FOTO| Noi funcții pentru baza Salvamont Rimetea. A fost implementat un sistem unic, în Romania, de semnalizare a pericolelor meteorologice

Consiliul Județean Alba a anunțat pe pagina de Facebook faptul că punctul de permanență Salvamont de la Rimetea va primi funcții noi, printre care și un sistem unic de avertizare, prin steaguri colorate, pentru semnalarea pericoleleor survenite în urma modificării condițiilor meteo.

„Începând cu luna august 2020, Consiliul Judeţean Alba prin Serviciul Public Judeţean SALVAMONT SALVASPEO Alba dă noi funcţiuni punctului de permanenţă Salvamont situat în localitatea Rimetea, la intrarea pe traseul Crucea Albastră înspre Piatra Secuiului.
Amplasarea Bazei este una strategică, deservind întreaga zonă din Colţii Trascăului, Colţeşti şi Masivul Bedeleu. Construcţia nouă este una modulară formată dintr-un cabinet de prim ajutor dotat corespunzător şi spaţii de dormit pentru salvatorii montani.

ELIT

Elementul inovativ al acestei Baze îl reprezintă sistemul de avertizare prin steaguri, unic în România pentru semnalizarea asupra pericolelor survenite în urma modificării condiţiilor meteo în zona montană. Semnalizarea se face prin arborarea unui steag pe un catarg vizibil din orice punct de pe traseu, chiar şi din localitatea Colţeşti.

Se vor folosi 4 steaguri de culori diferite în funcţie de condiţiile meteo, astfel:

Verde: nu sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase;
Galben: fenomenele meteorologice prognozate vor fi temporar periculoase pentru anumite activităţi, dar dealtfel obişnuite pentru perioada respectivă sau zona specificată;
Portocaliu: fenomene meteorologice prevăzute a fi periculoase, cu un grad de intensitate mare;
Roşu: fenomene meteorologice prevăzute a fi periculoase, cu un grad de intensitate foarte mare şi cu efecte dezastruoase.

Acest tip de sistem de avertizare a fost gândit pentru Piatra Secuiului deoarece zona este vizitată de mii de turişti în fiecare sezon estival şi nu numai, dar şi pentru că aici semnalul GSM este unul slab iar avertizările meteo primite prin sms pot fi primite cu mari întârzieri de către turiştii aflaţi pe traseu.

Sistemul de avertizare prin steaguri va urma a fi utilizat în viitor şi în alte zone montane din judeţul Alba cu un flux turistic ridicat.

Vă dorim zile senine pe cărările de munte ale judeţului Alba!”, a scris Consiliul Județean pe pagina acestora de Facebook.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419