Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: GĂTEȘTE ca un chef…. cu CHEF TOMA. SFATURI și rețete tradiționale, de Crăciun

Mondoc Adriana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cosmin Toma, sau Chef  Toma, cum îl știe toată lumea, este bucătarul care reinterpretează feluri de mâncare tradițională și le gătește în mijlocul Cetății Alba Carolina. Bucătar de peste 20 ani, Chef Toma pregătește de Crăciun bucate tradiționale, după rețete păstrate de la bunici.

Citește și: Mesaje de Craciun pentru: părinți, prieteni, familie, iubit(a). Texte scurte cu SMS-uri noi, cu urări şi felicitări creștine de sărbători și de Crăciun fericit

Cosmin Toma, a visat să devină un mare cântăreț, dar a ajuns un mare bucătar. A început cu  munca de jos, de la curăţatul legumelor şi spălatul vaselor. A câștigat multe premii la concursuri culinare și a avut numeroase apariții la televiziunile naționale.

Iubește preparatele tradiționale, și este binecunoscut faptul că reinterpretează multe dintre preparatele tradiționale românești.

Meniul de Crăciun pentru Chef Toma  este unul tradițional. De pe masa de Crăciun nu vor lipsi bucatele tradiționale moștenite de la bunici: cârnatu, toba, jumările, caltaboșul stau deja la afumat așteptând să fie puse pe masa de sărbătoare.

Pe lângă toate astea, Chef Toma mai pregătește ouă umplute, vinete cu maioneză, nelipsita salată de boef, sarmale, friptură de porc cu cartofi țărănești și salată de murături. Totul stropit cu vin de casă.

Între toate aceste pregătiri, în Ajunul Crăciunului reușește să dea o fugă în bucătăria de suflet, Cetatea Alba Carolina, acolo unde va găti, pentru cei care îi trec pragul, două preparate specifice de Crăciun.

Ca orice chef în bucătărie, Chef Toma are secretele lui, pe care le păstrează cu sfințenie. Dar, pentru reușita coznacului de Crăciun, ne dezvăluie niște ”ponturi”.

”Cozonacul este mândria casei gospodinelor. El este megastarul prăjiturilor”, spune el.

*când se pregătește maiaua pentru cozonac, nu se pune laptele rece sau foarte fierbinte. Drojdia nu își mai face bine treaba.

*făina trebuie neaparat cernută de cel puțin patru ori. Făina cernută ajută aluatul cozonacului să fie moale și aerat

*aluatul se frământă timp de 40 de minute cu mâinile. Nu numai că aluatul va fi pufos, dar se consumă 1000 de calorii și scăpăm și de kg în plus

*ingredientele se scot de la rece cu 4 ore înainte de preparare, ca să ajungă la temperatura camerei. După ce au fost dați la cuptor, timp de 30 de minute nu se deschide ușa cuptorului

*cozonacul se coace la temperatura de 180 de grade, după care micșorează putin temperatura

*Ingredientul secretul lui a lui Chef Toma – puțină untură adăugată, face mai fraged aluatul

Condimentele dau savoare multor mâncări de sărbători, spune Chef Toma. Și cum un bucătar bine pregătit înseamnă un bucătar care are mereu la îndemână ingredientele potrivite pentru orice ocazie, și el are preferatele lui. ”Folosiți condimente și ierburi aromate, vă fac viața mai gustoasă”, spune Chef Toma.

Iată cele mai importante condimente pentru celebrul bucătar:

* sarmale – ienibaharul

* prăjituri – păstaia de vanilie, scorțișoară

* cozonac – lămâie rasă

* caltaboș – cimbrul

* haioș – coajă de portocală rasă

* friptură de porc – cuișoare

* șnițele – sare, piper

* grătar de porc – stropit cu coniac și flambat

* preparate din pui – ghimbir

Pentru noaptea dintre ani, Chef Toma are câteva superstiții culinare:

– nu mânca carne de pui pentru că-ți pierzi norocul,

– înlocuiește cu porc sau struț

-boabele de struguri simbolizează bogăția în bani

– carnea de gâscă pentru noaptea de Revelion te ajută să plutești peste necazuri, să mergi înainte pe drumul norocului, cum spun bătrânii

– mănâncă carnea de pește – aluneci ușor printre probleme

– neapărat tort pe masă, pentru că aduce tinerețe fără bătrânețe în casă.

În ultimii ani, albaiulianul Cosmin Toma a încercat să promoveze într-un mod extrem de inedit preparatele culinare româneşti şi le-a reinterpretat astfel încât acestea să îşi găsească foarte uşor locul şi în meniurile restaurantelor de lux.

Iată o rețetă tradițională din județul Alba, reinterpretată de Chef Toma:

Tocăniță grișată de pipote și inimi de pui

-pipote și inimi 1 kg

-slăninuță de porc

-ceapă verde 1 leg

-ardei gras 150 g

-pătrunjel 50 g

-vin alb 80 ml

-gri 50 g

Pipotele și inimile se spală și de zvântă de apă. Ceapa verde se spală și se taie mărunt. Slăninuța se taie cubulețe. Ardeiul gras se spală, se cutăță de cotor și sa taie mărunt. Pătrunjelul se spală, se taie și se toacă.

Într-o cratiță se topește la foc mic slăninuța după care adăugăm ardeiul și ceapa. După ce acestea s-au prăjit adăugăm pipotele și inimile de pui. Lăsăm puțin la înăbușit. Adăugăm boiaua. Imediat ce capătă o culoare roșiatică de la boia, adăugăm apă cât să treacă peste pipote și inimi. Asezonăm cu sare și piper și lăsăm să fiarbă la foc mic. Stropim cu vin, adăugăm grișul și amestecăm până se îngroașă compoziția.  Când tocănița este gata se adaugă pătrunjelul. Se servește cu piure de cartofi.

Chef Toma a ”semnat” șapte meniuri la șapte restaurante, două din județul Alba, iar alte cinci din țară. A ”semna” un meniu, înseamnă a crea un meniu. ”Adică, te ocupi de meniul principal al restaurantului, dar și instruiești bucătarii. Este foarte greu. Îți pui amprenta în meniul restaurantului, și nu trebuie să dai greș”.

Chef Toma a gătit de-a lungul carierei sale pentru personalităţi importante precum Regele Mihai, preşedintele Traian Băsescu, prinţul Paul al României şi prinţesa Lia, dar şi pentru alte vedete naţionale.

Foto: facebook / Toma bucătarul Cetății

[nggallery id=6624]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea