Rămâi conectat

Societate

FOTO: “Popasuri de lumină” – o impresionantă expoziţie de picturi, semnată Doina Coş, la Galeriile de Artă din Alba Iulia

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Galeria Municipală de Artă Alba Iulia a găzduit marţi seara vernisajul expoziţiei de pictură intitulată „Popasuri de lumină”, semnată Doina Coş. Expoziţia, care s-a bucurat de o prezenţă numeroasă de prieteni ai pictoriţei dar şi de iubitori ai artei, a fost prezentată de preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Alba Iulia, Traian Mârza. Cei prezenţi la manifestare au avut ocazia de a asista la un dublu eveniment, un eveniment de debut şi o retrospectivă în acelaşi timp, Doina Coş.

Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici a prezentat expoziţia de pictură şi a vorbit despre artista plastică Doina Coş, profesoară şi chimistă de profesie, în prezent pensionară, caracterizând-o ca pictoriţă autodidactică, şi subliniind faptul că dânsa a trecut de pragul de debut. Totodată, acesta a ţinut să o încurajeze, să o sfătuiască să se dedice cât mai mult picturii şi să dea mai multă libertate şi îndrăzneală în creaţiile sale.„În artă reuşesc întotdeauna cei care sparg graniţele, care îndrăznesc mai mult, care „aruncă” norma şi creează opere de artă fără să ştie”, a precizat preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici.

Printre cei care au luat cuvântul s-a numărat şi doamna profesoară Lucia Ştefănescu, o prietenă veche a doamnei Doina Coş: „Pictura domniei sale este cântec şi încântare fără note muzicale. Cunoscând-o de multă vreme, îmi aduc aminte de gândurile  şi de dorinţa ei de a picta icoane, în primul rând. După cum se vede în icoanele expuse, domnia sa şi-a ales teme cunoscute, sfinţi cu o figură ascetică, care poartă cruci, cărţi în mâini, binecuvintează, Maica Domnului, o fiinţă carismatică, care denotă blândeţe, graţie divină, toate acestea se observă în icoanele dânsei…Profesoară de biologie, de Ştiinţe ale Naturii fiind, peisagistica nu a lăsat-o indiferentă. Multe tablouri prezintă anotimpuri cu coloritul specific, primăvara cu verdele crud, razele soarelui puternice care pălesc floarea-soarelui, toamna cu culorile roşiatice, iarna cu frământul aerului, toate acestea formează mănunchiuri în tablourile Doinei Coş”.

 Pe simeze este expusă creaţia Doinei Coş cu teme reluate atât din plastica românească cât şi din cea universală. În expoziţie se regăsesc picturi în acuarelă, în ulei dar şi în  pastel. Flori, peisaje dar şi portrete, toate acestea descriu liniştea interioară şi bogăţia sufletească a artistei.  În cadrul vernisajului, artista le-a mărturisit celor prezenţi că atunci când pictează se simte ca după o melodie pe care o ascultă, şi că prin pictură îşi atenuează greutăţile vârstei.

 Pe parcursul evenimentului cei prezenţi au avut ocazia de a asista la două momente speciale oferite de trei tineri talentaţi de la Liceul de Muzică din Alba Iulia, şi de domhul prof. tenor Ioan Chiciudean (doctorand la Universitatea George Enescu din Iaşi) şi domnul prof. Andrei Dragomir, care le-au încălzit sufletele şi i-au încărcat cu emoţie.

 „Înţelepciunea nu trebuie învăţată, înţelepciunea se trezeşte, iar cineva de acolo de sus a trezit înţelepciunea doamnei Doina Coş”,  a spus domnul prof. Ioan Chiciudean, la finalul evenimentului.

 Toţi cei care doresc să facă „un popas de lumină”, o pot face până în data de 15 martie, la Galeriile de Artă din Alba Iulia.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Ştirea Ta

FOTO ȘTIREA TA: Indicatoare pe modelul ”plăcuței suedeze”, la adresa IPJ Alba, în Parcul dendrologic din Alba Iulia

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA: Indicatoare pe modelul ”plăcuței suedeze”, la adresa IPJ Alba, în Parcul dendrologic din Alba Iulia Patru indicatoare rutiere au fost inscripținonate cu mesaje obșcene la adresa IPJ Alba în Parcul Dendrologic din Alba Iulia. Imaginile, care surprind mai multe indicatoare rutiere cu mesaje vulgare către IPJ Alba, au fost trimise de un […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea