Ziarul Unirea

Obiceiuri și tradiții de Rusalii: Sărbătoarea Rusaliilor, celebrată în aceeași zi cu Pogorârea Duhului Sfânt

TRADITII si OBICEIURI de RUSALII. Sărbătoarea Rusaliilor este celebrată în aceeaşi zi cu Pogorârrea Duhului Sfânt, fiind o sărbătoare populară, dedicată cu precădere spiritelor morţilor.

Obiceiuri de Rusalii

ELIT

În credinţa populară, Rusaliile sunt spiritele morţilor care au părăsit mormintele şi locuiesc în preajma izvoarelor. Se spune că aceia care le aud cântecele îşi pierd minţile ori se îmbolnăvesc. Boala în sine seamănă cu o transă hipnotică care nu poate fi vindecată decât cu ajutorul căluşarilor.

Citește și: Mesaje de Rusalii • Urări de Rusalii • Felicitări de Rusalii

În bătrâni se spune că, dacă eşti bolnav, te poţi face bine după ce vătaful căluşarilor trece cu pasul peste tine. Dansul căluşarilor, în general, are scopul de a apăra oamenii, vitele şi recoltele de influenţele negative. Spre deosebirrusaliilee de strigoii le provoacă necazuri oamenilor în anotimpul friguros al anului, Ielele sunt prezente numai pe timpul verii. Acestea se spune că-i pedepsesc pe oamenii care fac fapte rele sau pe cei care nu le respectă zilele. Local, Rusaliile urseau copiii la naştere şi preziceau moartea oamenilor.

De această zi se leagă o mulţime de obiceiuri şi ceremonii: se împodobesc locuinţele, porţile şi anexele gospodăreşti cu ramuri de tei, plop, stejar; se desfăşoară Jocul Căluşarilor; se sfinţesc ramuri de tei, soc, mure, pentru a fi folosite în medicina populară; se împletesc cununiţe din spice de grâu şi flori de câmp pentru a fi purtate de tineri la celebrarea căsătoriilor; se pocnesc frunze de tei pentru alungarea spiritelor rele; se fac descântece.

Tradiţii de Rusalii

Moșii de vara, ținuți în sâmbăta Rusaliilor, sunt unul dintre cele mai importante momente ale cultului morților. Înainte se credea ca sufletele morților, după ce au părăsit mormintele in Joia Mare și au zburat slobode timp de 50 de zile, se întorc in lumea subterana în sâmbăta Rusaliilor. Pentru ca aceasta reîntoarcere să se desfășoare fără incidente, oamenii săvârșeau rituri de înduplecare și de îmbunare a spiritelor morților: împodobeau gospodăriile si mormintele cu ramuri de tei și făceau pomeni fastuoase, practici ce s-au pastrat pana astazi in satele bucovinene.

De Rusalii se dau de pomana vase de lut sau de portelan, cani, strachini si vase de lemn (cofe, cofaiele), impodobite cu flori si umplute cu lapte, vin sau apa. In unele sate bucovinene Mosii de vara incep inca in dimineata sambetei de Rusalii, când pomenile amintite mai sus se trimit pe la casele vecinilor. Dar ritualul de pomenire are loc mai ales in cimitire, unde mormintele sunt curatate si impodobite din timp iar lumanarile ard intreaga perioada in care se desfășoară ceremonialului de pomenire. Împăcarea sufletelor morților și întoarcerea lor fără incidente in morminte depinde de bogatia ofrandelor (pomenilor) si de respectarea ritualului. In aceste zile, la porțile cimitirelor, se întind mese pline cu colaci si sticle de vin împodobite cu verdeață și flori si au loc slujbe de pomenire, oficiate de preotul satului, după care acesta parcurge intregul cimitir pentru a sfinti fiecare mormant. Dupa incheierea ceremonialului, sătenii își dăruiesc unii altora ofrandele sfintite de catre preot sau le impart saracilor.

Parte dintre ramurile de tei folosite la Rusalii sunt păstrate peste vara pentru a putea fi folosite in practicile de alungare a furtunilor si a grindinii. Alta data, preotul și sătenii ieșeau în câmp, in ziua a doua de Rusalii, pentru a sfinti apa si a stropi campul, crezandu-se ca, astfel, nu va bate grindina.

Duminica Mare a asimilat si elemente specifice renovarii timpului. Acum se deschidea sezonul culegerii plantelor de leac ce se considerau a fi contaminate, pana la aceasta data, de catre Rusalii.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ. Ce nu ai voie să faci în săptămâna de după Paști. Tradiții și superstiții

SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ -Tradiții și superstiții. Dacă săptămâna dinaintea Paştelui este cea a Patimilor sau Săptămâna Mare, săptămâna care urmează după… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul Creştinii… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului Crăciunul era sărbătorit pe 7 ianuarie… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje creștine de Sfântul Ion. Urări pe care le puteți trimite prin SMS celor care își sărbătoresc onomastica

Mesaje creștine de Sfântul Ioan 2021 • Urări și felicitări creștine care le puteți trimite prin SMS celor care își… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă Prilej de bucurie și emoție, atât pentru… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de Sfântul Ioan amuzante. URĂRI şi FELICITĂRI haioase pentru prietenii care își sărbătoresc onomastica

Mesaje amuzante şi hazlii de Sfântul Ion 2021 • Urări şi felicitări haioase de Sfântul Ioan. SMS de Sfântul Ioan… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

7 Comentarii

teodora 6 iunie 2014 at 23:51

cu atatea ritualuri L-ati uitat chiar pe Dumnezeu!
Sa ne intoarcem si sa ne deschidem spre Adevar,spre Duhul Cel Sfant!

Andra 9 iunie 2014 at 9:16

De se vorbește de ritualuri dacă nu avem voie sa credem ?!

Așa zis-a Burebista 29 mai 2015 at 22:06

@Andra ─ ritualurile, superstițiile și oricare alte obiceiuri nu au legătură cu biserica. Sunt întreținute de oameni care nu au credința suficient de tare pentru a se elibera de frica de rău.

dolfi 30 mai 2015 at 0:11

„traditiile” si superstitiile (paganismul) nu o sa dispara… Atunci cand s-a importat crestinismul, sarbatorile crestine s-au suprapus peste cele pagane (vezi sanziene, echinoctii, solstitii… etc) iar primele biserici s-au construit pe ruinele unor vechi temple pagane… Scopul: ca bastinasii sa adopte mai rapid noua religie.

ATU 17 iunie 2016 at 12:10

Foarte adevarat „dolfi”, chiar si Pastele si Craciunul s-au suprapus peste sarbatori pagane ca altfel nimeni nu le-ar fi sarbatorit pe cele crestine.!

Profu 19 iunie 2016 at 10:54

Obiceiuri si traditii ca si fariseii.
Dar ce spune biblia? Este a important nu va spune obiceiul pagan. De aia suntem asa cum suntem ca ne calauzesc niste orbi….

Phœbe 19 iunie 2016 at 17:04

… de aceea, pt ca istoria se repeta, in curând veți urma legea sharia si veți tine ramadanul, asta, bineînțeles, dupa ce urmașii profetului si homosexualii se vor ucide intre ei ori vor semna vreun pact consfințit de adeptii lui Marx.
BTW, intre timp, așteptați-vă sa va fie copiii îndoctrinați in școala cu teoria genurilor si cu ideea ca, oricând, isi pot schimba sexul sau orientarea sexuală.

Comentariile sunt oprite