Rămâi conectat

Sport

FOTO/ VIDEO: 24 mai 2003 – ziua de aur din istoria Unirii Alba Iulia şi a fotbalului judeţean: promovarea în Divizia A!

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În urmă cu 10 ani, în 24 mai 2003, Alba desfăcea şampania pentru a celebra un moment unic: promovarea istorică a echipei fanion a judeţului, Apulum Unirea Alba Iulia, în premieră în Divizia A. După meciul câştigat cu Olimpia Satu Mare, pe „Cetate” se declanşase fiesta, eroii „alb-negri” intraseră pentru totdeauna în sufletele miilor de fani fericiţi că au şansa să trăiască momente unice. Ar fi trebuit ca la împlinirea unui deceniu de la acea performanţă, Unirea Alba Iulia să sărbătorească, sau… măcar să existe.

Am avut un lot foarte valoros, experimentat, un public fierbinte şi pe Viorel Măluşel – cu un rol însemnat în fuziunea dintre Zlatna şi Alba! Atunci, în acele zile de după promovare a fost o bucurie pentru întregul oraş, cu punctul culminant spectacolul deja celebru de pe stadion. Acum mi se rupe sufletul şi nu înţeleg ce s-a întâmplat. Nu e normal ca Alba, cu o tradiţie atât de îndelungată, să nu aibă fotbal şi nu credeam că se poate întâmpla aşa ceva. Trebuie ca fotbalul să o ia de la capăt, ca la Timişoara şi Craiova”, a rememorat antrenorul Aurel Şunda, artizanul accederii în elită.

*24 mai 2013 – termen la tribunal pentru falimentul SC Fotbal Club Unirea 2006 SA!

 Din păcate, o crudă coincidenţă a destinului, acum, în 24 mai 2013, este termen la Tribunalul Alba în procesul de insolvenţă al SC Fotbal Club Unirea 2006 SA, reprezentată de aministratorul judiciar Florinel Oprinca! Astfel, firma SC Cazacus Expert SRL din Cluj Napoca a înaintat acţiune în instanţă întrucât n-a fost inclusă în tabelul preliminar al creditorilor! Juridic vorbind, actuala societate va intra în curând, probabil în luna iunie într-un faliment real, întrucât nu va fi aprobat planul de reorganizare! În cifre seci, care ascund o dramă, este vorba de dosarul 3246/107/2012, cel ce va parafa obştescul sfârşit al Unirii!

*La 30 de ani, Alexandru Pelici a izbutit să termine pe locul 6 în Divizia A!

„Secund” al „Profesorului” în „B” şi apoi în turul Diviziei A, Alexandru Pelici s-a trezit în 2004 la 30 de ani că deţine recordul celui mai tânăr antrenor principal din Divizia A. Viorel Măluşel a avut „curajul, unii au spus chiar nebunia” să-i încredinţeze echipa şi… a terminat pe poziţia a 6-a în elită în primul an de după promovare! „Am avut onoarea de a lucra cu jucători foarte buni precum Cotora, Ţurcaş, Bumb, Jercălău, Miclea, Ciobanu, C. Bar, T. Moldovan, Găldean, Paleacu, Maier, Vasco, Giuchici, M. Stanciu sau Al. Kovacs, unii chiar mai în vârstă ca mine, cărora le voi rămâne mereu recunoscător”, şi-a amintit, nostalgic Alexandru Pelici, acum antrenor la CSM Rm. Vâlcea. „Am trăit în 2003, alături de domnul Şunda, un moment de bucurie, o performanţă realmente istorică pentru oraş, în fapt o primă realizare personală ca şi antrenor. Ce a urmat apoi, în Divizia A, cu victorii externe, meciuri acasă cu tribune arhipline, deja e un alt episod de neuitat al acelor vremuri”, a declarat „Pelicanul”, dezamăgit şi el de momentele critice trăite de Unirea în 2013. „Îmi pare rău că nu s-au găsit soluţii ca Unirea să rămână cumva pe harta fotbalului românesc. E regretabil ce s-a întâmplat la Alba Iulia, ca şi la Sibiu de altfel”, a conchis fiul regretatei cântăreţe de muzică populară Mariana Drăghicescu.

Aşadar, Unirea Alba Iulia a trecut într-un deceniu, brutal, de la „alb” la „negru”, de la extaz, la agonie. În 2003 a atins întâia oară Everestul, în 2013 s-a prăbuşit şocat în neant. Un trecut glorios, un prezent inexistent şi, un viitor în care se visează, măcar la reapariţia fotbalului în „Cetate”, undeva în Liga a IV-a, sau a V-a… Noi am încercat prin acest demers jurnalistic, ce va continua şi zilele viitoare, să arătăm că Alba a trăit frumos, cândva, sub sărutul fotbalului, că, în urmă cu 10 ani, Unirea a scris istorie…

Dan HENEGAR

Sursa foto: arhiva ziarului Unirea şi colecţiile personale ale unora dintre cei implicați acum 10 ani

 

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Inter Unirea, Viitorul Sântimbru și Performanța Ighiu s-au calificat în semifinalele Cupei României

Dan HENEGAR

Publicat

în

Inter Unirea, Viitorul Sântimbru și Performanța Ighiu sunt primele 3 echipe calificate în semifinalele Cupei României, faza județeană. Ultima echipă va fi decisă luni, în urma disputei dintre Hidro Mecanica Șugag și CIL Blaj. Tragerea la sorți va avea loc marți, 30 aprilie, la sediul AJF Alba. În sferturile de finală partidele au fost echilibrate, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea