Rămâi conectat

Sport

FOTO: Fotbalul, șansa vieții pentru un copil de la Casa de tip familial „Sf. Ghelasie” Stremț | Descoperit în curtea școlii, Daniel Nicula a ajuns, în nici doi ani, la lotul național al României Under 15!

Dan HENEGAR

Publicat

în

Povestea lui Daniel Ovidiu Nicula, un puști ce abia a împlinit 15 ani în martie, este una impresionantă… Nu e chiar ca în cazul personajului din celebrul roman „Singur pe lume” al francezului Hector Malot, dar sunt suficiente puncte comune între tristețea copilăriei lui Remi și cea a protagonistului articolului în cauză.

Dani al nostru a ajuns la Casa de tip familial „Sf. Ghelasie” din Stremț la un an și 8 luni, o vârstă fragedă, când nu conștientiza amarul vieții. Pleca din Sălciua cu 5 dintre cei 6 frați ai săi, „acasă” fiind sinonim, începând de atunci, cu centrul de plasament din Stremț, acolo unde și-au acceptat soarta și au crescut încet. Și aici intervine un miracol în cazul fotbalistului nostru, căci am uitat să vă spun că Dani este extrem de talentat, legitimat la CSȘ Blaj și lăudat de toți cei apropiați “sportului rege”…

Dar nu pot continua povestea fără a aduce în context declarațiile oferite de Romelu Lukaku, atacantul vedetă al Belgiei, înaintea Campionatului Mondial din Rusia, încheiat de „dracii roșii” pe ultima treaptă a podiumului. Vârful de culoare al celebrului team Manchester United are o poveste demnă de un film la Hollywood. Fotbalistul a vorbit despre copilăria sa trăită în sărăcie, dar și despre ambiția de a reuși în viață cu orice preț, pentru a scăpa de neajunsuri, fotbalul fiind trambulina pentru evadarea din chin: „Îmi amintesc cu exactitate momentul când am știut că suntem faliți. Tata a fost fotbalist profesionist, dar când și-a terminat cariera toți banii au dispărut. Primul lucru la care am renunțat a fost cablul TV. Gata cu fotbalul la televizor. Gata cu meciul zilei. Gata cu semnalul. Mă întorceam acasă de la școală și nu mai era nicio lumină în casă. Ne tăiau curentul. Stăteam așa, fără curent, și câte 2-3 săptămâni în șir. Voiam să fac o baie, dar nu aveam apă caldă. Mama încălzea o oală pe plită, iar eu mă băgam în duș și îmi turnam apă pe cap dintr-o cană. Am avut și timpuri în care mama trebuia să «împrumute» pâine de la brutăria din colț. Brutarii ne știau pe mine și pe fratele meu, așa că o lăsau să ia o bucată mare de pâine lunea, cu condiția s-o plătim vineri. Știam deja că ne chinuim. Dar când am văzut-o amestecând laptele cu apă, am realizat că s-a terminat, înțelegeți ce zic? Asta era viața noastră. Nu aveam suficienți bani, ca să ne țină laptele toată săptămâna. Eram faliți. Nu săraci, ci faliți, a scris Lukaku, pe o platformă pentru care au scris de-a lungul timpului și alți mari sportivi, o mărturie cutremurătoare.

Nu Lukaku este idolul puștiului purtat de destin în Stremț, ci Messi și Cristiano Ronaldo, dar, cu siguranță, vorbele masivului vârf belgian pot fi o sursă de inspirație pentru tânărul legitimat de nici doi ani la juniorii echipei din „Mica Romă”. Și încă un amănunt interesant: Dani Nicula, golgheterul juniorilor B1 la nivel județean, a impresionat la turneul semifinal de la Sânnicolau Mare, unde a participat cu CSȘ Blaj (antrenor Ioan Mara) și a primit o veste fabuloasă: în curând va fi convocat la lotul naţional Under 15 al României, antrenorul Adrian Văsâi cerând referințe despre el!

*Șansa sa… Hancăș și Cucerzan

În acest sezon fotbalistic, Dani Nicula a marcat peste 80 de goluri pentru echipele de la CSȘ Blaj, la diverse categorii de vârstă A1, B1 și C! Despre copilăria chinuită, doar o frază: „Suntem aproape toți frații la Centrul de plasament din Stremț, aici e familia și «acasă»!” Adică sus capul, că trebuie să răzbești prin forțele tale! Alin Hancăș îl laudă, spunând că Dani Nicula are ceva „din Răducioiu când pleacă de pe loc, dar și forța lui Cămătaru. Are talent nativ, putere și tehnică în regim de viteză, este ambidextru. De când sunt referent zonal din partea FRF, doar doi jucători m-au mai impresionat «din prima», ca Nicula: portarul unirist Cătălin Suciu și Darius Olaru, de la Gaz Metan Mediaș. Este meritul său 100 la sută, iubește enorm fotbalul, în trecut a fost cooptat și în programul «Performanța are viitor»”. Dani Nicula recunoaște rolul incontestabil avut de antrenorii blăjeni Ioan Mara și Alin Hancăș în pătrunderea în forță pe scena performanței: „Cei doi antrenori au avut un rol determinat, în special domnul Hancăș, au depus un mare efort pentru mine! Veneau personal cu mașina după mine la Stremț ca să ajung la meciurile de la Blaj, iar la deplasări microbuzul echipei intra prin Stremț să mă preia, întrucât nu aveam altă posibilitate de a ajunge”.

*În nici doi ani, din curtea școlii, golgheter la CSȘ Blaj!

Dani Nicula juca la propriu fotbal în curtea școlii, iar calitățile sale l-au impresionat pe „profu’ de sport”, care a întrezărit „diamantul neșlefuit”. Nimeni altul decât fostul fotbalist Olimpiu Cucerzan (Târnăveni, Blaj), fostul secund al lui Alin Hancăș la Inter Blaj. Imediat a venit recomandarea, în toamna anului 2016, și de aici evenimentele s-au derulat cu repeziciune, s-au „ars” etapele, cenușiul a pălit în fața razei de speranță. „Nu-mi imaginam că mă voi impune atât de repede. Din curtea școlii am ajuns direct titular la juniori la CSȘ Blaj”, a povestit Dani. Se cuvine o paranteză: înainte de prima legitimare, mergea mereu la antrenamentele Voinței Stremț la „echipa mare”, dar înregistrarea sa, în mod oficial, a întârziat vreo doi ani și jumătate, iar CSȘ Blaj a dovedit inspirație, înregimentând un puști curtat deja de LPS Sebeș, LPS Cluj, Sporting Pitești, ACS Poli Timișoara, ce l-au remarcat la turneul semifinal.

*A debutat la 15 ani și două luni în Liga a 4-a

Alin Hancăș a înțeles ce are pe mână, i-a devenit un al doilea tată, iar Dani a „explodat”, ajungând ca la 15 ani și două luni să debuteze la nivel de seniori, în Liga a IV-a, la partida dintre CS Ocna Mureș și CIL Blaj, din luna mai! Fotbalul este șansa sa, a înțeles că divinitatea i-a oferit o oportunitate și nu vrea sub nicio formă să o rateze. A luat premiul întâi în fiecare an, a terminat clasa a VIII-a cu a doua medie din școală, dar a renunțat să meargă la Colegiul Național Liceal „Mihai Viteazul” Alba Iulia tocmai pentru fotbal! Visează cu ochii deschiși, în primul rând la FCSB (în traducere „Steaua”), să ajungă la echipa sufletului, dar mai ales să joace pentru România! Îl admiră pe conjudețeanul Nicolae Stanciu, și el făcând sacrificii încă de mic pentru a deveni un fotbalist de talie europeană, și nu uită că „fotbalul reprezintă totul pentru mine, e șansa vieții mele, să răzbat din sărăcie. Acesta a fost destinul meu, dar m-am îndârjit să lupt! Vreau să îmi fac un viitor prin fotbal!”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Bătălie încinsă pentru calificarea în play-off: Unirea Ungheni, CSU Alba Iulia și CSM Unirea Alba Iulia, cursă pentru două locuri! Vezi calculele

Dan HENEGAR

Publicat

în

Bătălie încinsă pentru calificarea în play-off-ul Seriei 9 din Liga 3: Unirea Ungheni, CSU Alba Iulia și CSM Unirea Alba Iulia, cursă pentru două locuri! Vezi calculele accederii în „careul de ași” Ultima rundă a sezonului regular va decide numele ultimelor două echipe care vor obține biletele pentru play-off, asta întrucât primele clasate Gloria Bistrița […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea