Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: În Zlatna avut loc prima Cafenea Culturală Aniversară din anul 2019. Au fost sărbătorite șase personalități culturale din județul Alba

Publicat

în

Joi, 16 mai 2019, orașul Zlatna a găzduit prima cafenea culturală aniversară din anul 2019, în cadrul căreia au fost sărbătorite un număr de șase personalități culturale din județul Alba, din zona Zlatnei sau care au avut preocupări de natură culturală în această zonă.

Dintre oficialități la eveniment  au participat primarul orașului gazdă, ing. Silviu Ponoran, care a prezentat salutul de bun venit participanților, făcând totodată o descriere a istoricului acestui oraș, prezentând realizările și obiectivele pentru viitor;  mandatat din partea CJ Alba a fost consilierul județean Tudor Ponoran (fiul primarului din Zlatna), colecționar de carte și documente veci, expuse la acest eveniment; Biblioteca Județeană a fost reprezentată de managerul prof. Silvan Stâncel împreună cu o parte din personalul bibliotecii.

Printre participanți la eveniment s-au regăsit mulți invitați, rude, prieteni, colegi, colaboratori a celor sărbătoriți,  scriitori, poeți, cântăreți, membrii unor ONG-uri cultural patriotice din Zlatna și Alba Iulia, fețe bisericești și alte categorii iubitoare de artă și cultură.

Elit - Gustul Desăvârșit

După cuvântul primarului  din Zlatna, consilierului județean, a directorului Bibliotecii Județene, a urmat activitatea propriu-zisă, moderată de prof. Daniela Floroian de la Biblioteca Județeană Alba.

  1. Primul sărbătorit a fost GHEORGHE JURCĂ,  jurnalist, scriitor, poet, dramaturg, membru al Uniunii Scriitorilor din România, care are publicate peste 60 de cărți.

Laudațio  a fost făcut de Marcel Tuhuț, primarul comunei  Ciuruleasa (locul natal al sărbătoritului), care i-a înmânat și Diploma de Excelență.

Sărbătoritul în cuvântul său, și- a trecut în revistă în sinteză cele mai importante momente din viață, dar și cea de scriitor, mulțumind organizatorilor pentru acest moment.

  1. Al doilea sărbătorit a fost ec. IOAN STRĂJAN, publicist, directorul revistei „Dacoromânia” ce a împlinit 20 de ani de la înființare ajungând la nr. 92.

Laudațio a fost făcut de  ing. Vasile Todor, președintele fundației „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României”, care i-a oferit un cadou din partea membrilor fundației.

Pe lângă Diploma de Excelență înmânată de primarul Silviu Ponoran, a mai primit o diplomă din partea ASTRA Alba Iulia Despărțământul „Eugen Hulea”, înmânată de președinta prof. Maria Cioica, iar din partea viceprimarului Gabriel Pleșa a primit un mesaj de gratitudine.,

În cuvântul său, sărbătoritul a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea evenimentului subliniind bunele relații pe care le are cu primarul Zlatnei și apreciind implicarea acestuia în organizarea Congresului Spiritualității Românești. A punctat și aspecte din viața și preocupările personale.

  1. Cea de a treia sărbătorită a fost prof. MELANIA  FOROSIGAN.

Laudațio, i-a revenit lui Ioan Străjean cu care colaborează la revista „Dacoromânia”

Diploma de excelență i-a fost înmânată de Silviu Ponoran și Silvan Stâncel care i-a dăruit și un frumos buchet de flori.

În cuvântul său sărbătorita care se apropie ca vârstă de centenar, a redat episoade din perioada navetei la liceul din Alba Iulia și că adevărul despre viață l-a aflat de la navetiștii din categoria oamenilor simpli, care i-au insuflat și patriotismul față de Avram Iancu, Horea și ai lui.

  1.  Cea de a patra sărbătorită a fost ELVIRA BOZEȘAN,  nepoata pictorului Sava Albescu, custodele colecției de picturi a acestuia, din care o parte au fost expuse în  sala desfășurării acestui eveniment prin grija consilierului  Tudor Ponoran care i-a făcut și laudațio și care împreună cu Silvan Stâncel i-au înmânat Diploma de Excelență.

În cuvântul său laureata, a amintit că în acest an s-au împlinit 100 de ani de la căsătoria pictorului Sava Albescu, de a cărei colecție se îngrijește.

  1.  Al cincilea sărbătorit a fost  EMILIAN  ACHIM, muzeolog și scriitor, proprietarul Muzeului din Almașu Mare.

Laudațio i-a fost făcut de  Aron Zaharie, primarul comunei Almașu Mare, în cuvinte încărcate de aprecieri, care împreună cu Silvan Stâncel i-au înmânat și Diploma de Excelență.

Sărbătoritul în cuvântul său a amintit de copilărie, de truda depusă pentru achiziționarea celor peste 15.000 de obiecte câte  sunt expuse în muzeu și de extinderea spațiilor din interior și cele din aer liber în care funcționează muzeul. Dragostea și energia depusă în realizarea muzeului și a cărților publicate printre cea de căpătâi fiind Monografia localității Almașu Mare.

  1.  Al șaselea sărbătorit a fost cel mai tânăr dintre aceștia, fiind vorba de  cântărețul de muzică populară și culegător de folclor  MIRCEA TÂRZIU.

Laudațio i-a fost prezentat de prof. Daniele Floroian, care-i cunoaște foarte bine activitatea artistică.

Diploma de Excelență i-a fost înmânată  de Silvan Stâncel, folkist de renume, pentru promovarea folclorului autentic și culturii românești.

Sărbătoritul a vorbit despre el interpretând cântecele: „Nu mai sunt feciori la plug; …… și a încheiat  cu cântecul patriotic „La Alba Iulia-n Cetate”.

La fiecare sărbătorit, Silvan Stâncel a înmânat din  partea Bibliotecii Județene, câte un cadou, iar printre cadouri s-au numărat și recitări și citirea a unor fragmente din operele prezentate, interpretate de Felicia Colda, precum și interpretarea a două romanțe de către Georgeta Pluta, laureată a Festivalului de Romanțe Zlatna „Te aștept pe același drum” 2018.  Directorul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga”  Alba, a oferit din partea CJ. Alba și a bibliotecii o diplomă de excelență primarului Silviu Ponoran pentru implicarea în organizarea și găzduirea acestui eveniment și a altor acțiuni ale bibliotecii județene.

Aplauzele au confirmat reușita acestui eveniment cultural.

Dragomir  VLONGA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare