Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO. Ridichea, simbol al unui sat din județul Alba, va fi amplasată la intrarea în localitate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Atestat documentar în jurul anului 1332, Tiurul este localitate aparținătoare municipiului Blaj, cu o populație de aproximativ 1.700 de locuitori. Peste 80% din populația Tiurului se ocupă acum cu legumicultura. Toți au solarii și reușesc să iasă primii pe piața cu legume de sezon. După amortizarea investiției inițiale toată lumea este pe profit, cum e vorba românească: ”după muncă și răsplată”.

Prezenți pe piața locală dar și din împrejurimi (Alba, Sibiu, Mureș), tiurenii au devenit celebri pentru hărnicia lor, pentru produsele mereu proaspete, dar mai ales pentru ridichile care ating aici dimensiuni gigantești. Asta ca să nu mai spun că sunt și cele mai bune din zonă.

Conștient de toate aceste aspecte, edilul blăjean le pregătește locuitorilor din Tiur o surpriză, în semn de apreciere și spre lauda acestora. Potrivit primarului Blajului, Gheorghe Valentin Rotar, cu ocazia ”Zilei Tiurului”, sărbătorită în acest an în data de 23 septembrie, la intrarea în localitate, pe un soclu, va fi amplasat un monument care să îi reprezinte. Este vorba despre o ridiche de mari dimensiuni, care va fi rodul muncii artiștilor care se adună în această vară la ”Tabăra Internațională I.M.CLAIN”.

De altfel, inițiativa nu este o premieră pentru județul Alba, dar cu siguranță este una pentru Blaj. Dacă la Mihalț cosorul este la loc de cinste, la intrarea în localitate, de ce nu ar fi ridichea la același nivel la Tiur?


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea