Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

Foto: Nichita Stănescu: ,,Poetul Necuvintelor ” sărbătorit de colegiile din Cugir

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

,,Mai lasă-mă un minut/ Mai lasă-mă o secundă/ Mai lasă-mă un fir de nisip, o briză, o undă!…”

eveniment nichita stanescu cugir011Nichita Stănescu a fost celebrat astăzi, de elevi şi dascăli de la Colegiul Naţional „David Prodan” şi de la Colegiul Tehnic ID Lăzărescu din Cugir, într-o activitate menită a-l elogia pe “autorul celei de a treia revoluţii poetice în limba română, după cea eminesciană şi argheziană”.

Manifestarea intitulată „Poetul Necuvintelor” a debutat cu o apreciere venită din partea profesoarei Ionela Cozmescu – directorul Colegiului ,,David Prodan”, care a subliniat faptul că este un lucru minunat, că poezia marelui poet nominalizat pentru Nobel , a reuşit să strângă rândurile elevilor celor două colegii la sediul Cabinetului Documentare Informare (C.D.I.) al instituției pe care o conduce.

Prezentarea de către elevii Tatu Daniel de la Colegiul Național ,,David Prodan” şi Simina Alexandru de la Colegiul Tehnic „I.D. Lăzărescu” a unui material PowerPoint , a punctat momentele importante din viaţa şi opera poetului, pagini de critică literară şi poezii mai mult sau mai puţin cunoscute. În partea a doua a activităţii elevii au avut de descoperit cuvinte lipsă din poezii ca ,,Necuvintele”,,,N-ai să vii”, ,,Poveste sentimentală” sau ,,Acum vom sta”,să le recite , apoi să creeze ei poezii sub îndrumarea profesoarele Diana Roşu, Tatiana Ungurianu și Serafina Oargă. Astfel elevul Mihai Goţa de la Colegiul ,,I.D. Lăzărescu” a recitat o poezie creată de grupa lui din care au făcut parte George Enache şi Diana Tomuţa… ,,În urma ei , a rămas doar cenuşă, o ceaţă deasă parcă-nfiptă-n ţepuşă-   ce-a fost între noi, un subiect de vreo carte, o carte de-amor cu-amintiri dezmierdate…”

Pentru că multe din poeziile poetului au fost transpuse în cântece, cu ajutorul unui CD pus la dispoziţie de profesorii Ionuţ Iancu, Olga Simionescu și Alina Coman, toți de la Colegiul Tehnic ,,I.D.Lăzărescu”, elevii au avut ocazia să audieze pe chiar Nichita Stănescu recitând poezii ca ,,În dulcele stil clasic”, ,,Elegia XI” , ,,Leoaică tânără, iubirea” , să asculte cântece precum ,,Emoţie de toamnă” în timp ce au putut răsfoi cărţile din expoziţia de carte „Nichita Stănescu” realizată în spaţiul C.D.I.

Elevii au reușit să se convingă că Nichita, soldat al poeziei şi armoniei universale, ne-a lăsat un tezaur de poezii care ne pune în situaţia de a ne formula întrebări despre viaţă, iubire şi destin, poezii care ne provoacă în a găsi propriile răspunsuri. (C.P.)

[nggallery id=1860]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea