FOTO: ,,Holocaustul – lecție istorică pentru toleranță”. Manifestare de comemorare organizată cu sprijinul școlilor din Cugir

Sala de festivităţi ,,Baia Socială” din cadrul Serviciului Public de Asistență Socială (SPAS) Cugir a găzduit miercuri, 28 februarie 2018, o manifestare realizată printr-un grupaj de activităţi dedicat perioadei de sclavie și dezrobire a romilor, comemorării Holocaustului şi prevenirii crimelor împotriva umanităţii.

La eveniment au participat elevi coordonați de cadre didactice de la Colegiul Național ,,David Prodan” (coordonator prof. Alin Teodorescu), Colegiul Thnic ,,Ion D. Lăzărescu” (coordonator Alina Cărpinișan), Școala Gimnazială ,,Singidava” (coordinator prof.Irina Andrei și Florica Adam), Școala gimnazială ,,Iosif Pervain” (coordinator prof. Cristian Runcan).  În cadrul programului, organizat de reprezentanții S.P.A.S .Cugir, Viorica Nedel, Adriana Crișan, Cristian Roman și Gabriela Pienar – mediator școlar, au fost prezentate teme sensibile legate de un capitol trist de istorie pe care tinerii de astăzi, viitorii cetăţeni ai unei Europe democratice, lipsite de prejudecăţi xenofobe şi rasiale trebuie să-l înveţe încă de pe băncile şcolii. La întrebări precum: „Holocaustul este o problemă a creştinilor sau evreilor sau este o problemă a umanităţii?”, „Lumea contemporană cunoaşte manifestări antisemite, rasiste şi xenofobe?”, elevii au fost îndemnaţi la reflecție, pentru ca astfel să cunoască o lecţie tristă de istorie, legată de cei care au pierit în lagărele naziste, singura lor vină fiind aceea de a nu fi arieni şi de a fi consideraţi, sub aspect rasial, inferiori. Prin referate precum:  „Evreii şi viaţa în lagăre”, „Cobaii lui Mengele”, ,,Dimensiunea Holocaustului în Europa”, ,,Holocaustul romilor”, ,,Deportările din Transnistria și Auschwitz”, ,,Mengele îngerul morții”, ,,Holocaustul între comemorare și educație”, au vorbit elevii: Muntean Mihai, Spătaru Denis, Bîte Robert, Hadade Lorenzo, Bulubașa Cristiana, Radu Anda și Stan Claudia (Școala Gimnazială ,,Singidava”), Bolda Roberto și Martin Marius (Școala Gimnazială ,,Iosif Pervain”), Bodor Alexandra Maria și Tănase Sabrina (Colegiul Național ,,David Prodan), Vâjdea George (Colegiul Tehnic ,,Ion D. Lăzărescu”.

Reuniunea de comemorare a Holocaustului a reușit să scoată în evidență tragedia atâtor crime împotriva evreilor, a altor minorităţi etnice, religioase şi de altă natură, funcţionarea oribilei „industrii a morţii’’, dar şi eroismul celor care au rezistat răului şi urii. (C.P.)

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...