Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO| Mai multe obiective din Alba Iulia, mai aproape de lista Patrimoniului Mondial UNESCO! Ce a stabilit misiunea venită în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Mai multe obiective din Alba Iulia, mai aproape de lista Patrimoniului Mondial UNESCO! Ce a stabilit misiunea venită în România

În perioada 8-21 august 2023, România a găzduit o importantă misiune tehnică de evaluare organizată de International Council on Monuments and Sites (ICOMOS).

Această misiune a avut ca scop evaluarea dosarului de nominalizare a Frontierelor Imperiului Roman – Dacia pentru înscrierea sa în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, potrivit informațiilor puse la dispoziție pentru ziarulunirea.ro.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

În cadrul procesului de evaluare a dosarului de nominalizare a Frontierelor Imperiului Roman – Dacia pentru înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, au fost incluse mai multe obiective importante din municipiul Alba Iulia și din alte zone din România. Aceste obiective reprezintă parte din moștenirea istorică a perioadei romane și au fost atent analizate în timpul misiunii tehnice de evaluare desfășurată în perioada 8-21 august 2023.

Iată câteva dintre aceste obiective:

  • Via principalis: Acesta este un drum roman important care trecea prin Alba Iulia și care conecta diversele părți ale castrului roman.
  • Poarta de sud a castrului roman – Porta Principalis Dextra: Poarta de sud a castrului roman din Alba Iulia, cunoscută și sub numele de Porta Principalis Dextra, a fost inclusă în dosarul de nominalizare.
  • Zidul de sud a castrului roman (fațada sudică a Palatului Principilor): Această parte a zidului sudic al castrului roman a fost evaluată în cadrul misiunii.
  • Zidul de vest al castrului roman: Alături de alte elemente ale castrului roman, zidul de vest a fost analizat pentru a determina autenticitatea și integritatea sa.
  • Palatul guvernatorului consular al celor trei Dacii de la Apulum – Praetorium Consularis: Acest palat roman reprezintă o parte semnificativă a moștenirii istorice și a fost inclus în dosarul de nominalizare.
  • Așezarea civilă – Domus I: O așezare civilă romană, cunoscută sub numele de Domus I, a fost luată în considerare în evaluarea patrimoniului.
  • Așezarea civilă Domus II: O altă așezare civilă romană, cunoscută sub numele de Domus II, a fost inclusă în dosar.

Evenimentul a fost organizat de către Ministerul Culturii, în colaborare strânsă cu Institutul Național al Patrimoniului și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, precum și cu autoritățile centrale, județene și locale, și Direcțiile pentru Cultură din cele 16 județe implicate.

Misiunea tehnică a durat 15 zile și a implicat analiza atentă a siturilor propuse pentru includerea în patrimoniul mondial. Au fost luate în considerare aspecte precum autenticitatea, integritatea, starea de conservare și acțiunile de protecție și gestionare a acestor situri, inclusiv a zonelor lor de protecție. De asemenea, misiunea a inclus întâlniri cu reprezentanți ai autorităților publice, instituțiilor centrale, județene și locale, organizații non-guvernamentale și profesioniști în domeniul conservării patrimoniului cultural.

Una dintre întâlnirile semnificative a avut loc la sediul Ministerului Culturii și a fost onorată de prezența Ministrului Culturii, Raluca Turcan, a secretarului de stat Diana Baciuna, a managerului Institutului Patrimoniului Cultural, Oana Zaharia, și a reprezentanților aparatului tehnic al Ministerului. Subiectele abordate au inclus fundamentarea delimitării siturilor și a zonelor lor de protecție, istoricul conservării și restaurărilor ruinelor, măsurile necesare pentru asigurarea conservării pe termen lung, acțiunile pentru întreținerea și monitorizarea siturilor, gestionarea contextului urban și a peisajului, precum și implicarea comunităților locale și expertiza lor.

Un accent special a fost pus pe dezvoltarea proiectelor sustenabile care să creeze plus valoare pentru comunități și pe luarea de măsuri concrete, inclusiv legislative, pentru îmbunătățirea protejării siturilor nominale. Scopul a fost să se creeze un mecanism de gestionare și protecție integrată, eficient pe termen lung, care să implice autorități și instituții, comunități locale și experți.

Conform procedurii UNESCO, rezultatele acestei misiuni nu pot fi făcute publice și nu sunt transmise statului care a făcut nominalizarea. Evaluarea dosarului continuă cu analizele efectuate de experți internaționali cu privire la justificarea valorii universale excepționale a siturilor propuse. Comisia pentru patrimoniu mondial a ICOMOS se va întâlni în noiembrie 2023 și în martie 2024 pentru a discuta rezultatele preliminare ale analizelor și recomandările. România va fi informată cu privire la aceste rezultate și va avea ocazia de a furniza clarificări sau informații suplimentare.

Nominalizarea Frontierelor Imperiului Roman – DACIA reprezintă cea mai complexă propunere pentru Lista Patrimoniului Mondial UNESCO făcută de România până în prezent. Dosarul conține 285 de componente distribuite pe o lungime de peste 1000 km, în 16 județe și 123 de unități administrativ-teritoriale.

Pregătirea acestui dosar a implicat un efort semnificativ din partea unui colectiv multidisciplinar format din arheologi, arhitecți, istorici, urbaniști, geografi și peisagiști. Cercetările arheologice, începute la sfârșitul secolului al XIX-lea și intensificate în ultimii ani în cadrul Programului Național Limes, au furnizat o bază științifică solidă pentru dosar.

Nominalizarea a fost inițiată ca urmare a existenței altor situri din Europa deja incluse în Lista Patrimoniului Mondial, legate de Frontierele Imperiului Roman. De asemenea, România pregătește și o nominalizare transnațională, în colaborare cu Bulgaria, Croația și Serbia, pentru Frontierele Imperiului Roman – Limesul Dunărean, Sectorul Estic.

Cu această misiune și eforturile depuse, România marchează un pas important în încercarea de a aduce o parte esențială a istoriei sale antice în atenția și recunoașterea patrimoniului mondial, păstrând astfel vie memoria unei perioade fascinante și cruciale în dezvoltarea civilizației europene.

FOTO: turism.apulum.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Un partid politic încearcă să îi bage bețe în roate lui Dana Nanu, candidata Dreptei Unite la Primăria Alba Iulia. Candidatura, contestată la Judecătoria Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un partid politic încearcă să îi bage bețe în roate lui Dana Nanu, candidata Dreptei Unite la Primăria Alba Iulia. Candidatura, contestată la Judecătoria Alba Iulia Un partid politic, mai exact Partidul Național Conservator Român, filiala Alba, a depus o contestație împotriva candidaturii pentru funcția de primar a doamnei Dana Nanu, candidata Alianței Dreapta Unită […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea