Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: Festivalul Internaţional de Foto şi Film Art Aiud – un festival independent deschis valorilor şi experienţelor artistice. Creaţiile unor artişti din peste 10 ţări, prezentate publicului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

festival foto film aiud 201413În perioada 17-18 octombrie, s-a desfăşurat cea de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Foto şi Film Art Aiud. Festivalul a reunit creaţiile unor artişti din peste 10 ţări şi  a propus participanţilor şi publicului, alături de reperele clasice care l-au consacrat, şi câteva dimensiuni culturale novatoare, transmit organizatorii.

Trei expoziţii, marcate de experienţe definitorii pentru imagine şi cuvânt realizate pe Feleki Karoly şi Dorel Găină, profesori la Universitatea de Artă şi Design Cluj-Napoca au deschis festivalul, marcând un dialog atipic între artistul fotograf şi participanţii la vernisaj.

festival foto film aiud 201414Dintr-o cu totul altă dimensiune culturală, expoziţia Ralucăi Piteiu regândeşte spaţiul atemporal al unei săli de muzeu. Un experiment în care doi dintre cei mai importanţi artişti fotografi ai momentului şi o tânără care se alătură cu succes acestui tip de demers, au transformat spaţiul Galeriilor Inter Art cu cele cinci săli de expoziţie  într-un element artistic în care tiparele au fost transformate în valori conceptuale şi artistice, în care publicul a devenit, involuntar, „element dinamic” al imaginii aparatului de fotografiat, având posibilitatea să regândească, să redefinească, spaţiile artistice propuse.

Cartea şi proiecţia de fotografii, cu secvenţe din ceea ce reprezintă tradiţia culturală a Indiei vechi şi contemporane, cu mărturisiri neîngrădite, propune un jurnal inteligent construit în care trăirile şi sentimentele personale se alătură tiparelor propuse de informaţia culturală acumulată în timp. Ovidiu Ivancu a zugrăvit o lume vie, pasională, o lume a trăirilor, a informaţiilor contradictorii.

Filmul semnat de Lorincz Zoltan Jr., cel care a deschis serile de proiecţii, reprezintă un eseu filmat al unui experiment Inter-Art realizat de sculptorul Ştefan Balog şi grupul Skepsis în piata publică a Aiudului, în vara acestui an.

Proiecţiile de filme ale studenţilor de la Universitatea „Babeş-Bolyai”, Facultatea de Teatru şi Televiziune, au reprezentat o abordare inedită a filmului artistic contemporan, elemente inedite, construcţiile dinamice sau statice ale demersului artistic personalizat. Expoziţia de fotografie a studenţilor de la UBB Cluj creează un echilibru între şcolile de artă din Transilvania.

Expozitia internaţională, desfăşurată în spaţiul atipic al unui hol expoziţional, amplă şi impresionantă, a prezentat lucrările a peste 50 de artişti fotografi din Austria, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Canada, Danemarca, Egipt, Germania, Irlanda, Macedonia, Marea Britanie, Serbia şi România.

Fotografii realizate de Robert LIXANDRU

[nggallery id=2475]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă

Unirea Ziarul

Publicat

în

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă Părinții își pot înscrie copiii în clasa pregătitoare. Prima etapă de înscriere se va încheia pe data de 14 mai. Părinţii ai căror copii au frecventat grădinița şi care vor împlini 6 ani până la data de 31 august, inclusiv, au obligaţia de a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea