FOTO / LIVE VIDEO : Ritualul “Spălării Picioarelor”, în Joia Mare, la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia

În fiecare an, un ritual înălţător are loc în Joia Mare, la Catedrala Romano-Catolică “Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Este vorba despre “Spălarea Picioarelor”, un moment de la Cina cea de Taină când Mântuitorul Isus Hristos a spălat picioarele apostolilor săi. 

Rânduiala spune că cel mai mare spală picioarele celor mai mici, aşa cum a făcut  Mântuitorul.  Această rânduială deşi este prezentă în cărţile de slujbă, nu este obligatorie.

ELIT

Spălarea picioarelor de la Cina cea de Taină este un moment important din Săptămâna Patimilor, când creştinii învaţă că numai cu iubire îi poţi sluji pe cei din jur, fără să te simţi umilit când îi consideri mai presus de tine. O lecție de smerenie, care simbolizează spălarea de păcate, dar și renunțarea la orgoliu și mândrie.

Ritualul Spălării picioarelor să păstrează la Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia, anual, în Joia Mare, atunci când se rememorează Cina cea de Taină. Când Mântuitorul le-a spălat picioarele ucenicilor le-a dat porunca: “Să vă iubiţi unul pe altul, precum Eu v-am iubit pe voi. Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii faţă de alţii”.

Spălarea picioarelor de la Cina cea de Taină este o pildă de dragoste şi un îndemn dumnezeiesc la smerenie, servire şi iubire de aproape. Ea nu are numai valoarea unei curăţiri legale, exterioare, ci simbolizează purificarea sufletelor. Totodată, ea este menită să realizeze între creştini atmosfera frăţească şi spiritul de jertfă care să ridice în demnitate firea omenească, să topească vrăjmăşiile şi să înmulţească în lume dragostea de aproape şi binefacerea.

 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...