Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Târgul de Fete de pe Muntele Găina 2013

Publicat

în

Targul de Fete de pe Muntele Gaina19Sâmbătă după-amiază, după terminarea Festivalului-concurs „Cultură pentru cultură” și a spectacolului folcloric care a avut ca invitați speciali pe Veta Biriș și Marius Ciprian Pop, ambele desfășurate în centrul comunei Avram Iancu, cea mai mare parte din participanți au urcat pe jos sau cu mașinile pe Muntele Găina, până la 1467 de metri. Aceștia au fost anunțați la festivitatea de premiere a concursului de către Ion Dumitrel, președintele CJ Alba, că pe munte îi va aștepta o surpriză, dar nu a precizat mai multe amănunte.

Deși numărul participanților la eveniment a fost mai mic decât în anii anteriori, până la miezul nopții au fost organizate pe munte concerte de muzică ușoară susținute de trupele Desperado și Spitalul de urgență, foc de tabără și un grandios foc de artificii.

Duminică dimineață de la ora 9, la Crucea lui Avram Iancu de pe vârful Targul de Fete de pe Muntele Gaina10muntelui, a avut loc un TE DEUM la care au participat printre alții mai multe personalități locale, județene și Mihai Răzvan Ungureanu, fost prim-ministru al României.  Slujba religioasă a fost urmată de o depunere de coroane de flori din partea mai multor instituții, desfășurată în sunet solemn de fanfară și de tulnice.

Electrica Furnizare Discount

De la ora 10.00, participanții au putut vizita Târgul meșterilor populari amplasat pe marginea drumului de acces spre vârf, iar puțin înainte de ora 11.00 a început spectacolul folcloric desfășurat pe scena ridicată sub Crucea lui Avram Iancu. În prima parte a spectacolului au susținut recitaluri artiștii Ansamblului Folcloric al județului Alba, Ionuț Fulea și Nicolae Furdui Iancu, acompaniat de formația „Crai Nou” din Alba Iulia.

Surpriza anunțată cu o zi înainte a avut loc în jurul orei 11.00 când pe munte, în dreptul scenei unde s-a desfășurat spectacolul, a ajuns președintele Traian Băsescu. Acesta a sosit cu mașina, însoțit de ofițerii SPP, după ce înnoptase la o pensiune din comuna Vidra.

Președintele a urcat pe jos până la Crucea Iancului pentru  a depune o coroană Targul de Fete de pe Muntele Gaina01de flori. Pe tot drumul până în vârf și înapoi, acesta a fost asaltat de o mulțime de simpatizanți cu care a dat mâna, a discutat, a glumit, a făcut poze și a primit câteva cadouri simbolice. Declarații politice nu a făcut și a refuzat să răspundă ziariștilor iar oamenilor le-a urat multă sănătate și distracție plăcută. Un moment cu adevărat patriotic a avut loc la sfârșitul recitalului susținut de Nicolae Furdui Iancu atunci când președintele a trecut prin fața scenei cu steagul României și a cântat alături de spectatorii ridicați în picioare melodia ,,Noi suntem români”.

După acest recital, Daniela Florian, directorul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba și Marinela Popa, șefa serviciului Școala de arte și meșteșuguri din Targul de Fete de pe Muntele Gaina16cadrul aceleași instituții au premiat meșterii populari care au participat cu expoziții pe munte oferind și  diplome de absolvent pentru cursanții în arta lemnului din comuna Horea, clasă ce funcționează în cadrul aceluiași centru. Pentru meșterii populari s-au acordat câte trei premii la fiecare secțiune, premiul I fiind oferit astfel: secțiunea Arta lemnului – Traian Bădău din comuna Avram Iancu, secțiunea Ceramică-olărit: Mircea Borza din județul Hunedoara, secțiunea Țesături-cusături tradiționale: Anca Banda din județul Bihor iar la secțiunea Instrumente populare – Viorel Gligor din comuna Arieșeni.

După amiază, pe scenă au mai evoluat dansatorii din Ansamblul folcloric ” Oltenașii” din Basarabi-Calafat, Ansamblul folcloric “Spicul” din Olari, judeţul Arad, Ansamblul folcloric „Muguri și mlădițe de tezaur” din Beiuș, județul Bihor și Ansamblul 60 Plus din Alba Iulia care au oferit un spectacol apreciat prin aplauze de spectatorii rămași, chiar dacă mulți dintre ei au început să plece formând cozi de mașini la coborârea de pe munte.

Ovidiu CULDA

Publicitate

Ştirea zilei

OFICIAL| Au început programările pentru doza a treia de vaccin anti-COVID. LINK către platforma ROVACCINARE

Publicat

în

Au început programările pentru doza a treia de vaccin anti-COVID. LINK către platforma ROVACCINARE

ROVACCINARE, platforma utilizată de Guvernul României, permite programarea celor care doresc să se vaccineze cu doza a III-a, după ce echipa de dezvoltare a Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) a finalizat implementarea noilor funcționalități și optimizările necesare. Programările se pot realiza pentru administrarea dozei de rapel (booster) cu unul dintre vaccinurile Pfizer sau Moderna, în centrele de vaccinare care administrează aceste două tipuri de vaccin. Prima zi de vaccinare cu doza a III-a este 28 septembrie 2021, anunță CNCAV.

CLICK AICI PENTRU A ACCESA PLATFORMA ROVACCINARE

Sunt două condiții pentru vaccinarea cu doza de rapel (booster):

1. Două doze de vaccin administrate;
2. Să fie trecute 180 de zile de la a doua doză

Electrica Furnizare Discount

Astfel, toate persoanele vaccinate împotriva COVID-19 cu două doze (completă sau heterologă) și pentru care au trecut 180 de zile de la schemă completă se pot programa în platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro pentru administrarea dozei de rapel (booster).

Indiferent dacă administrarea primelor două doze s-a realizat cu programare în platformă sau direct în centrul de vaccinare, toate persoanele care îndeplinesc cele două condiții se pot programa pentru doza de rapel (booster).

Pași pentru programare în platformă pentru doza a III-a:

1. Vă autentificați în platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro prin introducerea e-mailul-ui/CNP-ului și a parolei;

2. Selectați secțiunea „Beneficiari”: a. Pentru beneficiarii existenți în cont trebuie doar să accesați pictograma „Programează pentru doza de rapel (booster)”; b. Pentru beneficiarii noi, accesați butonul „Adaugă beneficiar”, completați datele necesare, iar la final accesați pictograma „Programează pentru doza de rapel (booster)”;

3. Alegeți centrul de vaccinare cu tipul de vaccin dorit (Pfizer sau Moderna), data, intervalul orar,vizualizați sumarul de prezentare a programării și finalizați programarea

4. La final, accesați secțiunea „Programările mele” pentru vizualizarea programării, respectiv pentru editarea sau anularea acesteia.

Citește mai mult

Ştirea zilei

EUROPOL: „Certificatele de vaccinare nu pot fi verificate de polițiști”. Ce argumente aduce sindicatul

Publicat

în

EUROPOL: „Certificatele de vaccinare nu pot fi verificate de polițiști”. Ce argumente aduce sindicatul

Sindicatul Polițiștilor Europeni ( EUROPOL ) prin intermediul unui comunicat remis pe site-ul  organizației transmite că polițiștii de ordine publică nu pot să verifice certificatele de vaccinare fiindcă aceștia nu sunt dotați cu telefoane mobile sau tablete cu sistem de operare Android care să le faciliteze accesul la aplicația utilizată în acest sens: CHECK DCC. Totodată sindicatul transmite faptul că utilizarea telefoanelor sau a tabletelor personale este o opțiune și că nimeni nu poate să fie constrâns sau obligat să utilizeze un bun personal în timpul serviciului. Comunicatul integral remis de Sindicatul Polițiștilor Europeni ( EUROPOL ) :

Certificatele de vaccinare nu pot fi verificate de polițiști

Cu toate că titlul sună șocant, aceasta este realitatea cruntă și este reprezentată de faptul că polițiștii de ordine publică nu au posibilitatea tehnică de a verifica autenticitatea certificatelor de vaccinare împotriva COVID-19 ale cetățenilor. Astfel, în timp ce expresii precum “digitalizarea instituțională” pe care o regăsim inclusiv în programul de guvernare este tot mai des utilizată în spațiul public de către politicieni, astăzi, pentru îndeplinirea atribuțiilor de serviciu polițiștii nu pot accesa aplicații sau sisteme informatice care să fie conectate la rețelele publice de internet pentru a putea contribui în mod real la combaterea fenomenului infracțional sau a efectelor pandemiei.

Electrica Furnizare Discount

Pe fondul creșterii numărului de cazuri privind infectarea cu virusul SARS-CoV-2, Guvernul României a dispus o serie de măsuri restrictive aplicabile în anumite spații publice sau în cadrul unor activități culturale, sportive ori evenimente private cum ar fi nunți sau botezuri, condiționând participarea la acestea fie de prezentarea certificatului de vaccinare împotriva virusului, fie a rezultatului negativ al unui test RT-PCR care să nu fie mai vechi de 72 de ore a căror autenticitate să poată fi verificată prin intermediul unei aplicații.

Astfel, conform unui comunicat al Serviciului de Telecomunicații Speciale, a fost lansată aplicația CHECK DCC care poate fi descărcată gratuit din magazinul de aplicații direct pe telefonul mobil sau pe o tabletă cu sistem de operare Android și permite verificarea și validarea certificatelor digitale UE privind COVID, generate atât în România, cât și în celelalte state interconectate la sistemul informatic european.

Conform STS, această aplicație nu înregistrează și nu stochează informații ci doar verifică autenticitatea și validitatea certificatelor digitale UE privind COVID-19 și afișează doar datele esențiale de identificare (nume, prenume și data nașterii), precum și datele medicale care atestă situația epidemiologică a persoanei, respectiv dacă este vaccinată, trecută prin boală sau dacă deține un test negativ realizat în ultimele 48 de ore pentru testele antigen ori un test negativ realizat în ultimele 72 de ore pentru testele RT-PCR.

Însă marea problemă referitoare la modalitatea de utilizare a acestei aplicații este reprezentată de faptul că polițiștii nu au în dotare telefoane mobile sau tablete cu sistem de operare Android, iar ospătarii, barmanii sau administratorii diverselor spații în care se desfășoară evenimente private nu au calitate de operatori de date cu caracter personal. Mai mult decât atât, conform legislației în vigoare, polițiștii nu vor putea să verifice certificatele digitale ale cetățenilor care se află în incinta unor terase, restaurante ori a unor instituții publice sau private în cadrul cărora sunt organizate diverse evenimente sportive sau cultural-artistice, deoarece orice persoană are obligația de a prezenta documentele care să-i ateste situația epidemiologică doar angajaților acestor unități pentru a le fi permis accesul în interior.

Cu toate că premierul Florin Câțu declară că măsura implementării obligației de prezentare a certificatelor digitale privind COVID-19 este bună, constatăm faptul că avem de a face cu declarații pur populiste atâta timp cât un astfel de document poate fi folosit de orice persoană pentru a intra într-un restaurant sau pentru a participa la un spectacol, spre exemplu, fără a avea obligația prezentării inclusiv a actului de identitate pentru a se putea stabili efectiv dacă acesta este deținătorul de drept al certificatului care îi atestă situația epidemiologică, întrucât și în această situație doar operatorii de date cu caracter personal pot gestiona, prelucra sau stoca datele de identitate ale cetățenilor.

Constatăm și cu această ocazie că la nivelul Guvernului, în ceea ce privește elaborarea actelor normative, avem de a face atât cu o nepăsare în privința respectării drepturilor constituționale cât și cu o necunoaștere crasă a prevederilor Regulamentului General privind Protecția Datelor cu Caracter Personal. Și asta pentru că aplicația chiar dacă nu stochează date personale ci doar le afișează, cetățenii nu vor avea garanția că vreun barman sau ospătar ori alte asemenea persoane neautorizate nu vor realiza inclusiv o fotografie a display-ului telefonului mobil sau a tabletei cu sistem Android prin intermediul cărora au fost verificate certificatele digitale, putând avea acces permanent la datele lor de identificare.

Nu ne vom poziționa față de cât de eficiente sau ineficiente sunt verificările efectuate prin intermediul acestei aplicații, însă nu putem să nu atragem atenția atât cu privire la faptul că polițiștii din teritoriu nu au în dotare telefoane sau tablete de serviciu cu sistem de operare Android și nici nu pot fi obligați să-și utilizeze telefoanele personale în interesul instituției. Mai mult decât atât, la acest moment există riscul accesării ilegale a datelor cu caracter personal ale cetățenilor de către barmani, ospătari, ori angajați ai instituțiilor în cadrul cărora sunt organizate evenimente sportive sau cultural-artistice care nu sunt autorizate să prelucreze ori să gestioneze date cu caracter personal de către Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Viitorul ne aparține!

Echipa Sindicatului Europol”

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Lucian Mândruţă şi-a uitat maşina descuiată într-un oraș din Alba, cu obiecte de mii de euro înăuntru. Ce a descoperit la întoarcere

Publicat

în

Lucian Mândruţă a relatat într-o postare pe contul său de Facebook, cum şi-a uitat maşina descuiată, cu cheile în contact, în centrul oraşului Abrud din Munţii Apuseni.

Duminică, Lucian Mândruţă a participat la evenimentul „Cu bicicleta în Ţara Moţilor”, un tur cu bicicleta de la Abrud la Arieşeni, pe o distanţă de 100 de kilometri.

La plecarea pe traseu, acesta a uitat maşina descuiată, cu obiecte foarte valoroase în interior. Când s-a întors, a găsit totul intact. ”Atât de important să ştiţi despre Abrud”, a transmis vedeta de televiziune.

Electrica Furnizare Discount

Postarea lui Lucian Mândruţă: ”Când am plecat dimineaţă în tura ciclistă am lasat van-ul descuiat şi cu cheia înăuntru.

Ameţit, ştiu! Tot înăuntru aveam un Canon de vreo câteva mii de euro, un Macbook, un Ipad, haine diverse şi vreo două obiective foto cam scumpe şi ele.

Şapte ore mai târziu, după o zi de pedalat, sunt toate aici. Nu s-a atins nimeni de ele. Atât e important să ştiţi despre Abrud”.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare