Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO: Proprietarii de câini care nu respectă legea, în vizorul Poliției Locale Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Poliția Locală din Alba Iulia a început să fie mult mai atentă la comportamentul proprietarilor de câini, iar în cazul în care aceștia nu respectă legea, vor fi amendați.

Încă de la începutul acestei săptămâni unii dintre cei care își plimbau câinii pe stradă au fost opriți și înștiințați ce obligații au. Acțiunea nu este doar preventivă iar câteva persoane care nu au respectat regulile de curățenie, nu au ținut animalul în lesă sau nu le-au pus botniță celor prevăzuți de lege, au fost ”taxați”.

Potrivit șefului Poliției Locale Alba Iulia, în aceste zile s-au dat patru amenzi, în valoare de câte 50 de lei, iar acțiunile de responsabilizare a proprietarilor de patrupede vor continua zilnic.

Regulile sunt simple, foarte ușor de respectat și sunt valabile pe toată raza municipiului Alba Iulia, inclusiv în zona interioară a Cetății Alba Carolina (Șanțurile Cetății; Piața Cetății etc.):

– Proprietarii sau deţinătorii temporari de patrupede, trebuie să cureţe excrementele acestora!

– Câinii trebuiesc ţinuţi obligatoriu în lesă sau ham!

– Câinii periculoşi sau agresivi vor fi plimbaţi doar dacă poartă botniţă şi sunt ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham!

Proprietarii sau deţinătorii temporari de câini periculoşi sau agresivi definiţi conf. O.U.G. 55/2002 trebuie să aibă: vârsta minimă de 18 ani; capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei.

Prin câini periculoși se întelege câinii aparținând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează:

a) categoria I: câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor;
b) categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.

Prin câini agresivi se înțelege:

a) orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau ataca persoane ori animale domestice în locuri publice sau private;
b) orice câine care participa la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.

Nu intră în categoria câinilor agresivi:

a) orice câine care ataca sau mușcă o persoană care a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de acel câine;
b) orice câine folosit de unitățile de poliție, de jandarmerie, de alte unități militare, de unitățile vamale sau de serviciile publice de securitate, protecție și pază, care, aflându-se în misiune, a atacat sau a mușcat o persoană.(Z.U.)

FOTO: facebook


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Prima ediție a „Cupa Primăverii 2024”. Ce sporturi au fost organizate de IPJ Alba IPJ Alba a organizat pe data de 25 aprilie, prima ediție a „Cupa Primăverii”. Participanții s-au întrecut într-un turneu de fotbal și concurs de crossfit.  La data de 25 aprilie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Biroul Pregătire Profesională, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea