcoala Generală ,,Vasile Goldiş” la instituţia noastră.

Tototdată, a fost inclusă în structura instituţiei şi GRĂDINIŢA DE COPII a organizaţiei Caritas, care funcţiona cu un efectiv de 11 copii, efectiv care a ajuns la un număr de 45 de copii în cei 4 ani de funcţionare.

[nggallery id=7410]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

VIDEO: Lumina Sfântă a ajuns la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Când va fi distribuită

Bogdan Ilea

Publicat

în

VIDEO: Lumina Sfântă a ajuns la Catedrala Încoronării din Alba Iulia. Când va fi distribuită Sâmbătă seară, Lumina Sfântă a ajuns de la Ierusalim la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, după ce a fost preluată de pe aeroportul din Sibiu de către o delegație a Arhiepiscopiei Ortodoxe din Alba Iulia. În noaptea de 4 spre […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea