Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO: Tulnicăresele din Apuseni, moment artistic special la Roma. Tulnicele au sunat lângă Columna lui Traian, iluminată în culorile tricolorului. Klaus Iohannis prezent la eveniment

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Tulnicăresele din Apuseni, Crinela Narita și Geanina Onețiu, au oferit duminică, 14 octombrie, la Roma, un moment artistic special, în cadrul unui eveniment din seria de inițiative culturale dedicate Centenarului Marii Uniri. Tulnicele au sunat lângă Columna lui Traian, iluminată în culorile tricolorului. Președintele Klaus Iohannis a fost prezent la eveniment.

“Cu bucurie în suflet am călătorit în frumoasa capitală a Italiei , pentru a susține un moment deosebit și special împreună cu instrumentul tradițional specific Țării Moților, tulnicul. Cu mândrie am reprezentat Țara Moților la Roma, alături de Presedintele Klaus Iohannis, am cântat pentru românii din diasporă la Columna lui Traian, eveniment istoric. De 46 de ani, Italia nu a mai avut o vizită oficială din partea Statului Român”, a spus Geanina.

În seara zilei de 14 octombrie 2018, culorile tricolorului României au iluminat unul dintre cele mai importante monumente din centrul Romei: Columna lui Traian, opera emblematică a arhitectului Apolodor din Damasc și una dintre cele mai mari sculpturi antice în basorelief, care ilustrează nașterea poporului român și legăturile istorice profunde dintre România și Italia.

Președintele României, Klaus Werner Iohannis, a participat, cu prilejul vizitei de stat în Italia, la momentul simbolic de iluminare a Columnei lui Traian: “Sunt realmente emoționat…e senzațional, Columna lui Traian iluminată în tricolor, cred că un simbol mai profund și mai frumos pentru legătura dintre popoare nu există, și cum Columna este considerată certificatul de naștere al poporului nostru, cred că iluminarea tricolor se potrivește excepțional de bine. Este emoționant că au venit atâția oameni, foarte, foarte mulți români, lumea a cântat imnul, am avut tulnicăresele care au acompaniat, am avut un foarte frumos spectacol organizat de municipalitate, un lucru extraordinar,” a declarat Klaus Iohannis.

Au fost prezenți de asemenea ambasadorul României în Italia, George Bologan și președintele Consiliului Local din Roma, Marcello De Vito, alături de un public numeros format din membri ai comunității românești și reprezentanți ai autorităților locale. Asociațiile culturale Romanitas și SPQR au oferit un spectacol de reconstituire istorică, printr-o ceremonie de evocare a trecutului dedicată păcii și armoniei între popoare.

Evenimentul face parte din seria de inițiative culturale dedicate Centenarului Marii Uniri, având o semnificație specială pentru relația bilaterală privilegiată între România și Italia, state legate de afinități istorice, culturale și lingvistice, dar și de comunitatea românească din Italia și cea italiană din România. Inițiativa marchează, de asemenea, aniversarea a 10 ani de la semnarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic Consolidat româno – italian.

Iluminarea Columnei lui Traian în culorile Drapelului românesc este un proiect al Ambasadei României în Italia, realizat cu sprijinul Primăriei Roma – Departamentul pentru Creștere Culturală și Sovrintendenza Capitolina ai Beni Culturali, al Parcului Arheologic Colosseum și al Zetema Progetto Cultura, cu p.articiparea asociațiilor culturale Romanitas și SPQR. Sponsor unic al inițiativei: Banca Transilvania.

[nggallery id=6282]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii militari, alături de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, din județul Alba: Distincții și pachete cadou, oferite de Ziua Veteranilor de Război Elevi și reprezentanți ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și ai Centrului Militar Județean Alba i-au vizitat astăzi pe veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba. Vizitele s-au înscris […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea