Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Încep lucrările la acoperișurile și planșeele Palatului Principilor din Alba Iulia. Proiect în valoare de 13,7 milioane lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| Încep lucrările la acoperișurile și planșeele Palatului Principilor din Alba Iulia. Proiect în valoare de 13,7 milioane lei

„Încă de la începutul mandatului am preluat problema finanțării, pe mai departe, a lucrărilor la Palatul Principilor. După multe demersuri și drumuri obositoare la București, am reușit sa prindem, direct in bugetul de stat, suma de 16.000.000 lei pentru Palatul Principilor. De altfel, după vizita d-lui ministru Cseke Attila, am rămas sa ne vedem, săptămâna următoare, la Ministerul Dezvoltării, cu tot proiectul de la Palatul Principilor, pentru a identifica noi surse de finanțare. Urmările tuturor demersurilor și a unei munci susținute, a planurilor și documentațiilor la care am lucrat împreună cu colegii mei, am reușit încă o mică-mare victorie pentru Alba Iulia și albaiulieni. Un proiect extrem de important pentru conservarea și protejarea uneia dintre cele mai importante clădiri istorice din România și din Europa deopotrivă, un proiect pentru care am luptat de foarte mult timp.

Alba Iulia a fost și va rămâne un punct extrem de important pe harta culturală a României și a întregului areal european, iar pentru asta trebuie să ne îngrijim de tot acest tezaur. Astăzi Palatul Principilor ocupă colțul sud-estic al cetății medievale, suprapus parțial la rândul ei pe urmele zidului castrului roman Apulum. Cunoscându-se topografia generală a castrului Legiunii a XIII-a Gemina, se poate afirma că suprafața acoperă o parte însemnată din zidul de castru şi o parte din clădirile sale interioare. Mai departe în istorie, în epoca premodernă acest ansamblu arhitectonic a servit ca reședință pentru principii Transilvaniei (1541-1703).

Astăzi, această clădire atât de bogată în istorie și semnificații aparține Primăriei Alba Iulia și avem o imensă responsabilitate pentru a păstra, conserva și da mai departe următoarelor generații aceste părți importante, care vorbesc despre istoria și identitatea noastră ca neam, ca oameni care am avut binecuvântarea fie să ne naștem, fie să trăim în acest oraș minunat.

După demersuri importante, documentații întocmite și o muncă susținută, ieri am semnat contractul de execuție pentru reabilitarea acoperișurilor si planșeelor peste etaj la corpurile A,B,C,D,F ale Palatului Principilor. Valoarea contractata cu societatea Euras SRL Satu Mare este 13.706.096 lei cu TVA, iar durata de execuție este de 18 luni, urmând ca lucrările să fie demarate chiar din această săptămână. Vor fi lucrări extrem de complexe și supervizate inclusiv de istorici de artă și specialiști de componente artistice picturi murale, atestat MC.

Vom interveni pentru eliminarea cauzelor de infiltrații de apă meteorică (înlocuire învelitoare, înlocuire sistem de colectare și evacuare ape meteorice etc.), eliminarea atacului biologic la nivelul tuturor subansamblurilor structurale și nestructurale, reabilitarea și consolidarea zidăriilor de la nivelul podului și a șarpantei, înlocuirea planșeelor din lemn degradate, reabilitarea acceselor și scărilor din pod. Evident, vom înlocui toată țigla existentă cu una ceramică tip solzi, inclusiv șipci și contrasipci de lemn și dispunere folie anti condens.

Am convingerea că și prin această lucrare, extrem de importantă de punere în valoare a Palatului Principilor, vom reuși să mai scriem o filă din istoria noastră de azi, împliniți că redăm orașului Alba Iulia încă o clădire strălucitoare și impunătoare.” transmite primarul Gabriel Pleșa, pe mediul de socializare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU de vegetație uscată la Spătac: Intervin pompierii din Blaj

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU de vegetație uscată la Spătac: Intervin pompierii din Blaj Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit luni seara, în localitatea Spătac. Intervin pompierii din Blaj pentru stingerea flăcărilor. Garda de intervenție Blaj intervine cu o autospecială de stingere cu apă și spumă pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Spătac. Din primele informații, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea