Rămâi conectat

Actualitate

FOTO| Rusaliile 2023, prăznuite la Catedrala Mitropolitană din Sibiu: Credincioşii au primit ramurile verzi sfințite de ierarh și soborul slujitor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rusaliile 2023, prăznuite la Catedrala Mitropolitană din Sibiu: Credincioşii au primit ramurile verzi sfințite de ierarh și soborul slujitor

Credincioși în număr mare au participat la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Mitropolitană din Sibiu la praznicul Cincizecimii. Soborul slujitor la Sfânta Liturghie a fost condus de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Citește și: Mesaje de Rusalii • Urări de Rusalii • Felicitări de Rusalii

Marele praznic al Cincizecimii a adunat sibienii în număr mare la Catedrala Mitropolitană din oraș, lăcaș împodobit cu ramuri verzi şi flori, pregătit pentru o sărbătoare aleasă care prefigurează hramul de a doua zi al Sfintei Treimi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a lăcașului de cult, dirijată de pr. lect. dr. Dan Alexandru Streza, informează Mitropolia Ardealului.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu a evidențiat lucrarea harului Duhului Sfânt în Biserică.

Citește și: Obiceiuri și tradiții de Rusalii: Sărbătoarea Rusaliilor, celebrată în aceeași zi cu Pogorârea Duhului Sfânt

„Harul Duhului Sfânt a coborât peste ucenici. Ei sunt primii care au vorbit acea limbă duhovnicească pe înțelesul tuturor. S‑a ridicat acea pedeapsă lăsată de Dumnezeu pentru amestecarea limbilor într‑o posibilitate a unității, pentru că, îndată după predica Sfântului Apostol Petru, au întrebat toți: «Ce să facem?» Iar ucenicii le‑au spus: «Credeți în Hristos!» Este elementul esențial, ca un act practic, să se boteze fiecare în numele lui Hristos, în numele Sfintei Treimi, ca toți să primească harul. Prima Biserică din Ierusalim este prima unitate văzută aici pe pământ, prima instituție care ne cheamă pe toți într‑o unitate de credință, într‑o unitate de iubire, într‑o unitate de împlinire a voii lui Dumnezeu. Biserica este instituție dumnezeiască și omenească, comunitatea credincioșilor care se împărtășesc din același potir. Este dumnezeiască, pentru că este condusă de Hristos, Care ni Se împărtășește nouă prin Trupul și Sângele Său după ce am săvârșit Sfânta Liturghie. Mai există încă o Biserică, cea din Ceruri, a Tuturor Sfinților, unde este Maica Preacurată, unde sunt Sfinții Apostoli, unde sunt toți sfinții care au trăit asemenea nouă, unde sunt toți credincioșii care și‑au câștigat viața veșnică”, a subliniat ierarhul.

La final, credincioşii au primit ramurile verzi sfințite de ierarh și soborul slujitor.

La rândul său, președintele PSD Sebeș, consilierul local Radu Cristian, a fost prezent la acest eveniment.

„Astăzi am avut bucuria de a participa la hramul Catedralei Mitropolitane din Sibiu. Un moment plin de emoție și spiritualitate în inima Transilvaniei.

Mulțumesc Înaltpreasfinției Sale, Laurențiu, Arhiepiscop al Sibiului și Mitropolit al Ardealului, pentru binecuvântarea și lumina pe care o aduce comunității de credincioși.

O zi binecuvântată și plină de înțelepciune pentru toți!”, a fost mesajul postat de Radu Cristian.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Programul Tomata 2023: Fermierii eligibili vor putea primi 3000 de euro/ 1000 mp

Ziarul Unirea

Publicat

în

Programul Tomata 2023: Fermierii eligibili vor putea primi 3000 de euro/ 1000 mp

În cursul zilei de luni, Guvernul a adoptat memorandumul pentru suplimentarea limitelor de credite bugetare și credite de angajament aprobate pe luna septembrie 2023 pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În actul normativ este prevăzută suplimentarea sumelor aferente limitelor de credite bugetare și credite de angajament pe luna septembrie 2023, pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cu suma de 315 milioane lei.

Guvernul a aprobat în ședința de luni un memorandum privind suplimentarea limitelor de credite bugetare şi credite de angajament aprobate pe luna septembrie 2023 pentru Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Banii sunt necesari pentru plata subvenției la roșii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit unui comunicat al Guvernului, suplimentarea este necesară pentru plata corespunzătoare schemei de ajutor de minimis pentru susținerea producției de tomate în spații protejate, cultivate în ciclul 1 de producție. ”În acest program sunt înscriși un număr de 22.088 beneficiari”, precizează Executivul.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, anunţă marţi că încep plăţile pentru Programul Tomata şi toţi fermierii eligibili vor primi 3000 de euro/1000 mp cultivaţi cu tomate în spaţii protejate. ”Încep plăţile pentru Programul Tomata. Toţi fermierii eligibili vor primi 3000 de euro/1000 mp cultivaţi cu tomate în spaţii protejate. Până la finalul săptămânii, banii vor fi viraţi către Direcţiile Agricole Judeţene pentru a fi distribuiţi în conturile beneficiarilor”, anunţă ministrul într-o postare pe Facebook.

”Continuăm şi îmbunătăţim Programul de cultivare a legumelor în spaţii protejate. Avem alocată în PNS suma de 170 de milioane de euro destinaţi tinerilor fermieri, sume care pot fi folosite pentru dezvoltarea sistemelor de încălzire în sere şi solarii. Îi ajutăm pe fermierii noştri să producă legume româneşti tot timpul anului, să limităm cât mai mult din importuri şi să aducem pe mesele românilor cât mai multe produse româneşti”, mai spune Barbu.

Florin Barbu precizează că, aşa cum a promis fermierilor, a suplimentat bugetul acestui program pentru a se asigura că toţi beneficiarii eligibili vor primi sumele cuvenite.

Fără suplimentarea de la Guvern subvenția ar fi scăzut

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat în cadrul evenimentului HORTISHOW – Conferința Națională a Legumicultorilor, organizată de Asociația Forța Fermierilor (AFF) și Ferma Radu, o manifestare care a avut loc la Obârșia, în județul Olt pe 6 septembrie că pentru plata subvenției la tomate este nevoie de o suplimentare a plafonului inițial.

Florin Barbu a subliniat că numărul beneficiarilor pentru Programul Tomata, Ciclul I este de aproape 22.000 de legumicultori. Inițial, Guvernul aprobase un plafon care acoperea plățile pentru 17.000 de beneficiari.

”Aș vrea să îmi cer scuze fermierilor pentru întârzierea la plată la Ciclul I pentru Programul Tomata. A fost o problemă pentru că atunci când a fost elaborat actul normativ a fost evaluat pentru pentru un număr de 17.000 de beneficiari, în momentul de față au fost încheiate toate evaluările de către Direcțiile Agricole iar numărul beneficiarilor este de aproape 22.000 și am luat decizia, împreună cu domnul prim-ministru Marcel Ciolacu de a acorda întreaga sumă de 3.000 euro/1.000 mp”, a anunțat ministrul Agriculturii în premieră la evenimentul Hortishow – Conferința Națională a Legumicultorilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Alocații de stat pentru copii 2024 | Copiii ar putea primi mai mulți bani din partea statului, începând cu anul viitor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alocații de stat pentru copii 2024 | Copiii ar putea primi mai mulți bani din partea statului, începând cu anul viitor

De la data de 1 ianuarie 2024, alocațiile copiilor ar putea crește cu rata inflației.

Alocațiile copiilor se calculează în funcție de rata inflației, asta însemnând că indemnizația pentru cei mici se va majora de la începutul anului 2024. Institutul Național de Statistică preconizează faptul că alocațiile copiilor ar urma să crească de la data de 1 ianuarie 2024.

Elit - Gustul Desăvârșit

Creşterea alocaţiilor se face diferenţiat, confrom legii. Copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap, primesc acum suma de 631 de lei lunar. În ceea ce-i privește pe copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale, aceștia beneficiază de 256 de lei pe lună.

Tot 631 de lei primesc și copiii cu vârsta între 3 și 18 ani, care suferă de handicap. Suma a crescut anul acesta de la 600 de lei, cât primeau în anul 2022.

„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, se arată în OUG 126/2021, articolul 3, alin. 2.

Fiecare copil pentru care s-a stabilit plasarea la o familie, la o persoană, sau la un asistent material va primi o alocație lunară în valoare de 950 de lei.

De alocație pot beneficia și cei născuți în Republica Moldova, dar ai căror părinți dețin cetățenia română. Pentru ca acest lucru să fie posibil, părinții trebuie să depună un dosar la Primăria localității de care aparțin.

În România, copiii beneficiază de alocație până la vârsta de 18 ani, iar după această vârstă pot beneficia în continuare de alocație în anumite condiții. În ultimii ani, alocaţia a înregistrat o majorare semnificativă. De la 1 ianuarie 2022, alocația pentru copii cu vârsta până la 2 ani constituie 600 de RON sau echivalentul a 121 de euro. Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani alocația este de 243 de RON sau echivalentul a 49 de euro.

Titularul dreptului la alocația de stat este copilul, potrivit legii, însă banii sunt încasați, de regulă, de unul dintre părinți. Plata alocației de stat se realizează prin mandat poștal sau transfer bancar. Legea nu prevede o dată exactă pentru intrarea alocațiilor copiilor pe cardurile părinților, însă în ultimii ani, plata s-a făcut, de obicei, în data de 8 ale lunii, pentru luna anterioară. Însă, dacă data de 8 pică în weekend, există posibilitatea ca banii să intre în cont fie vineri, fie luni.

În cazul în care niciunul dintre părinți nu deține un cont bancar în care să se facă plata, banii vor ajunge la beneficiari prin intermediul Poștei Române. Data la care se primeşte alocaţia, în mod normal, este tot 8 ale lunii, însă plata poate să întârzie în funcție de volumul de muncă pe care îl are factorul poștal distribuitor. Acum, Guvernul a anunțat că alocațiile copiilor vor crește de la 1 ianuarie 2024, deşi este posibil, ca şi în cazul pensiilor, majorarea să se facă din martie, după ce INS anunţă oficial rata inflaţiei din anul precedent.

Sursa: romaniatv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Sprijin de urgenţă pentru producătorii agricoli: Ce sectoare beneficiază de banii de la stat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sprijin de urgenţă pentru producătorii agricoli: Ce sectoare beneficiază de banii de la stat

În cursul săptămânii trecute, Executivul a aprobat, HG privind acordarea unui sprijin de urgenţă pentru sectorul cerealelor şi cel al seminţelor oleaginoase.

Valoarea sprijinului unitar excepţional sub formă de grant este de 2 lei/litru de motorină, pentru cantitatea totală de 152.458.321,08 litri de motorină corespunzătoare culturilor de porumb, orz, rapiţă, floarea-soarelui.

Beneficiarii sprijinului de urgenţă sunt producătorii agricoli, indiferent de forma de organizare, care au depus o cerere unică de plată în anul 2022, pentru o suprafaţa determinată de minimum 1 ha în cadrul ajutorului naţional tranzitoriu 1, pentru una sau mai multe dintre culturile de porumb, orz, rapiţă, floarea-soarelui şi care au depus în anul 2023 cerere de plată pentru intervenţiile din sectorul vegetal, până la termenul limită de depunere, arată comunicatul de presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Prin adoptarea acestui act normativ, o parte dintre fermierii români din sectorul vegetal beneficiază de un sprijin total din partea Guvernului de 3,63 de lei/litrul de motorină folosit în lucrările agricole efectuate în anul 2022, ceea ce înseamnă cam jumătate din preţul carburantului”, a declarat ministrul Florin Barbu.

Resursele financiare totale pentru această schemă de sprijin sunt de 304.916.642,16 lei din care 147.118.905 lei FEGA şi 157.797.737,16 lei de la bugetul de stat.

Sprijinul se acordă în baza Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/1343 al Comisiei din 30 iunie 2023 şi are în vedere compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal pentru pierderile economice cauzate de creşterea importurilor de cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina.

Autoritatea responsabilă cu implementarea sprijinului de urgenţă este Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, atât prin aparatul central, cât şi prin structurile sale teritoriale. Plata acestui sprijin urmează a se face până la data de 31 decembrie 2023.

Reamintim că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale derulează în continuare Programul de rambursare a accizei la motorina folosită în agricultură, prin care fermierii au primit deja, pentru anul 2022, 1.63 lei/litrul de motorină utilizată în agricultură. Sprijinul de urgenţă prevăzut în prezentul act normativ este suplimentar ajutorului de stat amintit, notează news.ro

Sursa: bugetul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare