Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

FOTO: Peste două milioane lei fonduri REGIO pentru modernizarea şcolii din Stremț-Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La sfârşitul anului 2021, elevii Şcolii Gimnaziale din comună Stremţ vor beneficia de o clădire complet modernizata şi de dotări noi pentru cursuri. Acest fapt va fi posibil ca urmare a implementării proiectului finanţat în cadrul Axei Prioritare 10.1 a Programului Operaţional Regional 2014-2020, după semnarea de azi a contractului de finanţare pentru proiectul „Modernizare scoala gimnaziala în satul Stremţ, comună Stremţ, judeţul Alba” de către primarul localităţii, domnul Traian Ştefan Popa şi de domnul Simion Creţu, director general ADR Centru. Valoarea totală a proiectului este de peste 2,3 milioane lei, din care fondurile nerambursabile reprezintă circa 98% din suma cheltuielilor eligibile, adică mai mult de 500.000 euro.

Pentru acest proiect, finanţarea este acordată în cadrul Programului REGIO 2014-2020, pentru investiţii în educaţie şi  formare, pentru dobândirea de competenţe şi învăţare pe tot parcursul vieţii, prin dezvoltarea infrastructurilor de educaţie şi formare, în conformitate cu apelul de proiecte dedicat învăţământului obligatoriu. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creşterea gradului de participare a populaţiei şcolare din învăţământul obligatoriu la un sistem educaţional performant, care să asigure resursele umane necesare unei dezvoltări socio-economice durabile. Pe lângă creşterea accesului, calităţii şi atractivităţii educaţiei, care contribuie astfel la creşterea ratei de participare la diferite niveluri de educaţie, obiectivul specific al acestui proiect include asigurarea unei oferte educaţionale adecvate tuturor copiilor din mediul rural, accesibilă şi de calitate, precum şi asigurarea de şanse şi oportunităţi egale pentru educaţie.

”Primăria Stremţ şi-a asumat, prin strategia locală de dezvoltare, atingerea acestui obiectiv realizând prin investiţia propusă primul pas, respectiv de modernizare a Şcolii gimnaziale din satul Stremţ, care asigură educaţia a unui număr de 177 de elevi. Indirect, proiectul nostru se adresează populaţiei din comună, prin îmbunătăţirea structurii de învăţământ şi a actului didactic, precum şi prin dotarea corespunzătoare a sălilor de clasă. Creşterea nivelului de educaţie al copiilor din comună noastră asigura premisele unei viitoare generaţii de locuitori mai informaţi, mai responsabili în relaţia cu comunitatea locală şi mediul înconjurător, mai implicaţi în viaţa economică şi socială a localităţii”, a declarat domnul primar Traian Ştefan Popa, în momentul semnării acestui contract de finanţare.

Proiectul de „Modernizare scoala gimnaziala în satul Stremţ, comuna Stremţ, judeţul Alba” prevede lucrări de modernizare a clădirii existente a şcolii, unde învaţă aproape 180 de elevi. Se vor realiza lucrări pentru înlocuirea elementelor de şarpanta deteriorate şi înlocuirea şipcilor, inclusiv înlocuirea integrală a sistemului de scurgere a apelor, se vor amenaja rigole de dirijare a apelor provenite din burlane. De asemenea, se vor desface tencuielile interioare şi exterioare deteriorate, dar şi pardoselile existente şi se vor realiza pereţi de compartimentare, astfel încât să rezulte grupuri sanitare noi şi un hol care să deservească accesul. Se vor realiza noi instalaţii electrice, sanitare, termice; noi tencuieli interioare, precum şi un termosistem din polistiren expandat. Investiţia prevede şi dotarea corespunzătoare cu mobilier şi tehnica de calcul a claselor de curs. Bugetul cererii de finanţare este de 2.368.949,14 lei, din care 2.306.000 lei reprezintă finanţarea nerambursabilă acordată de AMPOR, iar lucrările se vor finaliza până la sfârşitul lunii noiembrie 2021.

”Localităţile mici, din mediul rural, au această şansă de a accesa resurse financiare nerambursabile europene pentru îmbunătăţirea bazei materiale în educaţie. Este pentru prima dată când Programul REGIO finanţează investiţii în comună Stremţ din judeţul Alba şi este bine că aceste fonduri degrevează bugetul local, pentru creşterea încrederii cetăţenilor în activitatea administraţiei publice, dar şi pentru îmbunătăţirea interesului elevilor şi părinţilor faţă de studiu”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

[nggallery id=6831]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Lucrări de modernizare la două străzi din comuna Horea: Licitația de aproape 9 milioane de lei, lansată în SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Lucrări de modernizare la două străzi din comuna Horea: Licitația de aproape 9 milioane de lei, lansată în SEAP Primăria comunei Horea a lansat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, proiectul care dorește modernizarea a peste 5 kilometrii de drum. Este vorba despre strada Bisericii și drumul vicinal Horea – Teiu – Preluca. Aproximativ 4,5 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea