Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sport

FOTO: Tenisul de câmp, printre sporturile care și-au reluat activitatea | Condiții speciale la antrenamente pentru sportivii de la TC Sun Alba Iulia

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Tenisul de câmp se regăsește printre sporturile individuale din România care și-au reluat activitatea începând cu data de 15 mai, după încheierea stării de urgență, dar în condiții speciale, aplicate și la antrenamentele sportivilor legitimați la TC Sun Alba Iulia.

Anunțul a fost făcut public de ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț-Marian Stroe, și prezentat pe site-ul oficial al Federației Române de Tenis. Astfel, potrivit unui Ordin Comun al MTS nr. 565/13.05.2020 – MS nr. 806/13.05.2020, publicat pe site-ul oficial al Ministerului Tineretului și Sportului, ”Măsurile descriu cadrul în care sporturile individuale în aer liber pot fi practicate de către sportivi. Acest cadru este valabil exclusiv pentru activitățile sportive care se pot practica individual, în grupuri nu mai mari de 3 persoane și în aer liber”.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

*Doi tenismeni și un antrenor…

În consecință, reprezentanții TC Sun Alba Iulia s-au conformat noilor reguli și au demarat antrenamentele, blocate mai bine de două luni, din cauza pandemiei de coronavirus, pregătirea desfășurându-se în aer liber, prin respectarea unor reguli stricte aplicabile în perioada stării de alertă din România. Printre măsurile specifice luate la tenis amintim că pe un teren de tenis este permis accesul a cel mult trei participanți (doi jucători, un antrenor/ medic etc.), nu se pot schimba terenurile, iar în măsura în care este posibil, jucătorii își vor marca propriile mingi și le vor folosi doar pe acestea la serviciu. La sfârșitul meciului, strângerea mingilor se va efectua doar cu ajutorul tuburilor special concepute sau cu ajutorul altor echipamente care nu implică un contact direct cu pielea jucătorilor. “Această perioadă neașteptată și tristă care ne-a ținut acasă și care ne-a schimbat complet rutinele și obiceiurile, a deschis antrenorilor și jucătorilor oportunitatea de a-și prezenta experiențele, de a discuta despre metodele de lucru, de a învăța să se raporteze la alți antrenori și copii într-un mod diferit și mai ales, împărtășind cunoștiințele dobândite anterior”, a transmis Cristina Moldovan, reprezentantul cluului din Cetatea Marii Uniri, unul recunscut la nivel național.

*Igienizare și măsuri de siguranță

Orice antrenament trebuie să fie precedat de o procedură de auto-evaluare. Simptomele comune ale îmbolnăvirii cu COVID-19 sunt: tuse, febră, dificultate în respirație (creșterea frecvenței respiratorii), cu debut  brusc. Alte simptome care pot apărea sunt: nas înfundat, secreții nazale fluide, dureri în gât, dureri de cap, dureri musculare, diaree, stare de oboseală. Persoanele care prezintă unul sau mai multe dintre aceste simptome sau le-au prezentat în ultimele două săptămâni trebuie să urmeze procedurile descrise de autoritățile sanitare și să nu părăsească locuința pentru a se antrena. Deplasarea către și de la locul de desfășurare a antrenamentului trebuie să se facă respectând toate măsurile de protecție dispuse de autorități. La locul de antrenament trebuie să fie pregătite măsuri pentru igienizarea și/sau dezinfectarea mâinilor și a echipamentului sportiv (de exemplu, gel hidroalcoolic dezinfectant).

Pe tot parcursul antrenamentului, trebuie să fie păstrată o distanță de siguranță față de celelalte persoane care ar putea să fie prezente. Această distanță este de cel puțin 2 metri în perioadele de repaus și de cel puțin 6 metri în perioadele de activitate fizică intensă, pentru a ține cont de faptul că particulele de transpirație ori salivă se pot transmite pe distanțe mult mai mari în acest context. Este permisă, cu condiția respectării tuturor măsurilor de distanțare socială și igienă personală, pregătirea fizică generală în aer liber (stretching, elemente din școala alergării, exerciții de echilibru și orientare spațială din gimnastică, exerciții cu propria greutate, exerciții de tehnică și tactică individuală prin reprezentare mentală a adversarului sau a unei situații specifice de joc, execuția tehnică/tactică de tip box cu umbra, aruncarea la coș/ poartă fără minge etc.).

În cazul sportivilor de performanță, care sunt asistați de antrenor și alți specialiști, distanța de siguranță trebuie păstrată inclusiv în timpul ședințelor tehnice. În cazul în care medicul sportiv este de față, el trebuie să poate echipamentul de protecție pe tot parcursul interacțiunii directe cu sportivul. Echipamentul sportiv (de exemplu: bicicleta, racheta de tenis etc.) trebuie să fie folosit exclusiv de o singură persoană sau să fie dezinfectat complet înainte de a trece de la un sportiv la altul.

În această perioadă de întrerupere a activității, majoritatea jucătorilor și antrenorilor au participat la conferințe video pentru a povesti cum s-a dezvoltat cariera lor în “sportul alb”. Multe persoane au urmărit postări pe Instagram, conferințe pe Zoom, articole pe site-urile locale sau internaționale de tenis etc., participând, comentând și mulțumindu-se că au putut păstra legătura cu tenisul, cel puțin prin intermediul unui ecran. “Ca antrenori trebuie să știm să le transmitem copiilor noștri că se află în mijlocul unui proces lung și că trebuie să se bucure de fiecare etapă a pregătirii lor. Trebuie să ne adaptăm și să ne schimbăm abordarea, metodologia și modul de comunicare și să folosim tehnologia în vremurile ce vor urma”, a menționat Cristina Moldovan (TC Sun Alba Iulia).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

În Vinerea Mare, CSU Alba Iulia și CSM Unirea Alba Iulia – victorii nete! Metalurgistul Cugir – succes după un meci nebun, Industria Galda – un nou eșec!

Dan HENEGAR

Publicat

în

În Vinerea Mare, succese concludente pentru CSU Alba Iulia (în play-off) și CSM Unirea Alba Iulia (în play-out), în jocurile din eșalonul terț. Metalurgistul Cugir se impune la Reghin, după un nou meci nebun, scor 3-2 (după ce a condus cu 2-0 și a fost egalată în 3 minute), iar „lanterna roșie” Industria Galda a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea