Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO| Performanță EXTRAORDINARĂ a unui elev din Alba: A obținut locul I și 100 de puncte la Concursul de geografie TERRA 2023, faza națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

FOTO| Performanță EXTRAORDINARĂ a unui elev din Alba: A obținut locul I și 100 de puncte la Concursul de geografie TERRA 2023, faza națională

Alexandru Goța, elev în clasa a VI-a la Școala Gimnazială ”Vasile Goldiș” din Alba Iulia, a obținut locul I cu punctajul maxim (100 de puncte) la faza națională a Concursului TERRA 2023. 

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Rezultatul excepțional al elevului a fost anunțat atât pe pagina de Facebook a școlii, dar și de mama acestuia, printr-o postare emoționantă în care descrie pasiunea și munca care se află în spatele rezultatului.

”Sunt aproape 13 ani de când nu contenește să mă uimească. Prin gesturi mici, expresii pline de haz, idei năstrușnice sau reacții inedite.

Mă uimesc pasiunile lui, mereu oscilante și extrem de intense. Determinarea pe care o manifestă atunci când își dorește ceva cu ardoare și încăpățânarea specifică atunci când refuză din capul locului o activitate sau o idee.

Săptămâni întregi l-am văzut petrecând timp în aceeași poziție: cocoțat pe niște perne, cu ochii pironiți într-o imensă hartă a Europei. Glumeam, tachinându-l, că-mi place noul lui model de televizor. El era serios și mă chema la “ascultat”. Cu un zâmbet ștrengăresc mă provoca să-i indic câmpii, munți, strâmtori și peninsule. Totul se lăsa cu un “vai, mami, ești dezastru”.

Aspect cât se poate de real, în mod evident, eu și geografia fiind două chestiuni total incompatibile. Mă pierd în județul natal, folosesc GPS-ul cu sființenie chiar la o simplă deplasare în localitate iar numele de străzi sau indicațiile de “stânga-dreapta” îmi sunt o dulce chineză creierului repetent la materia orientării în spațiu.

În mod cert răspunsurile mele la provocările copilului s-au finalizat cu amuzamentul lui și rușinea mea asumată. Limba oficială a statului Vatican e latina nu italiana, retroromana e un dialect de limbi nu un stil de modă, România e printre primele țări la potențial hidroenergetic nu la cerșetorie, maquis și garriga sunt vegetație nu păsări, Mazurienele sunt niște lacuri, nu fecioare grecești, Banana Aurie e un megalopolis nu un fruct bine copt, Boemia e un podiș nu o stare generală a sufletului meu iar Kiruna e o zona industrială din Suedia, nu o bere rece de la frigider.

În fiecare zi din ultimele săptămâni l-am auzit repetând insistent cuvinte ciudate care mă faceau să mă întreb unde am pus termometrul. Nijni Novgorod, Țimleansk, Krivoi Rog, Krusk, Peciora, Rin Ruhr, Duisburg sunt câteva din chinezismele care mi-au marcat acustica ultimelor zile. Manuale, culegeri, caiete, hărți și fișe, câte una sau toate împreună și-au făcut pe rând turul casei, sălășluind mândre pe mașina de spălat în baie, masa de bucătărie, covorul din living sau așternutul din dormitor.

“Alex, dacă mai văd o hartă aruncată în casă ți-o dau de cap”.
– în cap, mami, să intre bine.

Și-au intrat. Toate numele, hărțile și coordonatele. Toate noțiunile spre care eu nu am nici o înclinație și pe care nu aș putea niciodată să le țin minte.

A ieșit un rezultat frumos, un copil fericit și o mamă mândră. Mândră pentru tot ceea ce e și eu nu sunt. Pentru tot ce știe și eu nu. Pentru toată încăpățânarea lui în lucruri care mie nu-mi plac. Pentru toate revoltele lui nefondate și insistențele lui aberante. Pentru că tot ceea ce e el acum, cu puțin luciu din partea unui părinte iubitor, bunic înțelept, profesor dedicat sau model pozitiv, îl va șlefui într-un Cineva bun lumii ăsteia. Și ideal lumii mele.

Mulțumesc copilaș. Că mă uimești mereu! ”, a scris Cătălina Goța pe Facebook.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Ce trebuie să faci cu lumânarea de la slujba de Înviere?

Ziarul Unirea

Publicat

în

4Ce trebuie să faci cu lumânarea de la slujba de Înviere? În fiecare an, la Paştele ortodox credincioşii se bucură de minunea Luminii Sfinte – un eveniment miraculos ce se petrece în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paştelui. Citeşte şi: Urari de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea