Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Universitatea din Alba Iulia se mândrește cu nou membru de onoare: părintele primului laser din România, președintele Academiei

Publicat

în

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia se poate mândri cu faptul că pe lista cu cei cărora le-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa se află începând de astăzi și academicianul Ionel Valetin Vlad, președintele Academiei Române.

Școlit în laseri şi holografie la Universitatea din Paris, la sfârșitul anilor ’60, Ionel Valetin Vlad a realizat primul laser cu mediu activ solid din România (1968, împreună cu G. Nemeş).

Vlad Valentin Doctor Honoris Causa (1)

Elit - Gustul Desăvârșit

La festivitatea de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, ce s-a desfășurat în Sala Senatului din Palatul Apor începând cu orele 13.00, au participat ÎPS Irineu – Arhiepiscopul de Alba Iulia, Ion Dumitrel – președintele Consiliului Județean Alba, Daniel Breaz – rectorul Universității „1 Decembrie 1918”, academicianul Emil Burzo – președintele filiala Cluj-Napoca a Academiei Române, Dumitru Acu – președintele Asociației ASTRA, o serie de intelectuali de prestigiu, numeroși profesori și studenți.

Daniel Breaz, rectorul Universității „1 Decembrie 1918, cel care a dat citire laudatium-ului, a început prin a îi mulțumi academicianului Ionel Valetin Vlad că a acceptat să devină membru de onoare a institituției de învățământ superior din Alba Iulia.

Pe parcursul celor peste 40 de minute cât a durat discursul fizicianului Ionel Valetin Vlad, am aflat că se consideră un om de-al locului, tatăl său fiind din Pianu de Jos.

De asemenea, fizicianul a povestit că pentru crearea primului laser cu mediu activ solid din România, în 1968, cei doi pe atunci tineri oameni de știință s-au putut baza doar pe ceea ce puteau găsi în laborator. Nimic din ceea ce le putea fi de folos nu a putut fi adus din afara țării, ceea ce face cu atât mai extraordinară realizarea.

 

“Academia Română împlinește, în anul viitor, 150 de ani. A avut 1650 de membri aleși, dintre care 46 sunt laureți ai premiului Nobel (peste 40 sunt străini). Academia Română are relații de colaborare cu alte 40 de academii din întreaga lume.

Părinții mei au făcut studii în străinătate, dar s-au întors în România. Eu la rândul meu am avut mari profesori, cărora le port o vie recunăștință. Am vrut întodeauna să fiu un om pentru oameni și să îmi servesc colegii, de aceea spun mereu în rugăciunile mele <<Iubește-ți apropalele, ca pe tine însuți>>

(…) Omul este capabil să genereze lumina. România a fost a treia sau a patra țară din lume care avea laseri și îi și exporta”, a afirmat academicianul Ionel Valentin Vlad în fața audienței.

[nggallery id=1113]

Academicianul Ionel Valentin VLAD

Inginer şi fizician, născut în 22 septembrie 1943, la Bucureşti. Membru corespondent (9 martie 1991) şi membru titular (7 iulie 2009) al Academiei Române. Ales Vicepreşedinte al Academiei Române in 27 aprilie 2010. Ales Preşedinte al Academiei Romane in 8 aprilie 2014.

A urmat Liceul „I. L. Caragiale”, Institutul Politehnic, Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii (1961-1966) şi cursuri la Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti. Şi-a continuat studiile în laseri şi holografie la Universitatea din Paris VI (prof. M. Francon) şi la CGE, în Franţa (1969-1970). În 1972 a susţinut teza de doctorat Metode de prelucrare a informaţiei în holografia convenţională şi în timp real (condus de prof. Gh. Cartianu, membru al Academiei) şi a obţinut titlul de doctor inginer.

După terminarea studiilor, a început activitatea de cercetare la Institutul de Fizică Atomică din Bucureşti, în Laboratorul „Metode optice în fizica nucleară” (condus de prof. Ion Agârbiceanu, membru al Academiei), în care a realizat primul laser cu mediu activ solid din România (1968, împreună cu G. Nemeş) şi în care a fost atestat cercetător ştiinţific. A înfiinţat şi a condus Laboratorul de Holografie din cadrul Institutului de Fizică Atomică, Secţia Laseri. În 1984 a făcut o vizită academică la TH- Darmstadt, stipendiată de Autoritatea germană pentru schimburi academice (DAAD), pentru cercetări în conjugarea optică a fazei.

Între 1984 şi 1989 a fost adjunct al şefului Secţiei Laseri din cadrul Institutului Central de Fizică. După 1990, a devenit cercetător principal şi şef al Laboratorului Optica neliniară şi informaţională din Secţia Laseri a Institutului Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei. A fost vicepreşedinte al Consiliului ştiinţific din cadrul Institutului de Fizică Atomică şi co-director al Centrului Român de Excelenţă în Fotonică din Programul de Cercetări în Ştiinţe de Bază (2003-2006); director naţional şi responsabil de grup în Reţeaua de Excelenţă de Nanofotonică („PHOREMOST”) a Uniunii Europene. Este profesor asociat la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Fizică (din 1990).

A fost profesor invitat la: Chiba University (Japonia, 1991), Centro de Investigaciones en Optica (Mexic, 1992) şi Università „La Sapienza” din Roma. A ţinut prelegeri la: E.T.H. (Zürich), Stanford University (Stanford, S.U.A.), Imperial College (Londra), University of Oxford, Phys. Tech. Institute „A. F. Ioffe” (St. Peterburg), Universität Erlangen, ICTP (Trieste), Max-Planck-Institute für Quantenoptik (Garching), US Air Force Research Lab, (Hanscom-Boston area, S.U.A.), École Normale Supérieure (Cachan) etc.

Membru al Societăţii Române de Fizică, preşedinte al Secţiei de Optică şi Electronică Cuantică al Societăţii Române de Fizică (1991-2009), membru al Societăţii Americane de Optică, al Societăţii Europene de Fizică, al Societăţii Europene de Optică, al Societăţii Internaţionale de Inginerie Optică (SPIE – S.U.A.), vicepreşedinte fondator al Secţiunii SPIE din România (1991-1993), membru al Colegiului Consultativ pentru Cercetare şi Dezvoltare şi preşedinte al Comisiei de Fizică (1991-2002) a acestui Colegiu; vicepreşedinte al Consiliului de Granturi al Academiei Române (1994-2006) ş.a.

A fost ales Preşedinte al comitetului ştiinţific si co-Director al Societăţii Europene de Optică (din 2011).

Ca vicepreşedinte al Academiei Române, a înfiinţat Şcoala de studii avansate a Academiei (SCOSAAR) cu o organizare şi o structură compatibilă cu şcolile doctorale europene, a coordonat evaluarea institutelor de cercetare ale Academiei (având şi experienţa unor consultări cu Academia de Ştiinţe din Paris), a coordonat elaborarea Strategiei pentru cercetare a Academiei şi corelarea ei cu Strategia naţională pentru cercetare-dezvoltare-inovare şi Programul UE “Horizon 2020”, a coordonat activitatea unor secţii ştiinţifice ale Academiei ş.a.

Este distins cu premiul „Traian Vuia” al Academiei Române (1978), premiul şi medalia „Galileo Galilei” conferite de Comisia Internaţională de Optică (2005), cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler (2013) şi cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler (2008).

B.P.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Plic ilustrat emis de Asociația Filateliștilor Alba în 1981: Prima ediție a Festivalului „Lucian Blaga”. Exponatul lunii mai la Muzeul „Ioan Raica” din Sebeş

Publicat

în

Plic ilustrat emis de Asociația Filateliștilor Alba în 1981: Prima ediție a Festivalului „Lucian Blaga”. Exponatul lunii la Muzeul „Ioan Raica” din Sebeş

Exponatul lunii mai 2022, la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş, este un plic ilustrat emis de Asociaţia Filateliştilor din România, Filiala Alba, în anul 1981, cu ocazia primei ediții a Festivalului „Lucian Blaga”, un eveniment important pentru viaţa culturală a României la începutul anilor ’80.

Cu toate că şi emisiunile filatelice au servit regimului comunist drept instrumente de propagandă, Asociaţia Filateliştilor din România şi Poşta Română au reuşit să emită constant mărci poştale sau plicuri ilustrate, cu ocazia unor evenimente importante sau pentru a celebra diferite personalităţi ale culturii şi ştiinţei. Dacă în primii ani ai regimului comunist au fost omagiaţi, în special, scriitori şi poeţi ruşi, precum A. S. Puşkin (1949) şi N. V. Gogol (1952) , au urmat şi cei români, în 1952 fiind emise mărci poştale cu ocazia centenarului naşterii lui Ioan Luca Caragiale. Acestora li s-au adăugat, mai târziu, alte astfel de emisiuni filatelice, precum cele din 1956, prilejuite de împlinirea a 75 de ani de la nașterea lui George Enescu și a 125 de ani de la cea a lui Theodor Aman. După 1965, personalităţile ştiinţei și culturii sovietice au mai fost omagiate doar ocazional, iar dintre cele autohtone, s-au bucurat de această onoare Ștefan Luchian, Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Ion Creangă, Panait Istrati, Mihail Sadoveanu, dar și alții.

Elit - Gustul Desăvârșit

În acest context, în anul 1981, Asociaţia Filateliştilor din România, Filiala Alba, a emis într-un tiraj restrâns un plic ilustrat, prin care marca organizarea la Sebeş a primei ediţii a Festivalului de Poezie „Lucian Blaga”. În patrimoniul Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș se păstrează un exemplar al acestei emisiuni filatelice, pe care îl propunem publicului ca exponat al luni mai.

Citește și: FOTO| Biroul unde scriitorul Lucian Blaga și-a scris cele mai importante opere ar putea RĂMÂNE în inima comunității sale: Primăria Sebeș vrea sa îl cumpere de la familia sa pentru 10 000 de euro

Plicul ilustrat poartă ca imagine principală portretul lui Lucian Blaga, desenat, redat cu cerneală tipografică de culoare albastru închis, pe un fundal alb, reprezentat de hârtia plicului. Chipul poetului este încadrat într-un medalion de culoare roşie, decorat cu motive vegetale. Sub medalion, pe o panglică, este redat autograful acestuia, iar dedesubt este precizat evenimentul căruia i-a fost dedicată emisiunea filatelică, «FESTIVALUL DE POEZIE / „LUCIAN BLAGA”». Partea superioară a medalionului este flancată de anii naşterii şi morţii poetului, „1895″ şi „1961″.

Plicul a fost obliterat cu o ştampilă specială dedicată festivalului de la Sebeş, aplicată în partea superioară, suprapunând parţial timbrul. În amprenta acesteia, imprimată cu cerneală tipografică neagră, în partea centrală se distinge portretul lui Lucian Blaga, încadrat de textele „FESTIVALUL DE POEZIE” şi „2575 – SEBEŞ – ALBA”, dispuse în partea superioară şi, respectiv, inferioară a ştampilei, urmărind conturul circular al acesteia. În partea stângă, pe două rânduri, este consemnată data începerii evenimentului, „15-05 / 1981″, iar în dreapta, ieşind parţial din chenarul ştampilei, este redată schematic o carte pe care este imprimat textul «„Lucian Blaga” Ediţia I». Plicul este francat cu o marcă de 55 de bani, datând din anul 1970, purtând, în partea superioară, înscrisul „ANUL INTERNAŢIONAL AL EDUCAŢIEI 1970″.

Emisiunea filatelică dedicată Festivalului Interjudețean de Poezie „Lucian Blaga”, cum se numea manifestarea în anii ’80, a fost urmată şi de altele, edițiile următoare bucurându-se, la rândul lor, de atenţia şi de aprecierea filateliştilor din judeţul Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Primăria Sebeș: Proiect în valoare de 4 milioane de euro pentru un transport local ecologic, prin finanțare nerambursabilă europeană

Publicat

în

Primăria Sebeș: Proiect în valoare de 4 milioane de euro pentru un transport local ecologic, prin finanțare nerambursabilă europeană

Pentru îmbunătățirea serviciului de transport public oferit cetățenilor, Primăria Municipiului Sebeș a depus un proiect important prin care solicită o finanțare nerambursabilă europeană din Planul Național de Redresare și Reziliență,Componenta 10 – Fondul Local, în valoare de 20.643.588,59 lei, echivalentul a 4.193.550 euro.

Numărul de mijloace de transport care urmează a fi achiziționate este de 9 autobuze din gama celor nepoluante, cu lungimea de 10 metri.

Elit - Gustul Desăvârșit

Vor fi realizate un număr de 9 stații de încărcare lentă (câte una pentru fiecare vehicul) și 3 stații de încărcare rapidă (1 stație pentru 3 autobuze).

În anul 2020, în Municipiul Sebeș, au fost înregistrate 11.596 autoturisme, reprezentând un indice de motorizare de 355 autoturisme la 1000 de locuitori, valoare cu 3% mai mare decât valoarea medie județeană și cu 8% mai mare decât valoarea medie națională. Utilizarea acestor autovehicule poate fi diminuată prin realizarea de investiții în transportul public, astfel încât acesta să devină mai atractiv și mai accesibil.

Electrificarea autobuzelor este o cale promițătoare de a reduce amprenta de carbon datorată transportului public, având în vedere că mijloacele de transport în comun bazate pe sisteme de propulsie electrice sunt capabile să rezolve provocările transportului public. Efectele pozitive privind impactul asupra mediului (reducerea zgomotului, reducerea poluării atmosferice) vor fi resimțite de toți locuitorii municipiului.

Mijloacele de transport achiziționate în cadrul cererii de finanțare vor fi puse la dispoziția operatorului de transport căruia îi va fi delegat contractul de servicii întocmit în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1370/2007. Acestea vor opera pe traseele care asigură transportul urban și legătura dintre centrul urban Sebeș și localitățile aparținătoare Răhău, Petrești și Lancrăm.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Peste 500 de elevi din Alba Iulia, Teiuș și Sebeș au participat la activități interactive cu polițiștii și specialiștii din cadrul IPJ Alba, în ultima săptămână

Publicat

în

FOTO| Peste 500 de elevi din Alba Iulia, Teiuș și Sebeș au participat la activități interactive cu polițiștii și specialiștii din cadrul IPJ Alba, în ultima săptămână

În săptămâna care se încheie, peste 500 de elevi din Alba Iulia, Teiuș și Sebeș au participat la activități interactive cu polițiștii și specialiștii Centrului Regional de Prevenire a Traficului de Persoane Alba și cu cei ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba.

Tinerii care învață la Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia, Liceul Teoretic Teiuş, Școala Gimnazială nr.2 Sebeş și Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleşeriu” Sebeş au fost ajutați să înțeleagă consecinţele comportamentelor delincvente, cu accent asupra formelor de violență fizică și psihologică (bullying) și să conştientizeze pericolele la care se pot expune în mediul online.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, le-au fost explicate aspecte legate de traficul de persoane, consumul de tutun, alcool, substanţe psihoactive, în scopul prevenirii victimizării lor și au fost încurajați să dezvolte comportamente corecte din punct de vedere social.

La activități au participat și 15 cadre didactice din cadrul celor 4 instituții de învățământ, care vor multiplica mesajul polițiștilor, în cadrul activităților didactice pe care le desfășoară.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare