Rămâi conectat

Actualitate

FOTO| Petre Daea, ministrul Agriculturii, în vizită în județul Alba: A participat la festivalul pastoral „Coborâtul oilor” de la Loman

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

FOTO| Petre Daea, ministrul Agriculturii, în vizită în județul Alba: A participat la festivalul pastoral „Coborâtul oilor” de la Loman

Ministrul român al Agriculturii, Petre Daea, a vizitat județul Alba în cursul zilei de ieri, 11 septembrie, cu ocazia festivalului pastoral ” Coborâtul oilor”, care a avut loc la Loman, comuna Săsciori.

„De la sistemul de irigații Crivina Vânju Mare, la Țebea și apoi la festivalul pastoral ” Coborâtul oilor” din Loman!

Ieri am pornit pe drumul interesului profesional și al misiunii încredințate să văd la fața locului amenajarea Crivina Vânju Mare.

Cu toate că era sâmbătă, acolo s-a lucrat pentru curățarea și impermeabilizarea secțiunii de scurgere a canalului de aducțiune, în așa fel încât luni, 12 septembrie, să se toarne prima cifă de beton pentru impermeabilizarea acestuia.

Am putut constata la fața locului că execuția lucrărilor se află în graficul stabilit. Din cei 13 km ce trebuie amenajați, peste 7 km au fost curățați și parțial pregătiți pentru impermeabilizare, constructorul aducându-și în zonă stația de pregătire a betonului.

Satisfăcut de stadiul lucrărilor, după doar câteva ore de odihnă, am pornit spre Țebea pentru a ajunge la ora 8:00, în vederea participării la liturghie și la manifestarea dedicată împlinirii a 150 de ani de la moartea bravului nostru erou național, Avram Iancu.

Într-o atmosferă de sărbătoare, cu o mare încărcătura emoțională, am asistat la desfășurarea întregului program ce a putut da contur marelui eveniment într-o zi frumoasă de toamnă.

Emoția trăită lângă mormântul lui Avram Iancu mi-a răscolit gândurile, punându-mi întrebări și căutând răspunsuri.

Măsurându-mi răsuflarea și ascultând ticăitul inimii, spunându-mi mie însumi, să fim vrednici de jertfa lor, muncind zi de zi și ceas de ceas pentru binele țării și al neamului românesc.

Cu greu a trebuit să mă despart de mulțimea bucuroasă care participa la frumosul eveniment.

Am pornit apoi la drum spre Loman, județul Alba, unde ciobanii coboară oile din vârful muntelui într-o atmosferă de sărbătoare, cum numai ei știu să o facă.

Rânduiala locului și tradițiile îi poartă pe crescătorii de ovine și pe familiile lor pe drumul păstoritului, în vârful muntelui, acolo unde doar ei pot să ajungă, mânați de interesul de a face această meserie atât de grea și atât de frumoasă, care trebuie să fie respectată de toată lumea și de fiecare în parte.

Prin strânsul mâinilor și privirea în ochi am putut constata bucuria revederii, specifică celor ce își vad împlinită munca de un an, când coboară oile din vârful muntelui, în semn de respect pentru localnicii care se ocupă cu oieritul.

Cu acestă ocazie am discutat, ascultându-le dorințele, spunându-le la fiecare în parte și tuturor laolaltă că am fost și vom rămâne alături de ei.
Să ne păstram tradițiile și să muncim pentru binele țării!

Dumnezeu să ne ajute!”, a scris ministrul Agriculturii.

La rândul său, subprefectul județului Alba, Corneliu Mureșan, a postat un mesaj în mediul online despre această zi.

„Tradițiile și obiceiurile bunicilor noștri au fost prețuite astăzi, 11 septembrie, la Loman!

Festivalul folcloric pastoral “Coborâtul oilor” de la Loman, care a ajuns în acest an la cea de-a X-a ediție, a fost prilejul perfect pentru locuitorii acestei zone încărcate de istorie să se reunească și să cinstească vechile ocupații ale strămoșilor lor.

Alături de colegii mei social democrati, am fost bucuroși să îi avem astăzi alături de noi atât pe ministrul Agriculturii, d-l Petre Daea, cât și pe secretarul general al PSD, d-l Paul Stănescu.

Sărbătoarea marchează coborârea turmelor de oi de la munte şi pregătirea pentru iernat, un moment extrem de important pentru comunităţile de păstori din Munţii Sebeşului

Expoziția crescătorilor de ovine și târgul de produse tradiționale românești au reprezentat elementele principale ale acestui festival, menite să îi atragă pe curioșii adunați astăzi la Loman și să îi învețe câte puțin despre meseriile practicate de oamenii locului până în zilele noastre.”, a fost mesajul subprefectului Mureșan.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea