Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Sport

FOTO: Uniristul Cătălin Suciu, navetist în „tricolor” | Portarul albaiulian, între două reprezentative ale României, Under 18 şi Under 19

Dan HENEGAR

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Suciu Romania 1Portarul albaiulian Cătălin Suciu (AFC Unirea 1924 Alba Iulia) este mereu cu geanta pregătită, dar nu pentru o nouă destinaţie, ci pentru a onora multiplele convocări la loturile naţionale, în anul 2016 goalkeeperul unirist devenind veritabil navetist între România Under 18 şi România Under 19.

Turnee în Cipru, Israel (Under 19), Italia (Under 18) şi apoi în luna martie participarea la Turul de Elită din Austria (cu naţionala Under 19) sunt acţiunile bifate de Cătălin în această perioadă. Mereu pomenit pentru un posibil transfer, inclusiv în străinătate, fiind vizat de cluburi din Anglia sau Italia, mutare care ar reprezenta un veritabil colac de salvare financiar pentru clubul din Cetatea Marii Uniri ce activează în Liga a IV-a, Suciu rămâne cu picioarele pe pământ şi focusat pe tricoul reprezentativelor juvenile. “Calitatea sa principală este caracterul. A dat dovadă de ataşament faţă de club, a înţeles situaţia prin care trecem, nu şi-a propus să plece imediat, deşi au existat oferte, preferând să aştepte cele mai bune soluţii, atât pentru club, cât şi pentru el”, a explicat Mihai Dăscălescu, oficialul formaţiei din Liga a IV-a.

*Titular la Under 18 şi concurenţă la Under 19

Suciu Romania 4 Ionuţ Poiană (Steaua), la categoria sa de vârstă şi Arpad Tordai (Viitorul Constanţa), la România Under 19 sunt contracandidaţii ardeleanului la postul de titular între buturile României. Acum un an, parcă apărut din neant, Cătălin Suciu a fost integralist la Turul de Elită din Anglia, disputat la Under 17 şi continuă ascensiunea. „Convocările la loturile naţionale mi-au adus mult mai multă încredere în forţele proprii. La echipa României este un nivel profesionist de pregătire, iar faptul că am apărat a contat foarte mult psihologic, a apărut încredere suplimentară şi dorinţă de a ajunge mai sus”, povesteşte puştiul unirist devenit practic „flotant” pentru familie şi clubul unirist.

Abia aştept să mă întâlnesc cu colegii de la Under 18, pe care nu i-am văzut demult. În Italia sunt trei jocuri importante şi sper să apăr bine. Costel Enache este un antrenor care începe construcţia jocului de jos, iar eu sunt practic în postura de libero”, a declarat Cătălin, înaintea participării la a 10-a turneului „Roma Caput Mundi”, categoria sa de vârstă. „Sunt diferenţe foarte mari între cele două reprezentative. La Under 19 sunt «mezinul» efectivului, am colegi care deja evoluează în Liga 1. Este foarte greu să te impui, şi pretenţiile la antrenamente sunt altele”, a explicat portarul echipei din al 4-lea eşalon.

*”Când cântă Imnul, sunt emoţii supreme”

Suciu Romania 2Suciu deja s-a obişnuit să-i fie cântat Imnul înaintea partidelor internaţionale, în acest an fiind deja de 4 ori, cu România Under 19, în respectiva postură. „Sunt senzaţii greu de descris, emoţii formidabile. Îmi amintesc ce s-a întâmplat acum un an, cu Slovenia, când am debutat la echipa naţională, îmi venea să ies de pe teren. Multe mi-au trecut prin cap, eram fericit că reprezentam Unirea Alba Iulia şi Alba, că joc pentru ţara mea”, spune portarul ce-i are idoli pe Buffon, Neuer şi Courtois.

*Obiectiv prioritar, calificarea la un turneu final

În primăvara fotbalistică la nivelul clubului-mamă, Suciu va bifa în condică „absent-motivat” încă două luni de acum înainte. „Concurenţa este foarte mare la echipa naţională, indiferent de nivelul de vârstă. Aş vrea să mă ridic la nivelul aşteptărilor şi pretenţiilor, să fiu titular la Under 18 şi să lupt pentru a prinde primul unsprezece, să disput măcar un meci la Turul de Elită, cu România Under 19”, a menţionat junele fotbalist. „La Under 18, categoria mea de vârstă ne dorim enorm să ne calificăm la un turneu final european. Sper să fim generaţia care reuşim, să se mândrească România cu noi”, a explicat uniristul.

*Visul, Campionatul Mondial din 2018

Cătălin visează cu ochii deschişi şi nădăjduieşte că va bate în scurt timp la porţile primei reprezentative. „Orice fotbalist român îşi doreşte să-şi reprezinte ţara la un turneu final, Mondial sau European de seniori. Pentru mine, Rusia 2018 ar fi ceva de vis”, şi-a dezvăluit aspiraţiile portarul ce-şi împarte activitatea între două loturi naţionale.

Suciu Romania 1Sunt liniştit, nu mă preocupă obligatoriu să plec acum, transferul nu contează. Prioritară este echipa naţională, să apăr bine pentru România. Dacă o să-mi fac treaba şi vom avea rezultate, o să vină şi ofertele, am tot viitorul în faţă”, conchide Cătălin Suciu, remarcat în timp şi prin faptul că a devenit un specialist al executării loviturilor de la 11 metri.

*Poate apăra în Liga 1

Ultima decizie a Comitetului Executiv, obligativitatea cluburilor din Liga 1 de a utiliza în sezonul 2016-2017 un jucător Under 21 reprezintă o şansă în plus pentru talentatul portar ce va împlini 18 ani în luna noiembrie. “Cătălin are talie şi un joc de picior foarte bun, cerinţe ce sunt obligatorii în fotbalul modern pentru un portar. Eu cred că în maximum doi ani va apăra în Liga 1, dacă va continua să crească, să progreseze şi va găsi un antrenor dispus să rişte”, a mai menţionat Dăscălescu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Liga 4 | Scorul campionatului, la Blaj: Daniel Tătar, antrenor, dar și… jucător

Dan HENEGAR

Publicat

în

Liga 4 | Scorul campionatului, la Blaj Virtual campioană a Ligii 4 din Alba, CIL Blaj a mai stabilit un record stagional: scorul campionatului. Partida CIL Blaj – CS Zlatna, uvertura rundei a 26-a, s-a încheiat cu scorul de 13-0 (5-0) în favoarea amfitrionilor, vineri seară, pe Stadionul „CIL-Veza”. Șușu a marcat patru goluri, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea