Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Tradiția ”Păștenilor” din Vinerea, păstrată cu sfințenie de zeci de ani. Gospodarul Gheorghe Oltean, gazda sărbătorii din 2017

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Obiceiul “Păştenilor” din localitatea Vinerea are loc în fiecare an, în Joia Mare, a doua zi după ce aceeaşi manifestare se desfăşoară la Cugir. În acest an, au fost prezenți 37 de „pășteni” din localitatea Vinerea care s-au organizat la casa pășteanului Gheorghe Oltean, pregătind  cele necesare pentru Sfintele „Paști”:  ciubere, lumânări, desagi, vin şi pâine pentru Noaptea Învierii Mântuitorului.

Evenimentul a început joi dimineața. la ora 8.00, când păștenii s-au adunat la Biserica „Sfântul Nicolae” din localitatea Vinerea, pentru organizarea procesiunii dedicate sărbătorii. Apoi, cu pășteni în faţă, care duc steagul național, al Uniunii Europene și praporii, alaiul de mireni, împreună cu preoţii au pornit spre casa celui mai gospodar localnic, gazda sărbătorii de anul acesta- Gheorghe Oltean.

La casa pășteanului, preoții au oficiat o slujbă de sfinţire a pâinii şi vinului care vor fi oferite în Noaptea de Înviere credincioșilor prezenți la slujbă. Ulterior,  s-au întors în aceeaşi procesiune la biserică, unde s-a oficiat slujba specifică evenimentului, susţinută de cei doi preoți din Vinerea:  părinții parohi:  Mircea Moșneag – Biserica ,,Sf. Nicolae”  și Adrian Cebotari – Biserica ,,Sf. Apostoli Petru și Pavel”.

Alaiul spre biserică a pornit într-o ordine strictă, care dăinuie încă de la primul eveniment petrecut în1948: bărbaţii care au pe umăr desagii noi în care se află pâinea care urmează a fi sfinţită sunt în faţa alaiului, urmaţi de “păştenele”, care poartă ciuberele împodobit cu flori.

După ce slujba a luat sfârşit, la ieșirea din biserică,fiecare participant a primit din partea organizatorilor câte un colac, o lumânare şi un câte un pahar de vin, spre pomenirea celor decedați. La manifestarea de astăzi au participat Președintele Consiliului județean Alba, Ioan Dumitrel, vicepreședintele  Dumitru Fulea, primarul și viceprimarul Cugirului, Adrian Teban, respectiv Călin Furdui, administratorul public Marius Jibotean, consilierul județean Dan Cherecheș, președintele Asociației Pro Cugir Aurel Voicu, Dorin David – președintele Societății Culturale ,,Vinereana”.  Obiceiul Păştenilor de la Vinerea continuă în zilele următoare după următorul program:

Vinerea Paştilor, 14 aprilie:

– ora 18.00 – împodobirea Sfântului Mormânt, Slujba de Prohod a Domnului Iisus Hristos, ocolirea Bisericii;

Duminica Paştilor,  16 aprilie:

– ora 03.00 – Slujba de Înviere a Domnului Iisus Hristos,  Împărţitul Paştilor;

Duminica Tomii,  23 mai – Ospățul  Păştenilor.

Constantin PREDESCU

[nggallery id=3788]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Primăria Alba Iulia, LICITAȚIE pentru concesionarea primei parcele din viitorul ”Parc Industrial”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Primăria Alba Iulia, LICITAȚIE pentru concesionarea primei parcele din viitorul ”Parc Industrial” Primăria Alba Iulia organizează prima licitație pentru concesionarea unei parcele de aproape 2 ha de teren (18.104 mp), din viitorul Parc Industrial, situat în apropiere de șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia. potrivit anunțului publicat pe site-ul primăriei: Municipiul Alba Iulia, cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea