Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Ştirea zilei

FOTO| Preotul cronicar care a scos parohia Pâclișa din anonimat. Povestea celei mai valoroase moșteniri a genului cronistic românesc

CRIȘAN Alin

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

FOTO| Preotul cronicar care a scos parohia Pâclișa din anonimat. Povestea celei mai valoroase moșteniri a genului cronistic românesc

Preotul Nicolae Cado se distinge în cadrul intelectualității rurale transilvănene a vremurilor sale, iar cea mai valoroasă moștenire a sa este „Condica” parohiei Pâclișa.

Lunga perioadă de păstorire, între 1878 şi 1925,  l-a trecut pe preotul Nicolae  Cado prin timpuri şi conjuncturi istorice dintre cele mai diverse. A trăit sub regimurile habsburgic, austro-ungar şi apoi prin cel românesc.

Cărturar şi cronicar

Cea mai valoroasă moştenire a lui Cado este „Condica parohiei greco-orientale Pâclişa”. (n.a. în zilele noastre este localitate componentă a municipiului Alba Iulia).

Victor Negrescu - Alegeri Europarlamentare - 2024

Scrisă cu un talent nativ şi într-o frumoasă limbă a vremii sale, Cronica îl plasează pe preot în galeria de frunte a celor care au îmbrăţişat genul cronistic românesc.

Citește și: Când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani

Lui Cado nu i-a plăcut doar să scrie, să consemneze, în condica pe care o ţinea, evenimente diverse, ci a şi studiat cu atenţie însemnările marginale pe care preoţii dinaintea sa le-au lăsat pe cărţile liturgice din patrimoniul parohiei.

Exemplul său a constituit şi un îndemn pentru urmaşii săi în parohie, care au continuat condica lui Cado, până la mijlocul veacului trecut.

O foarte bună apreciere a calităţilor sale deosebite o face în epocă protopopul Alexandru Baba, cel care, în anul 1937, îl caracteriza pe Nicolae Cado drept un „[…] preot cărturar şi un cronicar desăvârşit, care ar fi putut ilustra cu competinţe excelente un birou statistic ori un exactorat pe întreaga patriarhie […]”.

Nicolae Cado a descris cu frumuseţea graiului ardelean cum a simţit el faptele din istoria satului Pâcliţa, cum ar fi de pildă participarea localnicilor la Adunarea Naţională de la 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia.

Citește și: Mesaje de Paste fericit. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite de Sfintele Pasti

Parohia ortodoxă Pâclişa era una modestă la nivelul parohiilor din Protopopiatul Alba Iuliei în secolul al XIX-lea. Ieşirea sa din anonimat s-a datorat, fără îndoială, şi calităţii efortului cronistic al preotului Nicolae Cado.

Preotul  a fost şi notar al Protopopiatului Alba Iuliei, dar şi membru al despărţământului ASTRA Alba Iulia.

Imaginea preotului Nicolae Cado ne este cunoscută din puţine fotografii de epocă, din perioada anilor 1912 şi 1914. Ceea ce imaginea fotografică nu a reuşit să surprindă au făcut-o faptele preotului, aduse la lumină de curând publicului larg, prin publicarea condicii şi biografiei sale.

Sursa, FOTO: Proiectul „Memoria Urbis“, finanţat de Primăria Alba Iulia


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Șapte familii din comuna Ciugud sărbătorite la împlinirea a 50 de ani de căsătorie: Nuntași, „ceterași”, voia bună și armonie ca la sat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șapte familii din comuna Ciugud sărbătorite la împlinirea a 50 de ani de căsătorie: Nuntași, „ceterași”, voia bună și armonie ca la sat Șapte familii din comuna Ciugud au fost sărbătorite marți, 28 mai 2024, la împlinirea a 50 de ani de căsătorie, cu nuntași, „ceterași”, voia bună și armonie ca la sat. ”La Ciugud, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea