Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: În Zlatna avut loc prima Cafenea Culturală Aniversară din anul 2019. Au fost sărbătorite șase personalități culturale din județul Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Joi, 16 mai 2019, orașul Zlatna a găzduit prima cafenea culturală aniversară din anul 2019, în cadrul căreia au fost sărbătorite un număr de șase personalități culturale din județul Alba, din zona Zlatnei sau care au avut preocupări de natură culturală în această zonă.

Dintre oficialități la eveniment  au participat primarul orașului gazdă, ing. Silviu Ponoran, care a prezentat salutul de bun venit participanților, făcând totodată o descriere a istoricului acestui oraș, prezentând realizările și obiectivele pentru viitor;  mandatat din partea CJ Alba a fost consilierul județean Tudor Ponoran (fiul primarului din Zlatna), colecționar de carte și documente veci, expuse la acest eveniment; Biblioteca Județeană a fost reprezentată de managerul prof. Silvan Stâncel împreună cu o parte din personalul bibliotecii.

Printre participanți la eveniment s-au regăsit mulți invitați, rude, prieteni, colegi, colaboratori a celor sărbătoriți,  scriitori, poeți, cântăreți, membrii unor ONG-uri cultural patriotice din Zlatna și Alba Iulia, fețe bisericești și alte categorii iubitoare de artă și cultură.

După cuvântul primarului  din Zlatna, consilierului județean, a directorului Bibliotecii Județene, a urmat activitatea propriu-zisă, moderată de prof. Daniela Floroian de la Biblioteca Județeană Alba.

  1. Primul sărbătorit a fost GHEORGHE JURCĂ,  jurnalist, scriitor, poet, dramaturg, membru al Uniunii Scriitorilor din România, care are publicate peste 60 de cărți.

Laudațio  a fost făcut de Marcel Tuhuț, primarul comunei  Ciuruleasa (locul natal al sărbătoritului), care i-a înmânat și Diploma de Excelență.

Sărbătoritul în cuvântul său, și- a trecut în revistă în sinteză cele mai importante momente din viață, dar și cea de scriitor, mulțumind organizatorilor pentru acest moment.

  1. Al doilea sărbătorit a fost ec. IOAN STRĂJAN, publicist, directorul revistei „Dacoromânia” ce a împlinit 20 de ani de la înființare ajungând la nr. 92.

Laudațio a fost făcut de  ing. Vasile Todor, președintele fundației „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României”, care i-a oferit un cadou din partea membrilor fundației.

Pe lângă Diploma de Excelență înmânată de primarul Silviu Ponoran, a mai primit o diplomă din partea ASTRA Alba Iulia Despărțământul „Eugen Hulea”, înmânată de președinta prof. Maria Cioica, iar din partea viceprimarului Gabriel Pleșa a primit un mesaj de gratitudine.,

În cuvântul său, sărbătoritul a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea evenimentului subliniind bunele relații pe care le are cu primarul Zlatnei și apreciind implicarea acestuia în organizarea Congresului Spiritualității Românești. A punctat și aspecte din viața și preocupările personale.

  1. Cea de a treia sărbătorită a fost prof. MELANIA  FOROSIGAN.

Laudațio, i-a revenit lui Ioan Străjean cu care colaborează la revista „Dacoromânia”

Diploma de excelență i-a fost înmânată de Silviu Ponoran și Silvan Stâncel care i-a dăruit și un frumos buchet de flori.

În cuvântul său sărbătorita care se apropie ca vârstă de centenar, a redat episoade din perioada navetei la liceul din Alba Iulia și că adevărul despre viață l-a aflat de la navetiștii din categoria oamenilor simpli, care i-au insuflat și patriotismul față de Avram Iancu, Horea și ai lui.

  1.  Cea de a patra sărbătorită a fost ELVIRA BOZEȘAN,  nepoata pictorului Sava Albescu, custodele colecției de picturi a acestuia, din care o parte au fost expuse în  sala desfășurării acestui eveniment prin grija consilierului  Tudor Ponoran care i-a făcut și laudațio și care împreună cu Silvan Stâncel i-au înmânat Diploma de Excelență.

În cuvântul său laureata, a amintit că în acest an s-au împlinit 100 de ani de la căsătoria pictorului Sava Albescu, de a cărei colecție se îngrijește.

  1.  Al cincilea sărbătorit a fost  EMILIAN  ACHIM, muzeolog și scriitor, proprietarul Muzeului din Almașu Mare.

Laudațio i-a fost făcut de  Aron Zaharie, primarul comunei Almașu Mare, în cuvinte încărcate de aprecieri, care împreună cu Silvan Stâncel i-au înmânat și Diploma de Excelență.

Sărbătoritul în cuvântul său a amintit de copilărie, de truda depusă pentru achiziționarea celor peste 15.000 de obiecte câte  sunt expuse în muzeu și de extinderea spațiilor din interior și cele din aer liber în care funcționează muzeul. Dragostea și energia depusă în realizarea muzeului și a cărților publicate printre cea de căpătâi fiind Monografia localității Almașu Mare.

  1.  Al șaselea sărbătorit a fost cel mai tânăr dintre aceștia, fiind vorba de  cântărețul de muzică populară și culegător de folclor  MIRCEA TÂRZIU.

Laudațio i-a fost prezentat de prof. Daniele Floroian, care-i cunoaște foarte bine activitatea artistică.

Diploma de Excelență i-a fost înmânată  de Silvan Stâncel, folkist de renume, pentru promovarea folclorului autentic și culturii românești.

Sărbătoritul a vorbit despre el interpretând cântecele: „Nu mai sunt feciori la plug; …… și a încheiat  cu cântecul patriotic „La Alba Iulia-n Cetate”.

La fiecare sărbătorit, Silvan Stâncel a înmânat din  partea Bibliotecii Județene, câte un cadou, iar printre cadouri s-au numărat și recitări și citirea a unor fragmente din operele prezentate, interpretate de Felicia Colda, precum și interpretarea a două romanțe de către Georgeta Pluta, laureată a Festivalului de Romanțe Zlatna „Te aștept pe același drum” 2018.  Directorul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga”  Alba, a oferit din partea CJ. Alba și a bibliotecii o diplomă de excelență primarului Silviu Ponoran pentru implicarea în organizarea și găzduirea acestui eveniment și a altor acțiuni ale bibliotecii județene.

Aplauzele au confirmat reușita acestui eveniment cultural.

Dragomir  VLONGA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa

Unirea Ziarul

Publicat

în

Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia: Epicentrul internaționalizării și colaborării educaționale în Europa La Universitatea ,,1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a avut loc săptămâna aceasta prima întâlnire oficială a Consorțiului European University for Academic Continuing Education (EU.ACE), marcând un moment semnificativ pentru cooperarea academică europeană. Inițiativa, lansată în decembrie anul trecut printr-un memorandum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea