Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO| O fotografie colorizată cu Avram Iancu face FURORI pe Internet: „Crăișorul Munților” în culori a strâns sute de reacții pozitive pe o pagină online

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

O fotografie colorizată cu Avram Iancu face FURORI pe Internet: „Crăișorul Munților” în culori a strâns sute de reacții pozitive pe o pagină online

O fotografie colorizată care îl înfățișează pe Avram Iancu, Crăișorul Munților, a strâns aproape două mii de reacții din partea internauților, pe o pagină dedicată imaginilor istorice, de pe Facebook.

Astfel, încă din cursul lunii trecute, poza, care a prins viață grație unor artiști iscusiți, a reușit să acumuleze aproape 2000 de reacții pozitive din partea pasionaților de istorie, pe pagina „Istorie în culori”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Avram Iancu, născut în 1824 în comuna Vidra de Sus (în prezent comuna Avram Iancu), este cel de-al doilea copil al lui Alisandru Iancu și al Mariei Gligor. Clasele primare le-a făcut în satul său natal, iar apoi a continuat școala în comuna Câmpeni și Zlatna. În anul 1844 se înscrie la Facultatea de Drept la Cluj Napoca.

A profesat pentru o scurtă perioadă pe diferite funcții administrative, urmând ca în cursul anului 1848 să își abandoneze cariera de jurist și să se alăture manifestațiilor revoluționare. Întors în Munții Apuseni în primăvara anului 1848, Avram Iancu, împreună cu mulțimi de tineri, au mers la Blaj pe Câmpia Libertății unde s-au alăturat liderilor revoluționari într-o adunare națională, acest eveniment reprezentând pretextul unei revoluții.

CITEȘTE ȘI: S-A VÂNDUT fotografia originală a lui Avram Iancu: Suma uriașă pentru care a fost cumpărată, la licitație

Avram Iancu a avut un rol însemnat în tumultul acestor evenimente, fiind unul dintre conducătorii românilor din Transilvania. În vara lui 1849, armata maghiară a fost înfrântă de armatele țariste și habsburgice, iar oamenii lui Avram Iancu au fost nevoiți să depună armele.

Avram Iancu a fost căutat timp de mai bine de 3 ani, fiind prins în 1852 și dus la Alba Iulia, unde a fost închis. După câteva luni a fost achitat și eliberat, fiind nevoit să se retragă în munți, între moți, unde va rămâne până la moartea sa, trăind o viață în condiții precare. În ziua de 10 septembrie 1872 a fost găsit decedat la Baia de Criș, fiind înmormântat în satul Țebea.

În urmă cu o lună, o fotografie originală cu Avram Iancu a fost vândută în cadrul unei licitații, contra sumei de 7500 de euro.

Colecționarii și iubitorii de istorie au avut privilegiul de a descoperi o serie de documente cu o valoare istorică extraordinară, iar în centrul atenției s-a aflat copia oficială a Convenției de la Paris (1858), piatra de temelie a formării statului român modern, filă de istorie cu o valoare istorică extraordinară care nu s-a aflat, de-a lungul timpului, în posesia statului român.

Foto: Facebook – „Istorie în culori”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Campionatele Naţionale de şah rapid şi blitz pe echipe de la Sebeş din această săptămână s-au încheiat: Care au fost rezultatele

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Campionatele Naţionale de şah rapid şi blitz pe echipe de la Sebeş din această săptămână s-au încheiat: Care au fost rezultatele

La capătul a două zile de întreceri pline de suspans, s-au încheiat Campionatele Naţional de şah rapid şi blitz găzduite în condiţii excelente de sala de evenimente a Hotelului Leul de Aur din Sebeş. Competiţiile au făcut parte din Festivalului Internaţional al României la Şah organizat de Federaţia Română de Şah în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba.

Atât competiţia open cât şi cea feminină au fost dominate cu autoritate de echipele CSU ASE Superbet Bucureşti, un club care în acest an s-a impus în majoritatea întrecerilor interne şi a obţinut clasări foarte bune şi în Cupa Cluburilor Europene.

Elit - Gustul Desăvârșit

Avându-i în componenţă pe Constantin Lupulescu, Vlad Jianu, Mircea Pârligras şi David Gavrilescu, practic în proporţie de 80% echipa olimpică a României, şi condusă de marele maestru internaţional Tiberiu Georgescu, CSU ASE Superbet a reuşit câte 7 victorii şi un meci egal atât în turneul de şah rapid, cât şi în cel de blitz, impunându-se fără probleme în ambele turnee.

La feminin, CSU ASE Superbet Bucureşti condusă de Andrada Popa le-a avut în componenţă pe Irina Bulmaga, Elena Cosma şi Alessia Ciolacu, toate trei componente ale echipei olimpice a României, reuşind să câştige toate meciurile jucate în competiţiile de şah rapid şi blitz.
Iată medaliatele competiţiilor:

Şah rapid – open
1.CSU ASE Superbet Bucureşti
2.ACS Arnia Chess IT Bucureşti
3.CS Universitatea de Vest Timişoara

Şah rapid – feminin
1.CSU ASE Superbet Bucureşti
2. CSM Bucureşti
3.ACS Arnia Chess IT Bucureşti

Blitz – open
1.CSU ASE Superbet Bucureşti
2.Sparta Techirghiol
3.CS Universitatea de Vest Timişoara

Blitz – feminin
1.CSU ASE Superbet Bucureşti
2.CSM Bucureşti
3.ACS Arnia Chess IT Bucureşti

Trofeele au fost înmânate participanţilor de doamna Gabriela Konzelman, director general al Hotelului Leul de Aur din Sebeş, care a fost extrem de implicată în organizarea acestui eveniment în cele mai bune condiţii.
În această companie extrem de puternică, CSM Unirea Alba Iulia, care în acest an a promovat în Divizia A, a avut o evoluţie onorantă terminând pe locul 9 din 20 de echipe participante în ambele competiţii, de şah rapid şi blitz.

În mare formă, liderul echipei Mihnea Costachi a tras echipa după el, realizând 6 puncte din 8 partide (câte 4 victorii şi 4 remize) în ambele probe.

O evoluţie bună a avut şi George Ileană, 4,5 puncte la şah rapid, respectiv 5 puncte la blitz. De remarcat şi evoluţia excelentă în proba de blitz a lui Andrei Negrean, campionul mondial şi european en titre la blitz la categoria copii sub 10 ani. Foarte talentatul junior român al cărui tată este din Cugir a fost împrumutat de clubul albaiulian pentru acest campionat şi a obţinut 3,5 puncte din 6 partide, victoria sa împotriva maestrului internaţional Gabriel Grecescu fiind decisivă în victoria cu 2,5-1,5 a CSM Unirea Alba Iulia împotriva ACS Arnia Chess IT Bucureşti, una dintre cele mai mari surprize ale campionatului.

De altfel CSM Unirea Alba Iulia a pierdut la Sebeş doar împotriva unor echipe de calibru, care joacă în Superliga Naţională pe echipe, CSU ASE Superbet Bucureşti, Sparta Techirghiol, CS Universitatea de Vest Timişoara şi Vados Arad.

O surpiză foarte plăcută a fost evoluţia echipei a 3-a a clubului albaiulian, formată din juniorii Răzvan Burja-Udrea, Alexandru Simina, Andrei Simina şi Maia Macarie, care a reuşit să se claseze pe locul 17 în competiţia de şah rapid şi pe un excelent loc 14 în competiţia de blitz, în care a câştigat 3 meciuri şi a încheiat unul la egalitate, împotriva unor adversari mult mai experimentaţi. Felicitări celor 4 juniori ai CSM Unirea Alba Iulia şi antrenorilor lor Mihnea Costachi şi David Cordea!

De notat şi evoluţia foarte bună în proba de blitz a CSO Metalurgistul Cugir, care s-a clasat pe locul 11.

De luni Festivalul Internaţional al României la Şah se va muta la Hotelul Transilvania din Alba Iulia pentru Finala Grand Prix România, turneu la care participă 16 dintre cei mai buni şahişti români ai momentului. Cu siguranţă favoritul publicului va fi albaiulianul Mihnea Costachi, ale cărui rezultate obţinute în acest weekend la Sebeş ne dau speranţe pentru o clasare foarte bună a acestuia în finala circuitului Grand Prix România 2022. Meciurile de luni şi marţi vor începe la orele 9.30 şi 16.00, publicul putând asista live atât la partide, cât şi la comentariile oferite de mari maeştri şi maeştri internaţionali.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

”Taxa pe soare”, o ordonanță emisă de Guvern: Oamenii vor fi taxați pentru energia solară produsă de ei, consumată tot de ei

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

”Taxa pe soare”, o ordonanță emisă de Guvern: Oamenii vor fi taxați pentru energia solară produsă de ei, consumată tot de ei

Reprezentanții USR semnalează că Guvernul PSD-PNL a introdus o nouă taxă prin OUG, în plină criză energetică,„taxa pe soare”. Ordonanța a fost emisă chiar înaintea vacanței de Ziua Națională, „noaptea ca hoții”, transmite USR.

Taxa pe soare vizează cetățenii și firmele care au investit în panouri fotovoltaice, produc curent și îl consumă în propria gospodărie sau firmă. Conform noii Ordonanțe, Cetățenii și firmele vor fi obligați de stat să monteze contoare speciale, diferite de contoarele legate la rețelele naționale de energie, doar pentru a putea fi taxați pentru energia produsă de ei, consumată tot de ei.

Elit - Gustul Desăvârșit

„România este un stat european care dorește să treacă pe energie verde cât mai mult posibil. Primim și o grămadă de bani europeni pentru asta, pe care PSD și PNL nu sunt în stare să îi investească. Acum, inventează o nouă taxă, pentru a opri românii să devină prosumatori. De ce? Pentru că monopolul și piața captivă a companiilor energetice de stat trebuie protejate. Chiar cu prețul sacrificării producției de energie în plină criză energetică. Guvernul de securiști socialiști atinge noi culmi ale proastei guvernări”, a transmis Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

Prin intermediul unui comunicat oficial, USR solicită stoparea publicării în Monitorul Oficial a acestei ordonanțe de urgență „care pune în pericol toate țintele de investiții în energie regenerabilă”.

Statul ar trebui să încurajeze cetățenii și firmele să devină prosumatori și să elimine birocrația în domeniu, mai arată reprezentanții USR, care au expus pe larg coteextul AICI.

„Cumulând puterea mică a celor mulți, vom putea asigura mai repede independența energetică a țării și vom crește potențialul de export de energie. În ultimii ani, 23.785 de prosumatorii au ridicat instalații cu o putere de peste 213 MW. Este cea mai mare investiție în energie din România din ultimii ani și a fost făcută de mulți cetățeni și companii, din banii lor: peste 200 de milioane de euro (estimare)”, transmite USR, care mai arată că Ministerul Energiei nu este în stare să folosească banii europeni din două surse de finanțare importante:

  • 500 de milioane de euro din PNRR (negociate de USR) pentru panouri fotovoltaice
  • 1,4 miliarde de euro are România din Fondul de Modernizare al UE.

 

sursa: g4media.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Avarie MAJORĂ la alimentarea cu apă în Bucerdea Grânoasă și Crăciunelu De Jos: Localitățile vor rămâne fără apă potabilă

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Avarie MAJORĂ la alimentarea cu apă în Bucerdea Grânoasă și Crăciunelu De Jos: Localitățile vor rămâne fără apă potabilă

Duminică, 4 decembrie, reprezentanții SC APA CTTA ALBA au anunțat într-o postare pe pagina oficială de Facebook întreruperea alimentării cu apă în localitățile Bucerdea Grânoasă și Crăciunelu De Jos.

Din cauza unei avarii, produsă în data de 04.12.2022, la conducta de alimentare cu apă potabilă DN600, SC APA CTTA SA ALBA – Sucursala Blaj este nevoită să întrerupă furnizarea apei potabile în localitățile Bucerdea Grânoasă si Crăciunelu de Jos, până la remedierea acesteia.
De asemenea, pe parcursul efecturii lucrarilor , este posibil să apară scăderi ale presiunii în rețeaua de distribuție și în localitatea Obreja cât și în zonele mai înalte ale localității Mihalț.

Elit - Gustul Desăvârșit

La reluarea furnizării pot aparea local depășiri ale parametrului turbiditate, situație în care rugăm clienții, să folosească apa numai în scop menajer.

Eventualele perturbații, precum și zona în care ele apar, vă rugăm să le semnalați imediat Dispeceratului Alba Iulia la numarul de telefon : 0258 – 834501, în vederea intervenției.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea