Rămâi conectat

Economie

FOTO: Seminar de informare la ADR Centru pentru beneficiarii de proiecte finanțate din POSCCE și contractate în vara acestui an

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

ADR Centru a finalizat în luna august procesul de contractare a proiectelor selectate pentru finanțare în cadrul Axei Prioritare 1 – Operațiunea 1.1.1 ”Sprijin pentru consolidarea şi modernizarea sectorului productiv prin investiţii tangibile şi intangibile pentru întreprinderi”. Apelul de proiecte lansat în luna octombrie 2014 a oferit, pentru 72 de firme din Regiunea Centru, posibilitatea de a accesa fonduri nerambursabile pentru achiziția de utilaje destinate sectorului productiv. Prin seminarul organizat la Alba Iulia pentru reprezentanții beneficiarilor contractelor de finanțare semnate recent s-a urmărit diseminarea metodologiei de lucru pentru derularea rapidă a proiectelor.

seminar adrCele 66 de contracte de finanțare întocmite pentru proiectele depuse și selectate din Regiunea Centru în cadrul acestui apel, au o valoare totală de circa 244 milioane lei, prin care firmele vor beneficia de un ajutor financiar nerambursabil de peste 122,6 milioane lei, din fonduri nerambursabile alocate prin Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice 2007-2013. Ultimul lot de proiecte contractate a inclus 38 de cereri de finanțare din Regiunea Centru, în valoare totală de 132,2 milioane lei. În cadrul apelului de proiecte lansat la finalul anului 2014 pentru finanțarea sistemelor de producţie inovative şi eco-eficiente ale întreprinderilor, IMM și întreprinderile mari au depus, în întreaga țară, un număr de peste 900 de proiecte. Valoarea finanțării nerambursabile maxime a fost stabilită la suma de 4.450.000 lei pentru IMM și 17.800.000 lei pentru întreprinderi mari, iar cheltuielile eligibile vizează achiziția de echipamente și active intangibile, necesare proceselor de producție.

În urma semnării contractelor de finanțare, beneficiarii de fonduri au fost invitați la sediul ADR Centru pentru a participa la discuții pe tema implementării proiectelor. Cei prezenți la seminar au primit informații punctuale despre documentele ce trebuie prezentate pe parcursul derulării investițiilor. De asemenea, a fost prezentat și Ordinul 1120/2013, privind aprobarea Procedurii simplificate aplicate de beneficiarii privaţi pentru atribuirea contractelor de furnizare, servicii sau lucrări. S-a pus un accent deosebit pe detalierea mecanismului cererilor de plată, dar și asupra prevederilor Manualului de identitate vizuală, ce sunt aplicate de către toți beneficiarii. Monitorizarea proiectelor finanțate prin POSCCE, adică respectarea prevederilor contractuale cu privire la implementarea proiectului, identificarea şi tratarea specifică a problemelor în derularea proiectelor; respectarea graficelor de activităţi şi rambursări, au fost temele care au generat dezbateri intense cu participanții la seminarul de la sediul ADR Centru. La finalul întâlnirii de lucru, pentru cei ce doresc să mai acceseze și alte fonduri nerambursabile, au fost prezentate oportunitățile pentru finanțarea firmelor din fonduri europene în perioada 2014-2020.

”Acest apel de proiecte reprezintă o oportunitate pentru economia Regiunii Centru de a atrage fonduri nerambursabile pentru mediul privat. Faptul că s-au admis spre finanțare și proiectele care au avut punctaj mai mic, dar sunt de actualitate și reflectă nevoile de investiții ale solicitanților, va fi de bun augur pentru credibilitatea sistemului de finanțare din următorii ani. La nivel regional, datorită activității noastre în calitate de Organism Intermediar pentru câteva domenii ale POSCCE, dar și datorită serviciilor de sprijin pentru firme, întreprinderile mici și mijlocii știu că au în noi un partener serios, orientat spre dezvoltare. Proiectele care deja se implementează – și, iată, a trecut mai puțin de o lună de la semnarea ultimelor contracte – vor genera efecte imediate în economia regională. Am discutat cu beneficiarii despre cum îi putem sprijini să-și implementeze cât mai bine proiectele și considerăm că gradul de utilizare a sumelor nerambursabile pentru proiectele contractate și finalizate pe care le gestionăm pe POSCCE va depăși 90% până la sfârșitul anului”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Informații suplimentare despre acest program gestionat de Ministerul Fondurilor Europene, prin AM pentru POSCCE, regăsiți pe pagina web http://www.fonduri-ue.ro/poscce. Detalii despre activitatea ADR Centru în calitate de OI pentru POS CCE se regăsesc pe pagina de internet a ADR Centru, Secțiunea POS CCE, sau pot fi obținute de la Direcția Organism Intermediar POS CCE, persoană de contact dl Nicolae Mărginean, Director Departament Relații Publice și Comunicare din cadrul ADR Centru, tel 0258-818616, int 123, e-mail: [email protected]. (Z.U.)

[nggallery id=934]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Românii înregistraţi pe platformele de criptoactive sunt de două-trei ori mai mulţi decât investitorii la bursă

Unirea Ziarul

Publicat

în

Românii înregistraţi pe platformele de criptoactive sunt de două-trei ori mai mulţi decât investitorii la bursă Românii înregistraţi pe platformele de criptoactive sunt de două-trei ori mai mulţi decât cei 178.000 de investitori consemnaţi pe Bursa de Valori Bucureşti, a afirmat, miercuri, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, la cea de-a 7-a ediţie […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea