Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: Protest la sediul Finanțelor din Alba. Funcționarii mai curajoși reacționează la sistemul represiv din ANAF

Ziarul Unirea

Publicat

în

În timp ce la București, sute de sindicaliști din cadrul Administrațiilor Finanțelor Publice din întreaga țară protestează în fața ANAF și Ministerului Finanțelor, cerând demisia președintelui Gelu Ștefan Diaconu pentru abuz în serviciu, aproape 50 de funcționari de la AJFP Alba au oprit lucrul și s-au adunat începând cu ora 11.00 în holul instituției în semn de solidaritate cu manifestația din capitală.

protest finante Alba (2)

Sindicaliștii îl acuză pe șeful ANAF de „acțiuni de represiune și pedepsire ale angajaților” pentru participarea la o acțiune de protest în data de 3 noiembrie.

 

CITEȘTE ȘI: FOTO, VIDEO Grevă la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Alba. Angajații vor majorări salariale

O delegație formată din mai mulți funcționari ai AJFP Alba, membri ai Sindicatului Liber din Finanțe Alba (SED LEX Alba), condusă de președintele organizației, participă la mitingul din București.

 

protest finante Alba (1)În fruntea protestatarilor din Alba s-a aflat vicepreședintele SED LEX Alba, Matei Horea (FOTO). Acesta a declarat pentru ziarul „Unirea” că acțiunea de astăzi vine ca o reacție la măsurile abuzive luate de presedintele ANAF, ca urmare a protestului spontan din 3 noiembrie, când finanțiștii și-au exprimat nemulțumirea în urma emiterii Ordonanței 47/2015 – prin care au crescut drepturile salariale doar pentru angajații Ministerului de Finanțe, aparat propriu, ANAF și Direcția Marilor Contribuabili – considerând că este o măsură profund discriminatorie pentru funcționarii din teritoriu.

CITEȘTE ȘI: Guvernul a anulat creșterea salariilor în aparatele centrale ale Fiscului și Finanțelor

Matei Horea a explicat că protestul de azi nu afectează programul de la Trezorerie, unde activitatea se desfașoară normal, nici de la ghișee, iar la birouri daca sunt urgente se rezolvă.

 

Unii funcționari din Alba au refuzat să protesteze, de frică să nu iși piardă locul de muncă

Liderul de sindicat a confirmat cele spuse de unii dintre colegii săi care au ieșit la protest, respectiv că mai mulți funcționari au refuzat să iasă din birouri și să li se alăture pentru că le este frică că își vor pierde locurile de muncă. Astfel de mesaje au fost transmise și au circulat constant pe “bursa zvonurilor” după protestul din 3 noiembrie. Intimidați de sistemul de conducere, cei mai temători au preferat să nu își riște “pâinea”.

 

Matei Horea a precizat că această grevă este o reacție la amenințările privind concedierea celor ce vor continua să protesteze și intimidarile legate si de promovările ce urmează să se facă, mesaje venite se pare pe filiera președintelui ANAF Gelu Ștefan Diaconu. Sindicaliștii SED LEX au sesizat în legătură cu această situație Ministerul de resort și Cancelaria premierului interimar, iar acum cer în stradă demisia lui Diaconu.

[nggallery id=1262]

Protestul, intitulat Marșul Demnității, este susținut de finanțiștii din toată țara, care pe perioada acțiunii desfășurate în București au întrerupt lucrul cu publicul.

 

„Acest caz tipic de preluare a unei instituții prin teroare, intimidare și abuz, în interesul unui grup, a fost adus la cunoștința președintelui României, Seviciului Român de Informații, primului ministru interimar și primului ministru desemnat, urmând ca la finalizarea documentelor de către avocații organizației să înaintăm organelor de cercetare penală plângerea penală pentru abuz în serviciu (…)

Insistăm însă asupra faptului că acțiunile de represiune ale președintelui ANAF nu au ca scop doar pedepsirea angajaților pentru participarea la o acțiune de protest, miza este una mult mai periculoasă pentru viitor, pentru că președintele ANAF dorește să fie clar pentru toată lumea că nu este dispus să piardă sub nicio formă controlul asupra instituției, chiar cu prețul încălcării prevederilor legale. Dacă ajungem să acceptăm pur și simplu dispoziția unui șef, dată fără respectarea prevederile legale, acest lucru va avea consecințe negative, nu numai pentru cariera funcționarilor publici, dar în special pentru modul în care va funcționa instituția în raport cu orice altă persoană fizică și juridică, activitatea rămânând la bunul plac a celor care ocupă vremelnic funcții de conducere în instituțiile statului.”, „, se arată într-un comunicat al SED LEX.

B.P.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ACCIDENT în Alba Iulia: Un autoturism ar fi avariat o țeavă de gaz, pe strada Orhideelor

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT în Alba Iulia: Un autoturism ar fi avariat o țeavă de gaz, pe strada Orhideelor Un accident rutier a avut loc vineri dimineața, în jurul orei 9.00, în Alba Iulia, pe strada Orhideelor. O mașină ar fi avariat o țeavă de gaz. Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine cu o autospecială de stingere cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea