Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO. Muzeul Copiilor la Alba Iulia: „magnet” pentru toate generațiile. Cum va arăta locul care combină copilăria și tehnologia, versiunea 2.0 a generației cu cheia la gât

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Muzeul Copiilor la Alba Iulia: „magnet” pentru toate generațiile. Cum va arăta locul care combină copilăria și tehnologia, versiunea 2.0 a generației cu cheia la gât

„Vrem să facem – și o să facem! – din acest muzeu un loc în care să îți dorești să revii în fiecare zi. Personal, am fost mai mult decât entuziasmat de ideea de a ajuta la crearea unui loc care să combine copilăria și tehnologia, de a „construi” o versiune 2.0 a generației cu cheia la gât. Un perimetru care să unească vârstele și un spațiu liber de orice delimitare temporală, în care toată lumea să experimenteze, să zâmbească și să se bucure de fiecare nou colțișor descoperit.

Îl numim doar generic muzeu, pentru că el, de fapt, va fi un spațiu complet interactiv, în care să se regăsească atât cei mici, ca „beneficiari” direcți ai conceptului și a tot ceea ce se construiește în jurul lui dar și cei mari, dornici să retrăiască măcar câteva minute din cea mai frumos vârsta, copilăria. Văd în Muzeul Copiilor din Alba Iulia un „magnet” pentru toate generațiile.

Muzeul este un produs educațional divers și integrat, oferit de #PrimăriaAlbaIulia comunității de copii și adolescenți din oraș, dar și micilor vizitatori din alte orașe. În timp, muzeul își propune să îmbunătățească nivelul de educație bazat pe experimentare, pe stimularea talentului individual, pe activități practice orientate spre acumularea de cunoștințe consistente și utile copiilor, precum și pe petrecere de către cei mici a unui timp liber de calitate, distractiv.

Muzeul este un compediu de funcțiuni modulare care combină, printre altele un mic centru de științe naturale, dar și un studio de creație muzicală și digitală, este un laborator de experimente fizice și chimice, dar și un simulator de realități virtuale și augumentate, este un club de codare și robotică, dar și un loc de joacă accesorizat pentru toate vârstele și gusturile.

Este o bucătărie în care copiii vor învăța să gătească, un atelier de ceramică, dar și un makerspace cu machete, accesorii și unelte care permit mici construcții, inclusiv planificarea dezvoltării unui oraș urmând imaginația copiilor. Universul fascinant al galaxiilor, al planetelor, al stelelor etc. își va face cunoscute secretele în spațiul dedicat astronomiei. Muzeul va deține o sală multimedia, utilă proiecțiilor, cu o bibliotecă audio-video, cu mobilier și decoruri flexibile, utile unor evenimente de învățare sau socializare. De asemenea, muzeul va găzdui expoziții, evenimente tematice și aniversare, va organiza tabere și excursii personalizate interesului copiilor și familiilor acestora. Principalii parteneri ai acestui serviciu pentru public sunt copiii, părinții și unitățile de învățământ ale orașului.

Clădirea va avea o arhitectură modernă, cu un acoperiș verde de tip grădină, va fi echipată cu panouri solare și fotovoltaice pentru o cât mai mare independență energetică. Amplasamentul obiectivului este situat lângă stadion, în proximitatea #BazinuluiOlimpic, a #LiceuluiSportiv, cu accesibilitate foarte bună pentru toate cartierele orașului, mai ales dinspre cea mai vulnerabilă comunitate a acestuia. Lucrările pentru amenajare și dotări inițiale vor începe anul viitor, vor dura doi ani și sunt susținute financiar în cea mai mare parte din fonduri europene. Dotările și echipamentele vor fi asigurate din materiale sau tehnologii de fabricație cu o rezistență foarte mare la utilizări multiple, prietenoase cu sănătatea și integritatea fizică a copiilor.

Pe parcursul derulării proiectului vom căuta parteneri privați care să susțină achiziția unor bunuri, care să completeze benefic funcțiunile muzeului. Mizăm pe colaborarea cu diferite companii din Alba Iulia, din județ, dar și din țară pentru upgrade-uri de echipamente, instalații de joacă sau învățare, pentru sponsorizarea funcționării unor module/ateliere. Personalul angajat va fi instruit de experți ai unor muzee similare din SUA și țări UE”, a scris într-o postare pe rețeaua de socializare facebook, Nicolaie Moldovan, City Manager-ul municipiului Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Femeie-samsar de mașini, trimisă în judecată pentru evaziune fiscală. De ce a fost retrimis dosarul la procuror?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Femeie-samsar de mașini, trimisă în judecată pentru evaziune fiscală. De ce a fost retrimis dosarul la procuror? Tribunalul Alba a remis procurorilor un dosar penal deschis pe numele unei femei din Sebeș, care a fost trimisă în judecată pentru evaziune fiscală. Femeia era samsar de mașini și este acuzată că a produs un prejudiciu la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea