Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| Povestea emoționantă a cinci frați care trăiesc în Munții Apuseni! „De la coada vacii, nu-ți poți asigura pensia!“

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

FOTO| Povestea emoționantă a cinci frați care trăiesc în Munții Apuseni! „De la coada vacii, nu-ți poți asigura pensia!“

Cinci frați care trăiesc în Munții Apuseni într-un cătun uitat de lume, alături de părinți. Ioan și Sabina, părinții celor cinci copii, au renunțat să mai spere la un trai mai bun, dar speră că micuții lor ar putea să ajungă să aibă o viață frumoasă. Ioan muncește cu ziua pentru a asigura mâncarea de zi cu zi, în timp ce Bogdan, fiul cel mare se pregătește să dea examenul de admitere în clasa a VIII-a șu visează să ajungă la un liceu de mecanică, fiind foarte priceput.

Povestea emoționantă a cinci frați care trăiesc în Munții Apuseni: Ioan e meșter în lemn, dar lucrează cu ziua

Ioan și Sabina s-au stabilit în Munții Apuseni în urmă cu 17 ani și de atunci și-au întemeiat o familie frumoasă. Au reușit să-și facă o casă, dar recunosc că cei cinci copii ai lor nu au parte de o viață foarte bună. La munte, iernile sunt geroase, iar copiii sunt nevoiți să se lupte cu zăpezile pentru a merge până la cea mai apropiată școală.

Cele șapte suflete stau înghesuite într-o bucătărie mai mare și încă o cămăruță. Acolo mănâncă, dorm, se spală și își fac copiii temele.

Ioan a fost în urmă cu ani buni un meseriaș în lemn, dar spune că acum nimeni nu mai este interesat de ceea ce știe el să facă. Când era mai tânăr, făcea ciubere și bătea țara în lung și-n lat pentru a le vinde. Lucrurile s-au schimbat și acum muncește cu ziua, pe unde apucă, pentru a câștiga 50 de lei.

În trecut, a lucrat la mina din Arieșeni, la fabrica de la Gârda și combinatul de la Câmpeni, dar toate s-au închis.

Pentru a putea asigura traiul de zi cu zi al familiei, Ioan a fost obligat recent să-și vândă și calul, care îi era de mare ajutor. Ioan este foarte dezamăgit de situația în care a ajuns și nu crede că le va mai fi vreodată bine. În schimb, face tot posibilul ca micuții lui să meargă la școală, să învețe, pentru a putea pleca la oraș, unde să devină oameni mari.

Bogdan vrea să dea la un liceu de mecanică

Tatăl celor cinci copii spune că este destul de greu de ajuns la căsuța lor din vârful munților. Cel puțin iarna, microbuzul nu poate urca, iar copiii sunt obligați să meargă pe jos, prin zăpadă, până la școală.

„Avem cinci copii. Ne este foarte greu. Iernile la noi sunt geroase și ninge foarte mult. Microbuzul care îi duce la școală vara, iarna nu mai poate urca până la noi. Pantele sunt abrupte și nimeni nu se riscă. Copiii trebuie să meargă prin zăpadă până la școală”, povestește Ioan.

Cel mai mare dintre copii este Bogdan. Acesta este în clasa a VI-a. Este singurul dintre cei cinci frați care are telefon mobil. Lui Bogdan îi place să se uite la filmulețe cu tractoare, mașini și drujbe. A citit foarte mult pe internet despre unelte și a ajuns să știe să repare tot ce este prin curtea familiei din vârful munților.

Bogdan nu a fost până acum niciodată la oraș, dar își dorește ca la finalul clasei a VIII-a să dea examen la un liceu de mecanică. Acesta se află la 50 de km distanță de locul unde stă Bogdan. Dar asta nu-l sperie și băiatul este convins că dacă va învăța va lua examenul. Când poate, mai muncește și el cu ziua pentru a-și strânge bani pentru chirie pentru momentul în care va ajunge să învețe la oraș.

Ioan este convins că el și soția lui își vor petrece bătrânețile în vârf de munte, însă speră ca micuții lor să învețe bine și să ajungă să aibă un trai mai bun, la oraș.

„Ce viitor să le ofer eu aici? Cu vaci, porci, găini? E greu! Și pensie din ce o faci? De la coada vacii nu-ți poți asigura pensia! Ei trebuie să învețe și să ajungă oameni mari, la oraș“, zice Ioan, tatăl a cinci frați care trăiesc în Munții Apuseni.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO VIDEO: Avertizare RO-ALERT la Alba Iulia – cartierul Oarda. A fost semnalată prezența unui URS

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO VIDEO: Avertizare RO-ALERT la Alba Iulia – cartierul Oarda. A fost semnalată prezența unui URS Prezența unui urs a fost semnalată în cursul zilei de joi, 25 aprilie, aproximativ ora 09:30, în Alba Iulia, cartierul Oarda. Potrivit IPJ Alba, ursul a fost zărit pe raza cartierului Oarda, din Alba Iulia, în apropiere de casele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea