Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| SÂMBĂTĂ: Muzeul de Științele Naturii din Aiud își redeschide porțile, după 3 ani de renovări. Program de vizitare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

muzeu-aiudMuzeul de Științele Naturii din Municipiul Aiud își redeschide porțile vizitatorilor aiudeni și nu numai, după mai bine de trei ani, perioadă în care instituția a fost închisă pentru renovare.

Sâmbătă, 17 septembrie 2016, începând cu ora 14:30, aiudeni de toate vârstele sunt invitați să viziteze cea mai veche instituție de acest gen din țara noastră, transmit reprezentanții primăriei.

Potrivit sursei citate, în ziua deschiderii intrarea va fi liberă până la ora 18:00, urmând ca Muzeul de Științele Naturii să fie deschis publicului de marți până duminică, între orele 8:00 – 16:00, o plimbare muzeu-aiud-1prin sălile muzeului purtând vizitatorii de la cele mai primitive forme de viaţă până la marea diversitate a lumii animale din zilele noastre.

Muzeul de Științele Naturii Aiud găzduiește peste 35.000 de exponate. Înfiinţarea şi formarea colecţiilor care au dus la realizarea acestui muzeu a fost strâns legată de avântul curentului iluminist, epocă în care gândirea ştiinţifică şi studiul naturii au avut o perioadă deosebit de bună.

Se spune că primele exponate ar data din anul 1662, atunci când după mutarea la Aiud a Colegiului Bethlen Gabor au început să fie adunate diverse obiecte mineralogice, botanice şi zoologice, dar muzeu-aiud-2primele documente care atestă existenţa pieselor muzeale şi a colecţiilor la Aiud, datează din anul 1720, iar data oficială a înfiinţării muzeului este anul 1796, referirea putând fi citită în manuscrisul intitulat „Catalogus Raritatum et Benefactorum”, document care s-a păstrat din secolul al XVIII-lea la biblioteca documentară Bethlen Gabor.

Valoarea deosebită a patrimoniului muzeal constă în existenţa unui număr considerabil de „rarităţi” care provin din cele mai îndepărtate zone geografice de pe glob: Africa, America, Australia, Noua Zeelanda, Brazilia, Noua Guinee, Venezuela etc. Este vorba despre peste 830 exponate de geologie, peste 180 de mineralogie, peste 1.660 exponate de paleontologie, peste 5.500 de botanică şi aproape 19.000 exponate de zoologie. (C.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea