Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO. Fonduri nerambursabile de peste 180.000 euro, pentru modernizarea Școlii gimnaziale “Vasile Bologa” în satul Geoagiu de Sus, comuna Stremț

Publicat

în

Fonduri nerambursabile de peste 180.000 euro, pentru modernizarea Școlii gimnaziale “Vasile Bologa” în satul Geoagiu de Sus, comuna Stremț

Cu aproape 700.000 euro fonduri nerambursabile, administrația publică locală din comuna Stremț va derula două proiecte de modernizare a școlilor gimnaziale. Primul dintre aceste contracte a fost semnat la începutul primăverii, pentru modernizarea școlii din reședința comunei, iar acum, primarul Traian Ștefan Popa și directorul general ADR Centru, Simion Crețu, au semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Modernizare școala gimnazială “Vasile Bologa” în satul Geoagiu de Sus, comuna Stremț, județul Alba”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ambele proiecte obțin fonduri nerambursabile prin Axa Prioritară 10, Obiectiv Specific 10.1 ce prevede investiții în proiectele ce vizează creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii şi învățământului obligatoriu. Valoarea totală a ambelor cereri de finanțare este de peste 3,2 milioane lei, proiectul semnat acum, la jumătatea verii, beneficiind de o alocare nerambursabilă de peste 180.000 euro.

Cu o comunitate medie pentru zonele rurale românești, de peste 2400 locuitori, comuna Stremț, învecinată cu orașele Teiuș și Aiud, investește pentru îmbunătățirea calității învățământului local,  demonstrând acest fapt prin proiectele semnate pentru modernizarea școlilor generale.

La școala cu clasele I-VIII din centrul comunei – satul Stremț – învață aproape 180 de copii, iar la școala ”Vasile Bologa” din Geoagiu de Sus, pentru care a fost semnat acum contractul de finanțare, sunt 110 elevi.

Proiectul de modernizare a școlii din satul Geoagiu de Sus își propune reconstrucția clădirii acestei unități de învățământ, prin ample lucrări a căror valoare totală este de 878.982,05 lei, din care s-a obținut o sumă nerambursabilă de 852.300,00 lei, respectiv 97,79% din valoarea eligibilă a proiectului (peste 183.000 euro).

”Prin proiectul semnat azi, administrația comunei Stremț arată preocuparea față de îmbunătățirea sistemului de învățământ, dorind să eficientizeze atât infrastructura pusă la dispoziția copiilor și cadrelor didactice, cât si cheltuielile alocate în acest sens.

După realizarea lucrărilor de modernizare și dotare a școlii, dar și după finalizarea proiectului de la școala din centrul de comună, întreaga comunitate locală va beneficia de două unități de învățământ moderne, pentru circa 300 de elevi, unde atât aceștia, cât și cadrele didactice, vor putea desfășura activități didactice în condiții optime.

În această situație, fondurile publice locale vor putea fi utilizate pentru servicii cu necesitate mai mare,” a declarat domnul Simion Crețu director general ADR Centru.

Până în 31 mai 2022 – în timp ce proiectul de la școala generală din Stremț va fi gata la sfârșitul lunii noiembrie 2021 – se va îmbunătăți infrastructura educațională, pentru oferirea unor condiții de studiu decente la școala cu clasele I-VIII din Geoagiu de Sus. Concret, se vor reabilita pereții interiori, exteriori și tavanele, prin refacerea tencuielilor, montarea termosistemului exterior, zugrăveli și finisaje aferente. Pardoselile din sălile de clasă vor fi realizate din parchet laminat, iar la sala de sport se prevede un parchet rezistent la trafic intens și la desfășurarea activităților sportive.

În prezent, tâmplăria exterioară este recondiționată, fiind compusă din tâmplărie PVC cu geam termopan, iar prin proiect tâmplăria interioară va fi înlocuită cu tâmplărie PVC. Se vor reface integral instalațiile electrice, sanitare și de încălzire, fiind schimbată centrala termică și caloriferele, acestea din urmă fiind dotate și cu termostate. Un aspect important este că instalațiile sanitare vor fi incluse în corpul de clădire principal, unde sunt și sălile de clasă, în așa fel încât elevii să nu mai iasă în afara clădirii principale. Vor fi reamenajate acoperișurile, iar sistemul de scurgere a apelor se va înlocui integral.

La exterior, în curte, se va reface integral împrejmuirea terenului aparținând școlii, vor fi realizate alei pietonale în zonele tranzitate de elevi, în așa fel încât să poată fi păstrată curățenia atât în școală cât și în curtea școlii, iar pentru a oferi o ambianță cât mai plăcută, se vor reamenaja spațiile verzi, cu flori, arbori ornamentali și gazon.

”Prin aceste două proiecte – cel semnat în luna martie pentru școala din centrul comunei și acesta de acum, pentru școala din Geoagiu de Sus – vrem să răspundem la necesitățile actuale ale societății. Este pentru prima dată când accesăm fonduri REGIO, dar asta nu înseamnă că în Stremț nu am avut proiecte de investiții.

În comună avem căi de acces asfaltate, avem utilități moderne – apă, canal, alimentare cu gaz – deci trebuie să ne preocupe și viitorul copiilor. Știm că tendințele demografice sunt negative, de aceea vrem să realizăm o infrastructură corespunzătoare ciclului educațional.

Primăria Stremț și-a asumat, prin strategia locală, atingerea acestui obiectiv, realizând prin aceste două investiții îmbunătățirea calității și atractivității educației, precum și creșterea gradului de participare a elevilor la învățământul primar și gimnazial”, a declarat după semnarea contractului de finanțare domnul Traian Ștefan Popa, primarul comunei Stremț.

[nggallery id=7333]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| Admis cu 9,97 la Colegiul Militar din Alba Iulia, elevul fruntaș Flavius Taflan își reconfirmă statutul de elev de excepție: Premii la olimpiada de franceză și engleză

Publicat

în

FOTO| Admis cu 9,97 la Colegiul Militar din Alba Iulia, elevul fruntaș Flavius Taflan își reconfirmă statutul de elev de excepție: Premii la olimpiada de franceză și engleză

Elevul fruntaș Flavius Taflan (clasa a IX-a) este fascinat de limbile străine pe care le studiază cu pasiune. Pentru a acumula cunoștințele și se perfecționa, învață constant, dedică timp și multă atenție studiului. Și-a testat cunoștințele la fazele județene ale olimpiadelor de limba franceză și limba engleză unde a reușit să obțină Premiul I, respectiv Premiul III.

Citește și: FOTO | Elev de excepție al Făgărașului, admis cu 9,97 la Colegiul Militar din Alba Iulia

Calificarea la etapa națională a Olimpiadei de Limba Franceză a reprezentat pentru Flavius nu doar un succes școlar ci și o motivație de a continua să aprofundeze acestă disciplină. În colegiul militar Flavius a reușit, sub îndrumarea doamnei profesoare Carmen Roman, să își consolideze baza de cunoștințe de limba franceză, formată pe perioada gimnaziului și cu ambiție și dorința de a se autodepăși a reușit să obțină un punctaj foarte bun la faza națională a olimpiadei, punctaj care i-a adus mențiune.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: FOTO| Impresiile unui „boboc” după prima lună la Colegiul Militar din Alba Iulia: „Îndrăgesc uniforma militară și mi-am dorit să continui tradiția familiei”

„Acest premiu obținut la Olimpiada Națională de Limba Franceză este rezultatul muncii și perseverenței. Sub îndrumarea doamnei profesoare am înteles nevoia unei pregătiri riguroase pentru a obține o astfel de performanță și mi-am concentrat forțele asupra dobândirii abilităților necesare pentru a face față cu brio acestui concurs național. În fiecare zi, cu gândul la marea competiție, am muncit intens, fără să pierd din vedere obiectivul final. Au existat, într-adevăr, și momente mai dificile, în care m-am simțit nesigur pe mine, însă posibilitatea de a concura la nivel național m-a determinat să fiu mai ambițios ca niciodată și să dau totul pentru a reuși. În final am obținut o mențiune, care dovedește implicarea și seriozitatea mea în această olimpiadă, premiu de care sunt foarte mândru. Îmi propun să îmi perfecționez în continuare franceza pentru ca, anul viitor, să pot urca pe podium. Sunt recunoscător tuturor celor care m-au sprijinit în acest drum și care au avut încredere că voi reuși.

Felicitări, elev și dascăl, pentru obținerea acestui rezultat deosebit la nivel național!”, au transmis reprezentanții Colegiului Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

25 mai. Serviciul de distribuţie a gazelor naturale va fi sistat temporar într-o localitate din județul Alba. Recomandări pentru consumatori

Publicat

în

25 mai. Serviciul de distribuţie a gazelor naturale va fi sistat temporar într-o localitate din județul Alba. Recomandări pentru consumatori

Pentru efectuarea unor lucrări specifice la sistemul de distribuție, compania Delgaz Grid este nevoită să sisteze temporar alimentarea cu gaze naturale miercuri, 25 mai, între orele 09.00-14.00, în localitatea Uioara de Sus din județul Alba.

Compania solicită consumatorilor să închidă toate focurile, iar după reluarea distribuţiei gazelor naturale să supravegheze modul de ardere a acestora timp de 30 minute.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cazul în care simt miros specific de gaz, consumatorii sunt rugaţi să anunţe imediat dispeceratul de urgenţă al Delgaz Grid la unul dintre numerele de telefon: 0800.800.928 (număr gratuit, apelabil din principalele reţele de telefonie fixă şi mobilă) sau 0265.200.928 (număr taxabil cu tarif local din reţeaua Telekom şi cu tariful operatorului din toate celelalte reţele de telefonie).

Compania regretă disconfortul creat şi mulţumeşte clienţilor pentru înţelegerea şi sprijinul acordat pentru desfăşurarea acestor lucrări.

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distributie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de 24.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 83.000 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit peste 1,9 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,7 miliarde de euro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă

Publicat

în

ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă

Sâmbată 21 mai 2022 în jurul orei 8.15, la punctul de lucru al unei firme din Sebeș, județul Alba, s-a produs un eveniment deosebit de grav soldat cu decesul unui muncitor din Sri Lanka, în vârstă de 27 de ani.

Potrivit ITM Alba, victima avea permis de muncă pentru a desfășura activitate la o altă societate din Sebeș. La data producerii evenimentului victima era liberă, aceasta având locul de cazare în barăcile societății unde s-a produs evenimentul.

Victima repara o remorcă a societății unde era cazată, acesta prin cădere l-a prins sub ea lovindu-l.

Elit - Gustul Desăvârșit

În curs se desfășoară cercetări pentru a stabili împrejurările și cauzele care au dus la producerea accidentului mortal.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare