FOTO: Fotbaliștii de la Unirea Alba Iulia au donat plasmă cu anticorpi, pentru tratarea pacienților COVID-19 | Gest umanitar al „alb-negrilor”, în contextul agravării situației medicale din România!

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

O parte dintre jucătorii divizionarei terțe Unirea Alba Iulia au donat plasmă cu anticorpi, astăzi, la Centrul de Transfuzie Sanguină Alba, un gest umanitar al „alb-negrilor”, în contextul agravării situației medicale din România, lovită de pandemia de coronavirus.

Este prima inițiativă de acest gen a unei echipe din sportul din județul Alba.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Astfel, dacă în trecut au fost la  donare antrenorii Adrian Bicheși și Mircea Oprea, alături de Alexandru Giurgiu, azi s-au prezentat alți 10 fotbaliști, Sporea, D. Lupșan, Scrob, frații Marian și Mario Codrea, Bârdea, Dehelean, An. David, Bakcsi, Zsigmond, toți depistați pozitiv la la finele lunii septembrie și începutul lunii octombrie.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

*Unirea Alba Iulia: „Este felul nostru de a mulțumi, de a fi alături de comunitate”

„În ultima perioadă, județul Alba este greu lovit de epidemia de COVID 19. Echipa noastră a fost profund afectată de această problemă, 14 jucători și 3 membri ai staff-ului fiind declarați pozitivi la infecția cu acest virus. Grație promptitudinii și profesionalismului specialiștilor DSP, medicilor și asistentelor medicale, toți cei afectați au trecut cu bine peste această încercare, în acest moment toți fiind sănătoși. În acest context, astăzi 9 noiembrie, clubul nostru a avut inițiativa ca toți cei care s-au vindecat să doneze plasmă la Centrul de recoltare a sângelui Alba Iulia, acesta fiind felul nostru de a mulțumi tuturor celor care ne-au ajutat să învingem această boală, de a fi alături de întreaga comunitate a orașului și județului, de suporterii noștri care ne-au lipsit din tribune în acest tur de campionat, dar pe care îi simțim alături de noi. Hai Unirea, hai Alba Iulia!” a transmis conducerea clubului AFC Unirea 1924 Alba Iulia

Prin transfuzia ace stei plasme convalescente (bogate în anticorpi anti SARS-CoV -2) la pacienţii diagnosticaţi cu COVID -19 vor fi transferaţi şi anticorpi specifici, şi care ajută astfel organismul pacientului să neutralizeze virusul, până când va putea ”să fabrice” proprii anticorpi neutralizanţi.

Asemenea donării de sange, donarea de plasmă este un gest voluntar și neremunerat care ajută la salvarea de vieți omenești. În țara noastră a fost publicată o metodologie privind donarea de plasmă pentru inițierea terapiei cu plasmă recoltată de la pacienți vindecați în cazul pacienților COVID aflați în stare critică. Potențialii donatori sunt selectați dintre pacienții care au fost internati pentru COVID-19, vindecați și externati. Aceștia sunt selectați în baza unui protocol încheiat de centrele de transfuzie sanguină cu spitalele care tratează pacienți COVID-19.

Dan HENEGAR