Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| O școală din Alba, exemplu că se poate. Spațiu relaxant de citit, scări matematice, săli de clasă primitoare, totul realizat cu suflet

Publicat

în

O școală din Alba, exemplu că se poate. Spațiu relaxant de citit, scări matematice, săli de clasă primitoare, totul realizat cu suflet

De multe ori auzim elevii şi cadrele didactice rostind sintagma „şcoala mea”, însă la Abrud cuvintele acestea sunt rostite din suflet și întelese de elevii, profesorii și părinții care s-au implicat pentru a face dintr-o unitate de învățământ, o adevărată comunitate, în care fiecare simte că a contribuit cu ceva.

Școala Gimnazială „Avram Iancu” din orașul Abrud a devenit un loc unde elevii vin cu drag la ore, în sălile de clasă calde și primitoare și în locul unde părerile lor sunt luate în considerare și se simt implicați în toate schimbările care s-au petrecut în ultima vreme în școala lor.

CITEȘTE ȘI: Structura ANULUI ȘCOLAR 2021-2022. Când începe școala și când au elevii vacanță

Scările gri și banale din beton s-au transformat în pete de culoare din care elevii învață operațiile matematice, băile, altădată vechi atrag copiii prin mesajele motivante scrise deasupra oglinzilor, iar sălile de clasă au fost gândite pentru a ieși puțin din acel sistem rigid cu care eram cu toții obișnuiți.

Electrica Furnizare Discount

Biblioteca a fost mutată într-o fostă sala de clasă renovată și a devenit un loc modern și primitor, cu un spațiu pentru citit atrăgător, ca un pat suprapus, realizat cu materiale donate și construit de un angajat al școlii. „Pentru a-i atrage către cărți, le-am lansat provocarea „citește-i cinci minute directorului”. Veneau copiii de ciclul primar, la mine la ușă și ii recompensam cu semne de carte”, spune directoarea școlii.

CITEȘTE ȘI: Începutul anului școlar 2021-2022: LUNI, copiii se vor întoarce în bănci. CALENDARUL vacanțelor pentru elevi

Nu a fost uitată nici curtea unității de învățământ, care a fost și ea transformată cu ajutorul părinților și al elevilor. Centrala termică învechită a devenit o „pânză” pe care elevii și-au arătat talentul artistic, care poate fi admirat de trecători, printr-un gard din creioane colorate. „Îmi doream o stare de bine în școală, văzusem pe internet o casă părăsită cu o pictură foarte interesantă și așa mi-a venit ideea renovării centralei termice”, explică directoarea Georgeta Stan.

Un bazin metalic, situat în curte și care nu putea fi mutat din acel loc a devenit un spațiu de recreere pentru cei mici.

Vechile table negre, înlocuite în sălile de clasă cu whiteboarduri, au fost mutate acum în curtea școlii, pentru ca profesorii și elevii să scrie câte un citat deosebit sau care le-a rămas în minte sau care reprezintă starea lor de spirit. De asemenea ele sunt folosite în pauze pentru a oferi elevilor creativi posibilitatea de a-și petrece pauza într-un mod plăcut.

„Totul a fost realizat cu bani mai puțini și multă muncă, ne-am încadrat în bugetul primit de la primărie și am avut ajutorul părinților și al elevilor, adică sponsorizări, voluntariat și bunăvoință. Elevii în special m-au impresionat prin implicarea lor și, după ce am început cu o mână de voluntari, rând pe rând au venit tot mai multe clase care au dorit să se implice”, a spus Georgeta Stan, directoarea Școlii Gimnaziale „Avram Iancu”.

Noua față a școlii din Abrud este dovada vie a faptului ca dacă sunt uniți, cadre didactice, parinți, elevi și administrația locală, se pot face lucruri bune.

Publicitate

Ştirea zilei

„Antreprenor” de mic: Un minor din Ighiu a sustras o sumă de bani din incinta unei benzinării din Șard

Publicat

în

„Antreprenor” de mic: Un minor din Ighiu a sustras o sumă de bani din incinta unei benzinării din Șard

Un minor din comuna Ighiu este cercetat pentru furt. A sustras o sumă de bani din incinta unei stații de carburanți.

În noaptea de 18/19 septembrie 2021, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos au fost sesizați de către reprezentantul unei stații de carburanți de pe raza localității Șard, cu privire la faptul că, din interiorul stației, a fost sustrasă o sumă de bani.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au identificat un minor de 17 ani, din comuna Ighiu, care ar fi profitat de faptul că ușa de acces, în zona administrativă a stației, a fost lăsată neasigurată și ar fi sustras suma de 300 de lei.

Electrica Furnizare Discount

Prejudiciul a fost recuperat integral și restituit reclamantului.

Față de minor, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.

·

Citește mai mult

Ştirea zilei

Arafat cere menținerea școlilor deschise indiferent de rata de infectare: „sistemul de predare online nu este eficient / nu avem garanția că anul viitor pandemia se va încheia”

Publicat

în

Arafat cere menținerea școlilor deschise indiferent de rata de infectare: „sistemul de predare online nu este eficient / nu avem garanția că anul viitor pandemia se va încheia”

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful DSU, a declarat că nu există nicio garanție că pandemia se va termina anul viitor. Acesta a cerut ca școlile din țară să fie ținute deschise pentru că sistemul de predare online nu este unul eficient.

Dacă continuam, pentru că am trecut printr-o perioadă în care școlile au fost închise, școlile au fost pe online, copii ba făceau, ba nu făcea, în online, dacă mai trece încă un an, și fără pregătire, și fără școală, și cu soluții care putem să le evităm până la o limită – că risc zero am zis că nu există, întotdeauna asumăm unele riscuri – dacă mergem pe risc zero să stea copilul acasă eu nu vă garantez că va sta acasă, s-ar putea să fie pe stradă, cu colegii lui cu prietenii lui, să fie la mall, să fie în altă parte, dar nu în școală.

Electrica Furnizare Discount

Așa că sunt soluții care se iau pentru reducerea riscului, care nu poate fi redus la zero niciodată, dar în același timp trebuie să pun în balanță și Educația. Dacă Educația o opresc complet al doilea an, intrăm pe online și pe soluții care nu sunt perfecte și care încă trebuie perfectate pentru viitor, și vin și spun că nu începem școala și iarăși întârziem, s-ar putea, pe această logică, nici anul viitor să nu avem școală, pentru că pandemia nimeni nu are garanția că se termină anul viitor, ce variantă apare ce variantă nu. Noi am vorbit pentru găsirea unor soluții de conviețuire și azi, acestea includ vaccinarea, respectarea regulilor și toate celelalte” a spus Raed Arafat.

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Două eleve, din Alba Iulia, au lansat prima carte cu autori din ciclul primar. Cine sunt Miu și Miau, personajele principale

Publicat

în

FOTO| Două eleve, din Alba Iulia, au lansat prima carte cu autori din ciclul primar. Cine sunt Miu și Miau, personajele principale

Premieră pentru Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” din Alba Iulia : Nadia Sava și Elina Antonia Sicoe au lansat prima carte scrisă de elevi din ciclul primar

„Miu și Miau în aventură”, cartea scrisă de școlărițele Nadia Sava și Elina Antonia Sicoe, eleve în clasa a IV-a C, a fost lansată vineri în prezența colegilor, a învățătoarei Loreta Aftenie și a directorului unității școlare, prof. Daniel Boian.

”Totul a început acum trei ani, când eu aveam două pisici, una dintre ele fiind siameză. După ce într-o zi Elina a venit să-mi vadă pisicile, a început să mă strige Miu, iar eu am intrat în jocul ei și i-am spus Miau”, spune Nadia. Elina continuă: ”după un an, când eram pe clasa a doua, eu și Nadia am creat cele două personaje și am început să lucrăm la cartea pe care, după o muncă îndelungată, am reușit s-o finalizăm”.

Electrica Furnizare Discount

În cadrul evenimentului, cele două tinere autoare au citit pasaje din carte, iar la final, în aplauzele audienței, au primit flori. Toți cei prezenți la lansare au primit cărți cu autograful autoarelor, alte două cărți fiind oferite bibliotecii școlii. Prezentă la eveniment, bibliotecara Monica Grozav a avut cuvinte frumoase despre cele două eleve: ”Le cunosc pe Nadia și Elina de la începutul ciclului primar. Mereu au venit la bibliotecă să împrumute cărți pentru a citi. La un moment dat, chiar mi-au spus că vor să devină scriitoare și nu m-am îndoit nicio clipă de intenția lor care, iată, s-a materializat. Ele sunt nu doar modele și sursă de inspirație pentru restul elevilor, ci și primele din istoria școlii noastre care scriu o carte fiind eleve la ciclul primar, celelalte cărți lansate aparținând unor elevi de gimnaziu.”

Nadia și Elina se cunosc de la grădiniță și sunt prietene nedespărțite, sau BFF cum se spune acum . Cartea lor prezintă aventurile a două pisici, iar naivitatea personajelor și întâmplărilor prin care acestea trec este expresia imaginației a doi copii cărora le place școala, le place să citească și mai ales le place să se joace. Pe lângă scris, Nadia e pasionată de desen și editare video, iar Elinei îi place să deseneze și să danseze. Cartea are 44 de pagini, este structurată în 10 capitole și conține un număr de 40 de ilustrații realizate chiar de autoare. Designul cărții și concepția coperții principale au fost realizate de Impact Design, iar tiparul de Tipo-Rex Service.

Contact autoare: [email protected]

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare