Ştirea zilei
FOTO: O tânără originară din Alba călătorește în regiunea Amazonului, descoperind colţuri misterioase ale junglei și trăind în comunități indigene
De mai bine de zece ani, Luminiţa Cuna călătorește în regiunea Amazonului – în Ecuador, Peru, Bolivia, Columbia și Brazilia – descoperind colţuri misterioase ale junglei și trăind în comunități indigene.
Adunând numeroase poveşti, Luminiţa a început să le publice întâi sub formă de articole şi intrări de blog, în publicaţii româneşti şi americane. Când a simţit că istoriile adunate sunt mărturii importante ale unei lumi ascunse, prea puţin cunoscute, în pericol, s-a născut cartea ”Desculţă prin Amazon”.
Este prima carte a autoarei, în care cititorul descoperă pădurile tropicale sud-americane prin ochii şi experienţele unei clujence, cu rădăcini adânc înfipte în Cetatea Cugirului, care a pătruns din ce în ce mai adânc în mijlocul şi în tainele Amazonului şi ale oamenilor care locuiesc acolo. Din pasiune pentru Amazon, din dorinţa de a păstra acea pădure și de a-i proteja pe locuitorii ei, Luminiţa a fondat organizația Maloca Communities, o organizație care sprijină la nivel local comunitățile indigene pe care le-a vizitat și desfășoară campanii de conştientizare a publicului.
Este producătorul documentarului ”Ome: poveşti dintr-o lume care dispare” despre huaoranii din Yasuni, care deja a câştigat premii internaţionale. Când nu cutreieră păduri tropicale, Luminiţa gestionează proiecte IT la New York şi predă online un curs despre impactul schimbărilor climatice. Luminița a absolvit Mount Holyoke College din SUA cu licență în Economie Internațională și Literatură Franceză și deține un Master of Science în Dezvoltare Durabilă, cu specializare pe Managementul Mediului de la University of London. Are un certificat de jurnalism de la New York University.
Spre finele acestei luni, în 21 decembrie, Luminița se va întoarce spre rădăcini, în Cugir, unde își va lansa această carte. ”Bunicul Luminiței Cuna a fost profesor de matematică în Cugir, iar bunica sa a fost învățătoare, amândoi luminând generații întregi de elevi din Cugir. Stela Ciuci, mama Luminiței, este doctor în fizică, a lucrat la Institutul de Fizică Atomică. Acum locuiește în Cluj – Napoca. Luminița a emigrat în SUA. Străbunicul Luminiței a fost ultimul primar liberal al Cugirului, dl. Muntean, înainte de comuniști”, ne-a povestit prof. Rodica Florea, din cadrul Biroului de Relații Publice a Primăriei Cugir.
Volumul ”Desculţă în Amazon” ne invită la o aventură fantastică prin care descoperim jungla amazoniană, aflăm cum este viața în vasta pădure tropicală, întâlnim șamani și jaguari, ne mirăm și ne inspirăm alături de curajoasa autoare. Luminița este o călătoare înzestrată cu darul scrisului, povestea ei este o provocare la a urma căi nebătătorite, un îndemn pentru conservare și vocea rar auzită a civilizațiilor departe de civilizație.
În urmă cu peste zece ani, Luminița Cuna a luat drumul junglei mânată de o pasiune pentru Amazon şi curiozitate față de viaţa băştinaşilor care locuiesc acolo. A trăit în comunități indigene care au inițiat-o în tainele celei mai mari păduri tropicale de pe planetă şi a supraviețuirii în sălbăticie.
”Desculţă prin Amazon” s-a născut din dorinţa autoarei de a împărtăși cu publicul de acasă poveștile unice trăite de ea într-o lume tainică, prea puțin accesibilă. Pe de altă parte, în urma prieteniilor legate cu indigenii, Luminiţa a devenit, la cererea lor, povestitorul realităţii întâlnite.
“M-am integrat destul de ușor în aceste comunități în primul rând pentru că am lăsat acasă toate prejudecățile despre cum ar trebui să fie popoarele indigene. Doar așa i-am putut vedea cu adevărat pe acești oameni, și nu prin vălul adeseori opac al culturii noastre vestice. M-a impresionat capacitatea de adaptare a acestor oameni la un mediu natural așa de ostil și darnic în același timp.
M-a impresionat ușurința cu care au adoptat anumite elemente ale lumii moderne, în timp ce fac eforturi să își păstreze tradiţiile şi cultura. Ei sunt conștienți de marginalizarea lor, de lipsa noastră de informare sau de înțelegere despre problemele lor, de aceea, mi-au spus în numeroase rânduri: «Luminiţa, povesteşte despre noi când te întorci acolo în lumea ta. Spune-le cum trăim noi aici, căci lumea de afară trebuie să știe de existenţa noastră. Spune-le despre tradiţiile, dansurile noastre, cântecele şi spiritualitatea noastră. Spune-le despre pădurea noastră!».
De fiecare dată când mă întorceam dintr-o călătorie mă frământa o întrebare: ce pot eu să fac ca să protejez Amazonul și pe oamenii aceștia? O întrebare prea cuprinzătoare pentru o singură persoană. Cred că un prim pas în a proteja – și pădurea și oamenii ei – este informarea publicului, ceea ce sper să fac prin această carte”.

Ştirea zilei
LIVE VIDEO| Final spectaculos în cea de-a doua seară a Festivalului Roman Apulum: Lupte de gladiatori și paradă cu torțe în Cetatea Alba Carolina
Final spectaculos în cea de-a doua seară a Festivalului Roman Apulum: Lupte de gladiatori și paradă cu torțe în Cetatea Alba Carolina
Sâmbătă seara, finalul celei de-a doua zi a Festivalului Roman Apulum de la Alba Iulia a pus în scenă o luptă impresionantă de gladiatori și o paradă spectaculoasă, dacii, romanii, gladiatorii, meșteșugarii și nimfele, mărșăluind cu torțe în mână, prin Cetatea Alba Carolina, spre deliciul spectatorilor prezenți.
Aceștia au pornit în defilare de la taberele de pe platoul Strada Militari, spre Obelisc și apoi spre Poarta a III-a a Cetății, fiind aplaudați și admirați de sutele de albaiulieni și turiști aflați pe pietonala Mihai Viteazul.
Festivalul Roman Apulum de la Alba Iulia continuă, duminică, după următorul program:
10.30 – 18.00 Tabăra antică – ateliere militare și meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Olărit, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Mozaic, Pictură, Gastronomie Antică, Medicină Antică, Machete, Scriptoria, Inscripții în piatră, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori; Tir cu arcul)
Platou strada Militari – tabăra romană
Curtea Palatului Copiilor – tabăra dacilor și aliaților lor
11.00 – 12.00 Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum
Pornire de la Muzeul Principia
11.30-12.30 – Competiție sportivă/pentatlon antic
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
18.30 – 19.00 Târg de sclavi
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
19.00-19.30 – Demonstrații comune de tehnică militară ale trupelor participante: Legiunile romane • Războinicii barbari
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
19.30-20.00 – Mare confruntare
Esplanada Catedralei Romano-Catolice
Ştirea zilei
VIDEO| Coiful purtat de Amza Pellea în filmul „Dacii”, în centrul atenției la Festivalul Roman Apulum 2022: Povestea lui, legată de marele actor
Coiful purtat de Amza Pellea în filmul „Dacii”, în centrul atenției la Festivalul Roman Apulum 2022: Povestea lui, legată de marele actor
Coiful purtat de Decebal, jucat de Amza Pellea, în filmul „Dacii” din 1966, a fost prezentat astăzi, în cea de-a doua zi a Festivalului Roman Apulum.
Povestea sa este legată mai mult de marele Amza decât de istorie, filmul suferind la capitolul corectitudine istorică, unul din exemple fiind chiar folosirea coifului de față, replică după celebrul coif de la Coțofenești. În realitate Decebal n-ar fi avut cum să poarte coiful, acesta fiind datat cu cel puțin 400 de ani înaintea epocii sale și fiind folosit la ceremoni, nu pe câmpul de luptă.
„Avem aici replica coifului descoperit la Coțofenești, originalul fiind de aur și mult mai vechi decât perioada războaielor daco-romane. Acesta avea calota rotunjită, fiind descoperit fără calotă și a fost reprodus în genul acesta pentru filmul „Dacii”, unde a fost purtat de personajul Decebal, interpretat de Amza Pelea. După filmări a rămas în Muzeul Național al Unirii, iar noi îl purtăm la evenimente, la festivaluri.
Povestea lui este legată de aura marelui Amza Pelea care îl învăluie. Coifurile de genul acesta, mai sunt două trei de argint descoperite, cu ochii aceștia apotropaici, care sunt cu datate cu 4-500 de ani înainte de Hristos, sunt de ceremonie nu pentru luptă”, a spus Marian Onacă pentru ziarulunirea.ro
Ştirea zilei
David Popovici, cel mai rapid înotător din lume: RECORD MONDIAL și medalie de aur în proba de 100 de metri liber la Campionatul European de natație
David Popovici, cel mai rapid înotător din lume: RECORD MONDIAL și medalie de aur în proba de 100 de metri liber la Campionatul European de natație
David Popovici scrie istorie la Campionatelor European de nataţie pentru seniori, de la Roma. Acesta a reușit să câștige medalia aur și să bată recordul mondial în finala probei de 100 de metri liber.
Fantasticul sportiv român a bătut recordul mondial cu 12 sutimi, având un timp de 46.86. Pe locul doi s-a clasat sportivul maghiar, Kristof Milak, iar pe 3, Alessandro Miressi.
Recordul mondial pentru proba de 100 de metri liber fusese stabilit tot la Roma și datează din 2009. Brazilianul Cesar Cielo Filho (35 de ani) a reușit atunci să scoată un timp de 46.91.Sportivul nostru s-a calificat în finală cu timpul de 46.98, un nou record european. Precedentul îi aparținea lui Kliment Kolesnikov, care a înregistrat un 47.11 secunde la Jocurile Olimpice de la Tokyo, anul trecut.
David Popovici a fost extrem de aproape să bată și recordul mondial la seniori, însă i-au lipsit doar 7 sutimi! Recordul mondial pentru proba de 100 de metri liber a fost stabilit tot la Roma și datează din 2009. Brazilianul Cesar Cielo Filho (35 de ani) a reușit atunci să scoată un timp de 46.91.
La scurt timp după ce Popovici s-a apropiat la doar 7 sutimi de recordul său, Cielo i-a transmis un mesaj de încurajare românului pe contul personal de Instagram.
David Popovici a devenit al 4-lea cel mai rapid om din istorie la 100 m liber, după legendarii Cesar Cielo, Alain Bernard și Caleb Dressel. Primii doi au obținut timpii respectivi pe vremea când costumele poliuretane erau permise în natație. Așadar, David Popovici este al doilea cel mai rapid înotător din istorie în era costumelor textile.
David Popovici scrie istorie: e cel mai tânăr înotător care coboară sub 47 de secunde la 100 m liber
Odată cu recordul european stabilit vineri, în semifinale, David Popovici a devenit, la 17 ani, cel mai tânăr sportiv care a coborât sub 47 de secunde la 100 de metri liber.
Cesar Cielo avea 22 de ani, Alain Bernard avea 25 de ani, iar Caeleb Dressel avea 22 de ani când au reușit acest lucru.
De asemenea timpul scos în semifinale de David Popovici (46.98) reprezintă un nou record mondial al juniorilor. Sportivul legitimat la CS Dinamo și-a bătut practic propriul record, 47.13 secunde, stabilit la Campionatele Mondiale de la Budapesta.
David Popovici va mai concura la Roma la 200 m liber, 400 m liber şi ştafetă 4×100 m liber.
România este reprezentată la Europene de o delegaţie de 11 sportivi, în frunte cu David Popovici, dublu campion mondial. Sportivii români vor participa în probele de înot, sărituri în apă şi sărituri de la mare înălţime.
Sursa: digisport.eo
-
Sănătatea și naturăacum 18 ore
Este mai important CUM și CÂND BEM APA decât CÂTĂ APĂ BEM. Cele mai bune 5 momente ale zilei în care să bei apă
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
13 august: Ziua internaţională a stângacilor. Un fascinant aspect al diversităţii umane
-
Ştirea zileiacum 13 ore
VIDEO| Prima stație de încărcare a autovehiculelor electrice, inaugurată la Alba Iulia: Cine va plăti curentul și care sunt planurile de viitor
-
Ştirea zileiacum 15 ore
13 august 2022, COVID-19 în Alba. 91 de noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
-
Ştirea zileiacum 8 ore
Bărbat din Alba, bătut crunt și dat cu capul de pereți de cel care îi datora bani: Ce pedeapsă a primit agresorul
-
Ştirea zileiacum 14 ore
VIDEO| Moment inedit la Festivalul Roman Apulum 2022: Președintele CJ, Ion Dumitrel și primarul Gabriel Pleșa, concurs de tir cu arcul
-
Ştirea zileiacum 16 ore
LIVE VIDEO| Ceremonia oficială de deschidere a Festivalului Roman Apulum 2022: Parada legionarilor romani și a războinicilor daci
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
ASTĂZI: A doua zi a Festivalului Roman Apulum 2022. Lupte de gladiatori, dansuri antice, paradă cu torțe. PROGRAMUL zilei de sâmbătă