Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| O fotografie colorizată cu Avram Iancu face FURORI pe Internet: „Crăișorul Munților” în culori a strâns sute de reacții pozitive pe o pagină online

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O fotografie colorizată cu Avram Iancu face FURORI pe Internet: „Crăișorul Munților” în culori a strâns sute de reacții pozitive pe o pagină online

O fotografie colorizată care îl înfățișează pe Avram Iancu, Crăișorul Munților, a strâns aproape două mii de reacții din partea internauților, pe o pagină dedicată imaginilor istorice, de pe Facebook.

Astfel, încă din cursul lunii trecute, poza, care a prins viață grație unor artiști iscusiți, a reușit să acumuleze aproape 2000 de reacții pozitive din partea pasionaților de istorie, pe pagina „Istorie în culori”.

Avram Iancu, născut în 1824 în comuna Vidra de Sus (în prezent comuna Avram Iancu), este cel de-al doilea copil al lui Alisandru Iancu și al Mariei Gligor. Clasele primare le-a făcut în satul său natal, iar apoi a continuat școala în comuna Câmpeni și Zlatna. În anul 1844 se înscrie la Facultatea de Drept la Cluj Napoca.

A profesat pentru o scurtă perioadă pe diferite funcții administrative, urmând ca în cursul anului 1848 să își abandoneze cariera de jurist și să se alăture manifestațiilor revoluționare. Întors în Munții Apuseni în primăvara anului 1848, Avram Iancu, împreună cu mulțimi de tineri, au mers la Blaj pe Câmpia Libertății unde s-au alăturat liderilor revoluționari într-o adunare națională, acest eveniment reprezentând pretextul unei revoluții.

CITEȘTE ȘI: S-A VÂNDUT fotografia originală a lui Avram Iancu: Suma uriașă pentru care a fost cumpărată, la licitație

Avram Iancu a avut un rol însemnat în tumultul acestor evenimente, fiind unul dintre conducătorii românilor din Transilvania. În vara lui 1849, armata maghiară a fost înfrântă de armatele țariste și habsburgice, iar oamenii lui Avram Iancu au fost nevoiți să depună armele.

Avram Iancu a fost căutat timp de mai bine de 3 ani, fiind prins în 1852 și dus la Alba Iulia, unde a fost închis. După câteva luni a fost achitat și eliberat, fiind nevoit să se retragă în munți, între moți, unde va rămâne până la moartea sa, trăind o viață în condiții precare. În ziua de 10 septembrie 1872 a fost găsit decedat la Baia de Criș, fiind înmormântat în satul Țebea.

În urmă cu o lună, o fotografie originală cu Avram Iancu a fost vândută în cadrul unei licitații, contra sumei de 7500 de euro.

Colecționarii și iubitorii de istorie au avut privilegiul de a descoperi o serie de documente cu o valoare istorică extraordinară, iar în centrul atenției s-a aflat copia oficială a Convenției de la Paris (1858), piatra de temelie a formării statului român modern, filă de istorie cu o valoare istorică extraordinară care nu s-a aflat, de-a lungul timpului, în posesia statului român.

Foto: Facebook – „Istorie în culori”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Opt ani și cinci luni de închisoare pentru un tânăr acuzat de trafic de cocaină, prins în flagrant de către polițiștii de la BCCO Alba Iulia

Unirea Ziarul

Publicat

în

Opt ani și cinci luni de închisoare pentru un tânăr acuzat de trafic de cocaină, prins în flagrant de către polițiștii de la BCCO Alba Iulia Sentință definitivă la Curtea de Apel Alba Iulia pentru un tânăr care a fost judecat pentru trafic de droguri de mare risc, trafic internațional de droguri de mare risc, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea