Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: Expoziție de artă plastică semnată de Ioan Victor Cacovean – Culoare și măestrie cadou de Crăciun pentru aiudeni

Ziarul Unirea

Publicat

în

După aproape 20 de expoziții personale cuprinzând sute de lucrări de inalt nivel artistic, aiudeanul Ioan Victor Cacovean a venit din nou să ne „povestească„ pictural unele „Impresii Transilvane”.

expozitie Ioan Victor Cacovean (36)Cunoscut ca fiind unul dintre „greii” artelor plastice aiudene și autorul a sute de lucrări plastice de valoare certă care au făcut obiectul expozițiilor sale personale și a câtorva zeci de participări la expoziții colective naționale și internaționale, Ioan victor Cacoveanu a revenit, în luna cadourilor, vineri 12 decembrie 2014 cu un cadou pentru publicul aiudean amator de arte frumoase.

Vernisată în prezența primarului și viceprimarului municipiului Aiud și a președintelui Uniunii Artiștilor Plastici din România, expoziția propusă de autor a cuprins peste 40 de lucrări plastice executate în tehnica ulei pe pânză elogiate de președintele UAP domnul Traian Mârza.

Se pare că în cei aproape 30 de ani de picrură Ioan Victor Cacovean a găsit o modalitate de exprimare și se folosește de arta sa ca de un instrument care vorbeaște despre el, despre trăirile sale, despre ceea ce simte și ce crede despre lumea în care trăiește.

Dicționarul de cuvinte plastice folosit de artist a reușit să alcătuiască adevărate povestiri despre locurile pe care le-a colindat de-a lungul și de-a latul Transilvaniei.

Cele peste 40 de lucrări prezentate, elaborate cu migală  și efervescență creatoare, demonstrează că artistul și-a impus crearea unor opere deschise, care să pună la muncă și privitorul, tranformându-le astfel într-un fel de lucrări cu valen’e interactive, fapt care le asigură un acces direct spre intelectul privitorului.

 Deși la o primă vedere lucrările lui Ioan Victor Cacoveanu sunt figurative prin conținutul și elementele stilistice, prin paleta cromatică folosită, ele sunt aidoma unor organisme în evoluție care nu in cu strictețe rigoarea construcției ce dictează adese ori raportări cromatice. Se pare că, pentru autor, picturalitatea peisajelor și lucrările sale sunt un fel de laborator pentru experiențe ample, liniștite, uneori agitate.

Manierele de exprimare plastică, modalitățile în care mânuiește penelul și culoarea dar mai ales valoarea picturală a lucrărilor sale îl postează pe Ioan Victor Cacovean în eșalonul fruntaș și de succes al clasamentului plasticienilor din județ, lucrările lui fiind prezente în muzee de artă contemporană și colecții particulare din România, Austria, Franța, Germania, SUA, Ungaria, etc.

Dorel Lazăr

[nggallery id=2771]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului

Bogdan Ilea

Publicat

în

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului S-au împlinit 103 ani de la momentul în care arhitectul Victor Ștefănescu a pus piatra de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului. Joi, 28 martie 2024, se împlinesc 103 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea