Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Reconstituire după 100 de ani. Locuitorii din Lupşa au realizat un steag tricolor şi vor merge pe jos pentru a participa la sărbătoarea Unirii de la Alba Iulia

Mondoc Adriana

Publicat

în

Comunitatea din Lupşa s-a mobilizat şi va reface momentul istoric din urmă cu 100 de ani, când un număr de 51 de reprezentanţi au participat cu un steag devenit celebru, la Marea Unire de la Aba Iulia.

Tricolorul care a însoţit delegaţia comunei la Marea Adunare Naţională este printre puţinele obiecte de patrimoniu de acest tip care se mai păstrează în prezent. Steagul se află în colecţia Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşt, fiind clasat în categoria Tezaur, iar în luna noiembrie este ”exponatul lunii” în cadrul acestei instituţii muzeale.

La iniţiativa reprezentanţilor Primăriei Lupşa, patru femei din sat au confecţionat din lână, la fel ca în 1918, un steag tricolor cu care delegaţia comunei Lupşa va veni la sărbătoarea de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 2018.

Duminică, 18 noiembrie, în prezenţa tuturor preoţilor din comună şi în sunet de tulnic, steagul a fost sfinţit în biserica din Lupşa, care a fost neîncăpătoare pentru locuitorii care au dorit să fie prezenţi la acest moment important din viaţa lor.

După slujbă, a fost refăcută, tot în mod simbolic, o fotografie din 1938 rămasă, de asemenea, în istorie. Participanţii comunei la Marea Adunare de la Alba Iulia au dorit să îşi reamintească după 20 de ani de momentul istoric la care au participat în 1918 şi au realizat o fotografie de grup cu un tulnic, lândă biserica din centrul satului. După 80 de ani, fotografia a fost realizată din nou, în acelaşi cadru, cu reprezentanţi de acum ai comunităţii, care au purtat cu mândrie tulnicul şi noul steag tricolor.

[nggallery id=6466]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea