Rămâi conectat

Actualitate

FOTO| Petre Daea, ministrul Agriculturii, în vizită în județul Alba: A participat la festivalul pastoral „Coborâtul oilor” de la Loman

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

FOTO| Petre Daea, ministrul Agriculturii, în vizită în județul Alba: A participat la festivalul pastoral „Coborâtul oilor” de la Loman

Ministrul român al Agriculturii, Petre Daea, a vizitat județul Alba în cursul zilei de ieri, 11 septembrie, cu ocazia festivalului pastoral ” Coborâtul oilor”, care a avut loc la Loman, comuna Săsciori.

„De la sistemul de irigații Crivina Vânju Mare, la Țebea și apoi la festivalul pastoral ” Coborâtul oilor” din Loman!

Ieri am pornit pe drumul interesului profesional și al misiunii încredințate să văd la fața locului amenajarea Crivina Vânju Mare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu toate că era sâmbătă, acolo s-a lucrat pentru curățarea și impermeabilizarea secțiunii de scurgere a canalului de aducțiune, în așa fel încât luni, 12 septembrie, să se toarne prima cifă de beton pentru impermeabilizarea acestuia.

Am putut constata la fața locului că execuția lucrărilor se află în graficul stabilit. Din cei 13 km ce trebuie amenajați, peste 7 km au fost curățați și parțial pregătiți pentru impermeabilizare, constructorul aducându-și în zonă stația de pregătire a betonului.

Satisfăcut de stadiul lucrărilor, după doar câteva ore de odihnă, am pornit spre Țebea pentru a ajunge la ora 8:00, în vederea participării la liturghie și la manifestarea dedicată împlinirii a 150 de ani de la moartea bravului nostru erou național, Avram Iancu.

Într-o atmosferă de sărbătoare, cu o mare încărcătura emoțională, am asistat la desfășurarea întregului program ce a putut da contur marelui eveniment într-o zi frumoasă de toamnă.

Emoția trăită lângă mormântul lui Avram Iancu mi-a răscolit gândurile, punându-mi întrebări și căutând răspunsuri.

Măsurându-mi răsuflarea și ascultând ticăitul inimii, spunându-mi mie însumi, să fim vrednici de jertfa lor, muncind zi de zi și ceas de ceas pentru binele țării și al neamului românesc.

Cu greu a trebuit să mă despart de mulțimea bucuroasă care participa la frumosul eveniment.

Am pornit apoi la drum spre Loman, județul Alba, unde ciobanii coboară oile din vârful muntelui într-o atmosferă de sărbătoare, cum numai ei știu să o facă.

Rânduiala locului și tradițiile îi poartă pe crescătorii de ovine și pe familiile lor pe drumul păstoritului, în vârful muntelui, acolo unde doar ei pot să ajungă, mânați de interesul de a face această meserie atât de grea și atât de frumoasă, care trebuie să fie respectată de toată lumea și de fiecare în parte.

Prin strânsul mâinilor și privirea în ochi am putut constata bucuria revederii, specifică celor ce își vad împlinită munca de un an, când coboară oile din vârful muntelui, în semn de respect pentru localnicii care se ocupă cu oieritul.

Cu acestă ocazie am discutat, ascultându-le dorințele, spunându-le la fiecare în parte și tuturor laolaltă că am fost și vom rămâne alături de ei.
Să ne păstram tradițiile și să muncim pentru binele țării!

Dumnezeu să ne ajute!”, a scris ministrul Agriculturii.

La rândul său, subprefectul județului Alba, Corneliu Mureșan, a postat un mesaj în mediul online despre această zi.

„Tradițiile și obiceiurile bunicilor noștri au fost prețuite astăzi, 11 septembrie, la Loman!

Festivalul folcloric pastoral “Coborâtul oilor” de la Loman, care a ajuns în acest an la cea de-a X-a ediție, a fost prilejul perfect pentru locuitorii acestei zone încărcate de istorie să se reunească și să cinstească vechile ocupații ale strămoșilor lor.

Alături de colegii mei social democrati, am fost bucuroși să îi avem astăzi alături de noi atât pe ministrul Agriculturii, d-l Petre Daea, cât și pe secretarul general al PSD, d-l Paul Stănescu.

Sărbătoarea marchează coborârea turmelor de oi de la munte şi pregătirea pentru iernat, un moment extrem de important pentru comunităţile de păstori din Munţii Sebeşului

Expoziția crescătorilor de ovine și târgul de produse tradiționale românești au reprezentat elementele principale ale acestui festival, menite să îi atragă pe curioșii adunați astăzi la Loman și să îi învețe câte puțin despre meseriile practicate de oamenii locului până în zilele noastre.”, a fost mesajul subprefectului Mureșan.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Peste 80 de milioane de lei din PNRR au intrat în contul Ministerului de Finanțe: Banii vor fi folosiți pentru dezvoltarea durabilă a României

Culda Ionică

Publicat

în

Peste 80 de milioane de lei din PNRR au intrat în contul Ministerului de Finanțe: Banii vor fi folosiți pentru dezvoltarea durabilă a României

Ministerul de Finanţe a anuțat vineri, 7 octombrie, că a încasat primii bani din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, respectiv suma de 82 de milioane de lei, relatează agerpress.

„Deschidem prin această tragere drumul fondurilor din PNRR în conturile statului, pe baza acţiunilor realizate de Ministerul Finanţelor. E o impulsionare bine-venită să accelerăm atragerea fondurilor puse la dispoziţie prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă şi să ne apucăm de implementarea reformelor ambiţioase, atât de necesare României pentru o dezvoltare durabilă”, a spus ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totalul încasărilor înregistrate la Ministerul Finanţelor se ridică la 130 de milioane de lei, fonduri transferate în conturile de venituri ale bugetului de stat care au avut la bază solicitările transmise de coordonatorii de reforme şi investiţii, pentru sumele utilizate în scopul realizării ţintelor şi jaloanelor incluse în PNRR.

Coordonatorii de reformă beneficiari ai transferurilor de sume sunt Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Sursă: agerpress.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vicepremierul României dă asigurări populației că nu vor rămâne fără energie, Kelemen Hunor: ,,Astăzi tot ceea ce ştim este că nu vom avea probleme”

Culda Ionică

Publicat

în

Vicepremierul României dă asigurări populației că nu vor rămâne fără energie, Kelemen Hunor: ,,Astăzi tot ceea ce ştim este că nu vom avea probleme”

Vicepremierul României susține că țara noastră poate asigura populației, cantitățile necesare de energie electrică, gaze și lemne, pe timpul acestei iernii. Conform acestuia exporturile de energie și cereale nu vor fi blocate, potrivit economica.net.

El a punctat însă că „nu este ceva extravagant să discuţi despre aşa ceva”, dacă va fi cazul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prezent joi la UDMR Arad, Kelemen Hunor a fost întrebat dacă Guvernul va putea asigura trecerea cu bine peste iarnă pentru populaţie.

„Astăzi tot ce ştim înseamnă că nu vom avea probleme nici la energie şi nu vom avea probleme nici la alimentele de bază. Guvernul este preocupat şi caută soluţii, ieri am luat decizia şi pentru lemnele de foc, şi putem asigura toate cantităţile necesare şi de energie electrică şi de gaze naturale în această iarnă. (…) Sunt convins că vom trece cu bine această iarnă. Vor fi probleme în continuare, că nu noi controlăm preţul curentului electric, al gazelor naturale, nu noi am creat această situaţie, dar facem tot ce ne stă în putinţă şi în limitele bugetului să asigurăm condiţiile cât mai bune pentru această iarnă”, a spus vicepremierul.

Întrebat dacă s-a pus problema în Guvern de a se bloca exporturile de energie şi cereale, Kelemen Hunor a declarat că nu au fost astfel de discuţii, dar că „nu este ceva extravagant să discuţi despre aşa ceva”.

„Dacă va fi cazul, sigur că vom discuta”, a mai spus vicepremierul.

Kelemen Hunor, preşedinte al UDMR, este prezent în Arad pentru a participa, în Parcul Reconcilierii Româno-Ungare, la comemorarea celor 13 generali executaţi la sfârşitul Revoluţiei de la 1848 – 1849, manifestare a comunităţii maghiare care se desfăşoară în fiecare an la 6 octombrie.

Sursă: economica.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Mai mulți bani pentru elevii care fac ,,naveta”: Guvernul va asigura cadrul normativ pentru mărirea sumelor forfetare alocate elevilor pentru transportul acestora

Culda Ionică

Publicat

în

Mai mulți bani pentru elevii care fac ,,naveta”: Guvernul va asigura cadrul normativ pentru mărirea sumelor forfetare alocate elevilor pentru transportul acestora

Guvernul va asigura cadrul normativ pentru mărirea sumelor forfetare alocate pentru transportul elevilor de la domiciliu la unitatea de învăţământ, creşterile urmând să acopere dinamica preţurilor practicate de operatorii de transport, se arată într-un comunicat al Executivului transmis vineri, potrivit agerpress.

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, vineri, împreună cu ministrul Educaţiei, Ligia Deca, cu reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Elevilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Principalele teme abordate au fost legate de soluţiile necesare pentru asigurarea transportului gratuit al elevilor şi noul pachet de legi ale educaţiei, care implementează viziunea Proiectului România Educată”, se precizează în comunicat.

Conform sursei citate, reprezentanţii elevilor au expus problemele cu care aceştia se confruntă în ultimii ani, atât din cauza practicilor neunitare, cât şi pe fondul alocărilor insuficiente pentru transportul lor.

Ministrul Educaţiei a prezentat principalele abordări practicate la nivelul statelor din Uniunea Europeană, în acest context fiind evidenţiat şi cadrul normativ european.

„Cu această ocazie, au fost agreate soluţii pe termen scurt, care să ofere pachetul financiar necesar până la implementarea unui nou sistem integrat gestionat la nivel local. Astfel, Guvernul va asigura cadrul normativ pentru mărirea sumelor forfetare alocate elevilor pentru transportul acestora de la domiciliu la unitatea de învăţământ, creşterile respective acoperind dinamica preţurilor practicate de operatorii de transport”, mai precizează Executivul.

Premierul a decis constituirea, la nivelul Guvernului, a unui Comitet interinstituţional de lucru pentru a găsi soluţii funcţionale, pe termen mediu şi lung, pentru decontarea costurilor cu transportul şcolar.

„La iniţiativa premierului, la nivelul Guvernului se va constitui un Comitet interinstituţional de lucru, pentru a genera o soluţie pe termen mediu şi lung, care să ofere o perspectivă stabilă şi funcţională viitorului sistem de decontare a costurilor cu transportul şcolar. În acest sens, obiectivul principal este legat de garantarea dreptului fiecărui elev care solicită asigurarea transportului pentru a merge la şcoală. În baza solicitărilor centralizate prin instituţia de învăţământ, în strânsă corelare cu autorităţile locale, Guvernul va oferi toate fondurile necesare pentru a acoperi aceste costuri”, mai menţionează Guvernul.

În privinţa noilor legi ale educaţiei, reprezentanţii elevilor au menţionat că au transmis deja Ministerului Educaţiei propuneri de îmbunătăţire a funcţionării sistemului de învăţământ şi au deschiderea de a le susţine cu argumente. Premierul şi ministrul Educaţiei şi-au exprimat disponibilitatea de a dialoga cu toţi factorii interesaţi de bunul mers al implementării Proiectului România Educată, mai menţionează sursa citată.

Sursă: agerpress.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea