Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: Un proiect de succes între Aiud – România şi Gyomaendrőd – Ungaria. Expoziţii de artă plastică, proiecţii de filme documentare şi recitaluri muzicale

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Seara cultural artistica la Aiud016Luna martie a găzduit, dincolo de tumultul vieţii de zi cu zi, o manifestare amplă a artelor contemporane din două oraşe ale Europei, Aiud  şi Gyomaendrőd, într-o încercare de valorizare şi prezentare a culturii specifice celor două naţiuni în context european şi în context internaţional.

Românii au propus două expoziţii internaţionale de artă plastică (cu repere ale artei contemporane româneşti, dar şi cu dimensiuni ale proiectelor internaţionale derulate în timp la Aiud), o proiecţie de documentare artistice cu zona Aiud – Rimetea şi o prezentare/recuperare a imaginilor Aiudului de altădată.

Organizatorii maghiari, prezenţi la sfârşitul săptămânii trecute la Aiud, au propus o amplă expoziţie cu lucrări de artă plastică realizate de elevi ai Şcolii de Artă din Gyomaendrod, o proiecţie de filme de animaţie şi un spectacol cuprinzând recitaluri de chitară clasică şi muzică vocală şi instrumentală. Invitaţi în spectacolul de pe scena centrului cultural au fost elevi ai grupului muzical de la Colegiul Naţional „Bethlen Gabor” Aiud.

La seara cultural-artistică  –  „Tárogató” au participat profesori şi elevi ai Şcolii Elementare de Artă Kállai Ferenc şi orchestra de tineret “Legalizált Lámák” din Gyomaendrőd, Ungaria. Colaboratori au fost Grupul “Collegium Gabrielense” al Colegiului “Bethlen Gábor” din Aiud.

Au adresat pe rând un cuvânt de salut Mihai Horaţiu Josan, primarul municipiului Aiud, Ioan Hădărig, manager Centrul Cultural “Liviu Rebreanu” şi Ştefan Balog, preşedintele Fundaţiei “Inter-Art”.

Expoziţia a fost prezentată de Hevesi-Nagy Anikó- director la Şcoala Elementară de Artă “Kállai Ferenc” din Gyomaendrőd, Ungaria. Evenimentul a avut loc la Centrul Cultural “Liviu Rebreanu” Aiud, vineri, 28 martie 2014, cu începere de la ora 17.00. Proiectul a fost sprijinit de Fondul Naţional de Cooperare din Ungaria iar organizatori au fost  Fundaţia “Hallható Hang”- Gyomaendrőd Ungaria, Centrul Cultural “Liviu Rebreanu”- Aiud, Fundaţia “Inter-Art” – Aiud.

FOTO:  Andrei Bako, Zoltan Balog, Claudiu Cordea

[nggallery id=1374]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa

Unirea Ziarul

Publicat

în

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa La Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a avut loc săptămâna aceasta prima întâlnire oficială a Consorțiului European University for Academic Continuing Education (EU.ACE), marcând un moment semnificativ pentru cooperarea academică europeană. Inițiativa, lansată în decembrie anul trecut printr-un memorandum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea